Witamina K – na co pomaga? Jak częste są niedobory witaminy K? Jak ją suplementować?

Arykuł banner - Witamina K – na co pomaga? Jak częste są niedobory witaminy K? Jak ją suplementować?

Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...

Witamina K - właściwości

Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jako witaminę K klasyfikuje się 3 główne formy – filochinon (witamina K1), menachinon (witamina K2) i menadion (syntetyczna witamina K3). W wyniku redukcji menadionu otrzymywana jest także syntetyczna pochodna tego związku – dioctan menadiolu (witamina K4). Związki witaminy K w swojej budowie zawierają pierścień naftochinonowy i grupę metylową w pozycji drugiej.

Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 przez badaczy Dama i Kramera. Wrażliwa jest na działanie światła i środowisko alkaliczne (zasadowe). W organizmie wchłaniania jest w górnej części jelita cienkiego, w obecności żółci i lipazy trzustkowej. Witamina K2, podobnie jak K1 jest rozpuszczalna w tłuszczach. Wytwarzana jest przez florę bakteryjną i cechuje ją 100% przyswajalności. Witamina K3 (menadion) jest substancją wrażliwą na działanie kwasów, zasad, światła. Jest to forma otrzymywana syntetycznie i rozpuszczalna w wodzie. 

Witamina K – do czego jest potrzebna?

Witamina K jest niezbędna do tworzenia czynników krzepnięcia krwi, przez co ma działanie przeciwkrwotoczne. Katalizuje reakcję syntezy protrombiny oraz trombiny, a także wpływa na aktywność tromboplastyny. Witamina ta bierze również udział w metabolizmie tkanki kostnej i przemianach wapnia. Witamina K wraz z aktywną formą witaminy D3 (kalcytriol) są niezbędne do syntezy osteokalcyny w osteoblastach. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i antybakteryjne. Odgrywa również ważną rolę w profilaktyce choroby Alzheimera oraz ograniczeniu uszkodzenia komórek nerwowych po wylewach.

Witamina K a nowotwory

Wyniki wielu badań sugerują przeciwnowotworowe działanie poszczególnych form witaminy K na niektóre linie komórek nowotworowych. Zasadniczo, przedstawia się, że syntetyczna forma witaminy K (witamina K3) wykazuje większą cytotoksyczność wobec komórek nowotworowych niż witamina K1 i K2. Możliwe mechanizmy działania witaminy K3 to hamowanie proliferacji komórek raka oraz indukcja syntezy reaktywnych form tlenu, co uruchamia procesy apoptozy, czyli programowanej śmierci komórek. W pracach naukowych zauważono synergistyczne działanie witaminy K3 i konwencjonalnie używanych leków przeciwnowotworowych. Działanie antyproliferacyjne, prowadzące do zatrzymania wzrostu i niszczenia komórek nowotworowych, udowodniono również dla witaminy K2.

Witamina K w kosmetykach

Witamina K jest również używana w kosmetykach, konkretnie tlenek witaminy K1, szczególnie w produktach polecanych do skóry naczynkowej. Rozjaśnia skórę i poprawia jej koloryt oraz redukuje zaczerwienienia. Polecana jest także do pielęgnacji skóry osób starszych ze skłonnościami do tworzenia się drobnych siniaków.

Witamina K – niedobór

Niedobory witaminy K w populacji polskiej występują bardzo rzadko. Witamina K występuje w wielu produktach spożywczych, a także jest w pewnym stopniu syntetyzowana przez mikroflorę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Do niedoboru zazwyczaj dochodzi w przebiegu różnych chorób przewlekłych, głównie wątroby oraz w nowotworach. Towarzyszyć może również niedożywieniu, zaburzeniom wchłaniania, niedrożności dróg żółciowych oraz długotrwałej antybiotykoterapii. Najczęściej występujące stany chorobowe, które przebiegają z zaburzeniami wchłaniania to przede wszystkim: celiakia, cholestaza, mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie trzustki i zespół złego wchłaniania. Objawami niedoboru witaminy K są przede wszystkim:

  • wydłużony czas krzepnięcia krwi
  • krwotoki z nosa
  • łatwe powstawanie siniaków
  • krwawienia samoistne
  • wylewy krwi do różnych narządów
  • zbyt obfite krwawienia miesięczne u kobiet
  • krwiomocz
  • podatność na infekcje
  • zaburzenia wzrastania i rozwoju u niemowląt
  • choroba krwotoczna noworodków

Przewlekle występujący niedobór witaminy K może prowadzić do rozwoju osteoporozy, niedokrwistości, zwapnienia naczyń krwionośnych, zaburzeń krzepliwości krwi, a także żółtaczki i uszkodzenia wątroby.

Niedobór witaminy K u noworodka

U dorosłych niedobory witaminy K są bardzo rzadkie, ze względu na jej syntezę przez florę bakteryjną w jelicie grubym. Natomiast u noworodków i niemowląt, problem ten jest dość częsty, ponieważ ich flora bakteryjna nie jest jeszcze wykształcona, a mleko matki zawiera bardzo niewielkie ilości tej witaminy. Z tego względu w ciągu pierwszych 6 godzin od urodzenia, w szpitalu podawana jest jednorazowa dawka 1 mikrograma witaminy K1 domięśniowo w celu zapobiegania wystąpienia choroby krwotocznej noworodków. Metoda ta nie wymaga już dalszej profilaktycznej suplementacji witaminy K doustnie. Jeżeli jednak występują przeciwwskazania do podania domięśniowego (np. podejrzenie hemofilii) lub rodzice nie wyrażają zgody, można podać doustnie 3 dawki witaminy K1 w wysokości 2 miligramy – pierwsza od razu po urodzeniu, druga w 4-6 dobie życia i trzecia w 4-6 tygodniu życia.

Witamina K – nadmiar

Nadmiar witaminy K występuje rzadko i związany jest z nieodpowiednim sposobem suplementacji syntetycznej witaminy K3. Objawy, które mogą wystąpić to:

  • nadmierna potliwość
  • bóle serca
  • uczucie gorąca
  • zaburzenia funkcji wątroby
  • niedokrwistość hemolityczna u noworodków
  • hiperbilinurinemia i żółtaczka u noworodków

Witamina K – źródła 

Witamina K1 jest wytwarzana w procesie fotosyntezy. Jej największe ilości znajdują się w sałacie, szpinaku, brukselce i herbacie zielonej (ponad 100µg w 100g produktu), a także kapuście i kalafiorze (50-100µg w 100g produktu). Zawarta jest również w fasoli, groszku zielonym, jajkach i maśle (10-15µg w 100g produktu). Jej niewielkie ilości zawarte są także w ziemniakach, marchwi, pomidorach, pomarańczach, mleku, mięsie, chlebie, brzoskwiniach, ananasach i grejpfrutach. Witamina K2 z kolei, wytwarzana jest przez florę bakteryjną jelita grubego.

Witamina K – zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę K różni się w zależności od płci i wieku. Może zwiększać się w przebiegu niektórych chorób, głównie związanych z zaburzeniami wchłaniania składników z przewodu pokarmowego. Pojedyncza cząsteczka witaminy K może być wykorzystywana do różnych procesów w organizmie nawet kilka tysięcy razy, co tłumaczy niewielkie zapotrzebowanie w porównaniu z innymi witaminami. Normy zapotrzebowania na witaminę K dla poszczególnych grup populacyjnych przedstawione są w tabeli 1.

Tabela 1. Normy zapotrzebowania na witaminę K, ustalone na podstawie wystarczającego spożycia (AI).

Grupa  wiekowa [lata] Grupa  wiekowa [lata]
Niemowlęta 0-0,5 5
Niemowlęta 0,5-1 8,5
Dzieci 1-3 15
Dzieci 4-6 20
Dzieci 7-9 25

Chłopcy

10-12

13-15

16-18

40

50

65

Dziewczynki

10-12

13-15

16-18

40

50

55

Mężczyźni  ≥19  65 65

Kobiety

≥19

ciąża

laktacja

55

55

55

Witamina K – suplementacja

Dziecko zaraz po urodzeniu, dostaje w szpitalu domięśniowo dawkę profilaktyczną witaminy K, tak aby nie była konieczna dalsza suplementacja doustna. U starszych dzieci oraz osób dorosłych, jeśli nie występują żadne choroby przewlekłe oraz jeśli stosowana jest zbilansowana dieta, witaminy K nie trzeba suplementować. Zazwyczaj suplementacja jest zalecana głównie dla osób z chorobami przebiegającymi z zaburzeniami wchłaniania np. celiakia, mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie trzustki, niektóre choroby wątroby, nowotwory.

Witamina K – interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi

Antagonistami witaminy K, czyli substancjami o przeciwnym działaniu, są leki przeciwzakrzepowe takie jak warfaryna, pochodne indandionu oraz dikumarol i jego pochodne. Z tego powodu, osoby przyjmujące na stałe leki przeciwzakrzepowe nie powinny suplementować witaminy K oraz unikać produktów staniowiących jej najbogatsze źródła, ponieważ prowadziłoby to do osłabienia działania stosowanych preparatów. Leki przeciwzakrzepowe są szeroko stosowaną grupą leków, szczególnie u pacjentów po zawałach serca, z chorobą wieńcową, zakrzepicą, dlatego należy zwrócić uwagę, czy nie przyjmujemy leków o takim działaniu.

Piśmiennictwo

1. Żywienie w chorobach nowotworowych. Red. Szawłowski, Andrzej W.; Gromadzka-Ostrowska, Joanna; Paluszkiewicz, Piotr; Słodkowski, Maciej; Sobocki, Jacek. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020, 1064 s. ISBN 978-83-200-6075-1
2. Ciborowska, Helena; Rudnicka, Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014, 660 s. ISBN 978-83-200-4867-4
3. Jackowska T., Peregud-Pogorzelski J.: Profilaktyka krwawienia z niedoboru witaminy K. Zalecenia Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii i Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego. Ped. Pol., 2016; 91: 602–605
4. Wen, L., Chen, J., Duan, L., & Li, S. (2018). Vitamin K dependent proteins involved in bone and cardiovascular health. Molecular medicine reports, 18(1), 3-15.
5. Balaban, D. V., Popp, A., Ionita Radu, F., & Jinga, M. (2019). Hematologic manifestations in celiac disease—a practical review. Medicina, 55(7), 373.
6. Jagannath, V. A., Thaker, V., Chang, A. B., & Price, A. I. (2020). Vitamin K supplementation for cystic fibrosis. Cochrane Database of Systematic Reviews, (6).
7. Simes, D. C., Viegas, C. S., Araújo, N., & Marreiros, C. (2020). Vitamin K as a diet supplement with impact in human health: Current evidence in age-related diseases. Nutrients, 12(1), 138.
8. Pasikowska-Piwko M., Dębowska R., Kisiel K., Biało-Wójcicka E., Rogiewicz K. Eris I., Działanie 1-procentowej pochodnej witaminy K na skórę z problemami naczyniowymi, Dermatologia Estetyczna,  2019, nr 5–6, str. 298-310.
9. Jarosz M. Norwy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
10. Paśko P. Interakcje witaminy K z pożywieniem i lekami. Bromat. Chem. Toksykol. – 42, 2009, 3, str. 1036 – 1040


dr n.med Agnieszka Sut

W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.

Zobacz wszystkie wpisy autora

Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze specjalistą. Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.

Wybrane leki, suplementy i kosmetyki:

Mensil - lek na potencję Entitis Dicoflor Baby Dulcobis Sylimarol Biotebal Fibrocontrol Bepanthen Lipiform Plus Magne B6 Forte Cetaphil Emolium Pampers Nutridrink
Jasnum Control
Miniaturka artykułu - Jasnum Control, 60kaps.
Jasnum Control, 60kaps.
57.90 zł