Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Tran to suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Najczęściej występuje w kapsułkach lub w formie płynnej. Do popularnych preparatów zalicza się olej z wątroby dorsza i innych ryb dorszowatych. Jakie ma właściwości lecznicze i jak go stosować?
Tran jest tłuszczem otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Tran w swoim składzie zawiera liczne substancje bioaktywne takie jak witamina A, witamina D3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy). Niektóre suplementy z tranem są dodatkowo wzbogacane w witaminę E. Olej z wątroby rekina, mimo podobnej formy, zawiera znacznie mniejsze stężenie kwasów omega-3, co wiąże się z jego odmiennymi właściwościami.
Właściwości tranu wynikają głównie z obecności związków takich jak witamina D, A, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym omega-3. Tran działa:
Ponadto, najnowsze badania pokazują, że krótkotrwała suplementacja olejem rybim jest związana ze wzrostem wrażliwości komórek na insulinę u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Dodatkowo, zaobserwowano korzystny wpływ tranu u osób ze stwardnieniem rozsianym - spadek markerów stanu zapalnego, zmniejszenie częstości nawrotów i poprawę jakości życia.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w cząsteczce posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Numer „3” pokazuje pozycję ostatniego wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym – przy trzecim atomie węgla od końca. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym przeciwzapalne, są bardzo istotnym składnikiem zbilansowanej diety. Są one niezbędne do rozwoju tkanki nerwowej (w tym jest elementem budulcowym siatkówki oka) i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może przyczyniać się do zaburzeń wzrostu u dzieci, rozwoju bezpłodności i nadciśnienia.
Kwasy EPA i DHA zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów na skutek hamowania agregacji płytek krwi. Stan zapalny i związania z nim zwiększona reaktywność płytek krwi to istotne elementy patofizjologii chorób onkologicznych i kardiologicznych. Stąd też znaczne zainteresowanie potencjalną przeciwzapalną aktywnością związków zawartych w pożywieniu.
Kwasy DHA i EPA mogą obniżać wskaźniki stanu zapalnego oraz stężenie białka C-reaktywnego (CRP). Dodatkowo mogą modulować reaktywność płytek krwi, które biorą udział we wszystkich etapach powstawania miażdżycy, a także przyczyniają się do rozwoju procesu nowotworowego. Już od dawna ich suplementacja stosowana jest w celu spowolnienia postępu chorób układu krążenia i zapobiegania ostrym incydentom sercowo-naczyniowym. Znalazła szerokie zastosowanie w profilaktyce zarówno wtórnej jak i pierwotnej. Dzięki swojej aktywności przeciwzapalnej są pomocne w terapii wielu jednostek chorobowych, w tym atopowego zapalenia skóry, chorób układu krążenia, depresji czy nowotworów.
Kupując tran, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Tran norweski jest produkowany z wątroby dorsza i cechuje się on wysoką zawartością NNKT. Średnio, porcja 5 ml zawiera:
Opisywane wcześniej związki bioaktywne zawarte w tranie, wspomagają pracę układu immunologicznego. Witamina D od lat znana jest ze swojego wszechstronnego wpływu na zdrowie. Ma wiele funkcji w organizmie, poza wspomaganiem odporności warunkuje prawidłową gospodarkę wapnia i fosforu. NNKT pozytywnie oddziałują na florę jelitową, uzupełniając działanie probiotyków. Ze względu na swoje działanie, stosowanie tranu jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym.
Korzystny wpływ tranu a pracę mózgu związany jest głównie z zawartością kwasów omega-3 . Przyczyniają się do poprawy procesów uczenia się i zapamiętywania, a także są niezbędne do rozwoju układu nerwowego u dzieci.
Tran jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A oraz D. Ich nadmiar jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Przy stosowaniu tranu przez cały rok, należy okresowo badać poziom tych witamin, by nie dopuścić do hiperwitaminozy. Z reguły zaleca się jego stosowanie jedynie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ latem wystarczająca ilość witaminy D3 powstaje w wyniku oddziaływania promieni słonecznych na skórę.
Przeciwwskazania do stosowania obejmują przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych oraz choroby nerek. W ciąży, tran nie jest przeciwwskazany, jednak ze względu na zawartość witaminy A, powinien być stosowany z umiarem.
Większość producentów suplementów diety zaleca jako dawkę dzienną 5ml dla osób dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia.
Kupując tran, mamy dostępne różne formy: tran w płynie, kapsułkach, a nawet tran w żelkach. Jaką formę tranu wybrać? Dla osób z problemami z połykaniem dobrym rozwiązaniem będzie forma płynna w szczególności przy konieczności stosowania wysokich dawek. W aptekach dostępne są również preparaty płynne bezsmakowe, a także aromatyzowane, dla osób, które nie tolerują rybiego posmaku. Z kolei tran w kapsułkach łatwiej dawkować, jak również nie odczuwa się smaku oleju.
Dzieci i młodzież w okresie wzrostu wymaga dobrze zbilansowanej diety. Niestety, nie zawsze rodzicom udaje się im włączyć tłuste ryby morskie do jadłospisu. W takich przypadkach, z pomocą przychodzi suplementacja. Dzieci i młodzież niechętnie łykają kapsułki, dlatego firmy farmaceutyczne tworzą nowe formuły, w których rybi posmak nie jest aż tak odczuwalny. Dostępne są wersje smakowe tranu w płynie, jak również żelek, które są łatwe do podawania nawet najbardziej wybrednym maluchom.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.