Tran - właściwości lecznicze, przeciwwskazania, dawkowanie

Arykuł banner - Tran - właściwości lecznicze, przeciwwskazania, dawkowanie

Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...

Tran to suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Najczęściej występuje w kapsułkach lub w formie płynnej. Do popularnych preparatów zalicza się olej z wątroby dorsza i innych ryb dorszowatych. Jakie ma właściwości lecznicze i jak go stosować?

Czym jest tran?

Tran jest tłuszczem otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Tran w swoim składzie zawiera liczne substancje bioaktywne takie jak witamina A, witamina D3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy). Niektóre suplementy z tranem są dodatkowo wzbogacane w witaminę E. Olej z wątroby rekina, mimo podobnej formy, zawiera znacznie mniejsze stężenie kwasów omega-3, co wiąże się z jego odmiennymi właściwościami.

Właściwości lecznicze tranu

Właściwości tranu wynikają głównie z obecności związków takich jak witamina D, A, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym omega-3. Tran działa:

  • korzystnie na profil lipidowy i śródbłonek naczyniowy
  • podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu HDL, a obniża trójglicerydów
  • wspiera odporność organizmu
  • poprawia funkcjonowanie mózgu
  • przyczynia się do prawidłowego widzenia
  • polepsza procesy uczenia się i zapamiętywania
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi

Ponadto, najnowsze badania pokazują, że krótkotrwała suplementacja olejem rybim jest związana ze wzrostem wrażliwości komórek na insulinę u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Dodatkowo, zaobserwowano korzystny wpływ tranu u osób ze stwardnieniem rozsianym - spadek markerów stanu zapalnego, zmniejszenie częstości nawrotów i poprawę jakości życia.

Kwasy tłuszczowe omega-3 - właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w cząsteczce posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Numer „3” pokazuje pozycję ostatniego wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym – przy trzecim atomie węgla od końca. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym przeciwzapalne, są bardzo istotnym składnikiem zbilansowanej diety. Są one niezbędne do rozwoju tkanki nerwowej (w tym jest elementem budulcowym siatkówki oka) i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może przyczyniać się do zaburzeń wzrostu u dzieci, rozwoju bezpłodności i nadciśnienia.

Kwasy EPA i DHA zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów na skutek hamowania agregacji płytek krwi. Stan zapalny i związania z nim zwiększona reaktywność płytek krwi to istotne elementy patofizjologii chorób onkologicznych i kardiologicznych. Stąd też znaczne zainteresowanie potencjalną przeciwzapalną aktywnością związków zawartych w pożywieniu.

Kwasy DHA i EPA mogą obniżać wskaźniki stanu zapalnego oraz stężenie białka C-reaktywnego (CRP). Dodatkowo mogą modulować reaktywność płytek krwi, które biorą udział we wszystkich etapach powstawania miażdżycy, a także przyczyniają się do rozwoju procesu nowotworowego. Już od dawna ich suplementacja stosowana jest w celu spowolnienia postępu chorób układu krążenia i zapobiegania ostrym incydentom sercowo-naczyniowym. Znalazła szerokie zastosowanie w profilaktyce zarówno wtórnej jak i pierwotnej. Dzięki swojej aktywności przeciwzapalnej są pomocne w terapii wielu jednostek chorobowych, w tym atopowego zapalenia skóry, chorób układu krążenia, depresji czy nowotworów. 

Tran norweski - wysokiej jakości olej z wątroby dorsza

Kupując tran, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Tran norweski jest produkowany z wątroby dorsza i cechuje się on wysoką zawartością NNKT. Średnio, porcja 5 ml zawiera:

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 1,2 g
    • kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g
    • kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6 g
  • Witamina D 15 µg = 600 IU
  • Witamina A 250 µg
  • Witamina E 3 mg (dodawana przez niektórych producentów)

Tran z dorsza - wpływ na układ odpornościowy

Opisywane wcześniej związki bioaktywne zawarte w tranie, wspomagają pracę układu immunologicznego. Witamina D od lat znana jest ze swojego wszechstronnego wpływu na zdrowie. Ma wiele funkcji w organizmie, poza wspomaganiem odporności warunkuje prawidłową gospodarkę wapnia i fosforu. NNKT pozytywnie oddziałują na florę jelitową, uzupełniając działanie probiotyków. Ze względu na swoje działanie, stosowanie tranu jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym.

Tran z wątroby dorsza - wpływ na pracę mózgu

Korzystny wpływ tranu a pracę mózgu związany jest głównie z zawartością kwasów omega-3 . Przyczyniają się do poprawy procesów uczenia się i zapamiętywania, a także są niezbędne do rozwoju układu nerwowego u dzieci.

Tran - przeciwwskazania do stosowania. Czy można go przedawkować?

Tran jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A oraz D. Ich nadmiar jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Przy stosowaniu tranu przez cały rok, należy okresowo badać poziom tych witamin, by nie dopuścić do hiperwitaminozy. Z reguły zaleca się jego stosowanie jedynie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ latem wystarczająca ilość witaminy D3 powstaje w wyniku oddziaływania promieni słonecznych na skórę.

Przeciwwskazania do stosowania obejmują przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych oraz choroby nerek. W ciąży, tran nie jest przeciwwskazany, jednak ze względu na zawartość witaminy A, powinien być stosowany z umiarem.

Jak dawkować i przyjmować tran?

Większość producentów suplementów diety zaleca jako dawkę dzienną 5ml dla osób dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia. 

Tran w kapsułkach czy w płynie?

Kupując tran, mamy dostępne różne formy: tran w płynie, kapsułkach, a nawet tran w żelkach. Jaką formę tranu wybrać? Dla osób z problemami z połykaniem dobrym rozwiązaniem będzie forma płynna w szczególności przy konieczności stosowania wysokich dawek. W aptekach dostępne są również preparaty płynne bezsmakowe, a także aromatyzowane, dla osób, które nie tolerują rybiego posmaku. Z kolei tran w kapsułkach łatwiej dawkować, jak również nie odczuwa się smaku oleju.

Tran dla dzieci

Dzieci i młodzież w okresie wzrostu wymaga dobrze zbilansowanej diety. Niestety, nie zawsze rodzicom udaje się im włączyć tłuste ryby morskie do jadłospisu. W takich przypadkach, z pomocą przychodzi suplementacja. Dzieci i młodzież niechętnie łykają kapsułki, dlatego firmy farmaceutyczne tworzą nowe formuły, w których rybi posmak nie jest aż tak odczuwalny. Dostępne są wersje smakowe tranu w płynie, jak również żelek, które są łatwe do podawania nawet najbardziej wybrednym maluchom.

 

Przypisy:

  1. Gao, Huanqing, et al. "Fish oil supplementation and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis." Lipids in health and disease1 (2017): 1-9.
  2. AlAmmar, Welayah Ali, et al. "Effect of omega-3 fatty acids and fish oil supplementation on multiple sclerosis: a systematic review." Nutritional neuroscience7 (2021): 569-579.
  3. AbuMweis, S., et al., Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid containing supplements modulate risk factors for cardiovascular disease: a meta-analysis of randomised placebo-control human clinical trials. J Hum Nutr Diet, 2018. 31(1): p. 67-84.
  4. Barcelo-Coblijn, G., et al., Flaxseed oil and fish-oil capsule consumption alters human red blood cell n-3 fatty acid composition: a multiple-dosing trial comparing 2 sources of n-3 fatty acid. Am J Clin Nutr, 2008. 88(3): p. 801-9.
  5. Bloedon, L.T., et al., Flaxseed and cardiovascular risk factors: results from
  6. a double blind, randomized, controlled clinical trial. J Am Coll Nutr, 2008. 27(1): p. 65-74.
  7. Innes, J.K. and P.C. Calder, The Differential Effects of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review. Int J Mol Sci, 2018. 19(2).
  8. Kaikkonen, J.E., et al., High serum n6 fatty acid proportion is associated with lowered LDL oxidation and inflammation: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Free Radic Res, 2014. 48(4): p. 420-6.
  9. Kaul, N., et al., A comparison of fish oil, flaxseed oil and hempseed oil supplementation on selected parameters of cardiovascular health in healthy volunteers. J Am Coll Nutr, 2008. 27(1): p. 51-8.
  10. Kirkhus, B., et al., Effects of similar intakes of marine n-3 fatty acids from enriched food products and fish oil on cardiovascular risk markers in healthy human subjects. Br J Nutr, 2012. 107(9): p. 1339-49.
  11. Schulze, Matthias B., et al. "Intake and metabolism of omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: nutritional implications for cardiometabolic diseases." The Lancet Diabetes & Endocrinology(2020).
  12. Singhal, A., et al., Docosahexaenoic acid supplementation, vascular function and risk factors for cardiovascular disease: a randomized controlled trial in young adults. J Am Heart Assoc, 2013. 2(4): p. e000283.
  13. Sut, Agnieszka, et al. "Dietary intake of omega fatty acids and polyphenols and its relationship with the levels of inflammatory markers in men with chronic coronary syndrome after percutaneous coronary intervention." Kardiologia polska2 (2019): 117-123.

dr n.med Agnieszka Sut

W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.

Zobacz wszystkie wpisy autora

Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze specjalistą. Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.

Powiązane produkty

Miniaturka artykułu - GAL TRAN 700mg - 300 kapsułek
GAL TRAN 700mg - 300 kapsułek
39.89 zł

Produkt niedostępny

Wybrane leki, suplementy i kosmetyki:

Mensil - lek na potencję Entitis Dicoflor Baby Dulcobis Sylimarol Biotebal Fibrocontrol Bepanthen Lipiform Plus Magne B6 Forte Cetaphil Emolium Pampers Nutridrink
Jasnum Control
Miniaturka artykułu - Jasnum Control, 60kaps.
Jasnum Control, 60kaps.
57.90 zł