Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Inozytol jest substancją z grupy węglowodanów o ogromnym znaczeniu biologicznym. Jest niezbędny dla zachowania prawidłowych funkcji układu nerwowego, rozrodczego oraz hormonalnego. Jak stosować inozytol? Gdzie występuje inozytol i jakie ma właściwości?
Spis treści
Inozytol jest związkiem z grupy węglowodanów, zaliczanym do witaminoidów, czyli substancji podobnych do witamin. Potocznie nazywany jest witaminą B8, witaminą jednak nie jest, ponieważ może być syntetyzowany przez organizm. Pierwotnie, inozytol został wyizolowany z tkanki mięśniowej w 1850 przez Scherer’a, który nazwał go mio-inozytolem, od Greckiego słowa „mięśnie”. Mio-inozytol jest jednym z dziewięciu możliwych izomerów inozytolu, najbardziej rozpowszechnionym w naturze. Inozytol występuje także pod postacią D-chiro-inozytolu, L-chiro-inozytolu, a także scyllo-, muco-, epi-, neo- oraz allo-inozytolu. Mimo, że wiele z tych izomerów strukturalnych mają znaczenie w funkcjonowaniu organizmu, to mio-inozytol odgrywa największą rolę w metabolizmie komórkowym.
Inozytol (witamina B8) jest składnikiem płynów ustrojowych i błon komórkowych, bierze udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozrodczego, korzystnie wpływa na stan skóry, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także wpływa na insulinowrażliwość komórek.
W jakich produktach występuje inozytol? Mio-inozytol jest główną formą magazynowania fosforu w wielu tkankach roślinnych i jest głównie obecny w nasionach i otrębach. Spożywany jest przez ludzi w postaci wolnej, jako zawierający inozytol fosfolipid oraz jako kwas fitynowy (heksakisfosforan inozytolu). Do głównych źródeł inozytolu należą pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, nasiona strączkowe, orzechy i ziarna, drożdże oraz owoce cytrusowe.
Inozytol i jego pochodne stanowią szeroką dziedzinę w biologii. Mio-inozytol jest nie tylko składnikiem błon komórkowych, ale w swojej wolnej postaci uczestniczy w wielu procesach komórkowych, warunkując m.in. przepuszczalność kanałów jonowych, homeostazę metaboliczną, eksport i translację mRNA oraz reakcję na stres. Jest ważnym składnikiem potrzebnym do prawidłowej pracy układu nerwowego, rozrodczego oraz całego organizmu. Wpływając na szlak sygnałowy glukozy, pomaga w kontroli glikemii.
Inozytol znajduje zastosowanie w wielu działach medycyny. Ze względu na uczestnictwo w wielu szlakach sygnałowych i procesach metabolicznych, korzyści z jego stosowania mogą być zauważane przez osoby z:
Według wielu badań, suplementacja inozytolu korzystnie wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Inozytole, będąc mediatorami szlaku sygnałowego insuliny, poprawiają glikemię na czczo oraz poposiłkową, również w zdrowej populacji.
Mio-inozytol bierze udział w regulowaniu aktywności hormonów LH i FSH, korzystnie wpływa na spermatogenezę u mężczyzn oraz jakość oocytów u kobiet. Ze względu na pozytywne oddziaływanie na gametogenezę, poprawia płodność. Ponadto, według badań, znacząco zwiększa szanse na zajście w ciążę u kobiet z PCOS dzięki poprawie parametrów endokrynologicznych oraz metabolicznych.
Zaburzenia metabolizmu inozytolu, obejmujące mio-inozytol oraz D-chiro-inozytol, obserwowano wśród kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Nieprawidłowy metabolizm inozytolu może prowadzić również do innych schorzeń ginekologicznych, w tym zaburzeń czynności jajników. Według badań, kobiety z PCOS mogą czerpać korzyści zdrowotne z suplementacji inozytolu, u których podłoża leży między innymi zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę oraz regulację aktywności hormonu luteinizującego (LH) oraz folikulotropowego (FSH). W grupie otyłych kobiet z PCOS przyjmujących mio-inozytol połączony z D-chiro-inozytolem zaobserwowano istotną statystycznie redukcję stężenia hormonu luteinizującego, wolnego testosteronu, insuliny na czczo oraz wskaźnika HOMA w porównaniu z grupą kontrolną.
Inozytol jest składową systemu połączonego z różnymi receptorami neuroprzekaźników, takimi jak receptor dla serotoniny czy dopaminy. Ograniczając wychwyt zwrotny serotoniny, znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń nastroju. Mimo, że nie działa on wystarczająco silnie, by leczyć depresję, pomaga w poprawie samopoczucia oraz może stanowić element uzupełniający terapię. Zaburzenia metabolizmu mio-inozytolu obserwowano w wielu schorzeniach neurologicznych i psychiatrycznych. Wiele badań sugeruje ochronny wpływ mio-inozytolu w przebiegu chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera oraz stwardnienie zanikowe boczne.
Mio-inozytol odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy, jako prekursor fosfoinozytydów biorących udział w szlaku przekazywania fosfatydyloinozytolu. Wyczerpanie inozytolu lub upośledzenie szlaku sygnałowego TSH zależnego od inozytolu może predysponować do rozwoju niektórych chorób tarczycy, takich jak niedoczynność tarczycy. W badaniach klinicznych zauważono, że po stosowaniu mio-inozytolu z selenem, poziom TSH znacznie spadł u pacjentów z subkliniczną niedoczynnością tarczycy, czemu towarzyszył spadek autoprzeciwciał tarczycowych.
Inozytol jest dostępny w aptekach w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Najczęstsze dawki stosowane przez producentów mieszczą się w zakresie 250-500mg na porcję/dawkę. Inozytol może występować jako jedyny składnik preparatu lub wraz z innymi substancjami bioaktywnymi np. inozytol z choliną lub inozytol z kwasem foliowym.
Przeciętna zachodnia dieta dostarcza około 1 gram inozytolu dziennie. Zapotrzebowanie na ten związek zależy od wielu czynników, w tym: wieku, długotrwałego stosowania antybiotyków oraz regularnej konsumpcji kawy (powyżej 100mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm espresso). Nie ma ścisłych norm spożycia inozytolu, jednak szacuje się je w granicach 1 grama na 2500kcal w diecie. Głównym problemem jest forma, w jakiej inozytol najpowszechniej występuje w żywności – kwas fitynowy. Kwas fitynowy jest uznawany jako związek zmniejszający wchłanianie niektórych składników odżywczych, w tym wapnia, żelaza oraz cynku. Z tego powodu, nie jest zalecane spożywanie dużej ilości produktów zawierających ten związek. Poza żywnością, mio-inozytol dostępny jest w postaci suplementów diety.
Zapotrzebowanie na inozytol wynosi około 1000mg dziennie, ale może wzrastać w niektórych jednostkach chorobowych. Większość producentów zaleca dawki dzienne suplementacji pomiędzy 500 a 2000mg, jednak w celu uzyskania poprawy w jednostkach chorobowych, dawki te mogą być wyższe. W publikacjach naukowych, u kobiet z PCOS korzyści ze stosowania inozytolu obserwowane były przy suplementacji na poziomie 2400-4000mg dziennie.
Inozytol jest związkiem bezpiecznym do stosowania w ilościach zalecanych przez producenta. Według badań, skutki uboczne stosowania inozytolu (nudności, biegunka, bóle głowy) notowane były dopiero przy przyjmowaniu bardzo wysokich dawek, przekraczających 12 gramów dziennie.
Według opinii osób stosujących z inozytolem, najczęściej obserwowana jest poprawa nastroju oraz regulacja glikemii na czczo oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. W szczególności korzyści z jego stosowania mogą odnosić kobiety z PCOS oraz osoby z insulinoopornością.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.