Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego jest kluczowym elementem nie tylko dla procesów trawienia, ale także poprawnej pracy układu odpornościowego. Na liczbę bakterii w jelitach oraz ich rodzaj ma wpływ wiele czynników takich jak antybiotykoterapia i inne leki, alkohol, dieta, styl życia czy aspekty psychologiczne. SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) to zaburzenie nazywane często zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. W jego przebiegu obserwuje się nadmierną ilość bakterii w jelicie cienkim i/lub ich nietypowy rodzaj (np. występowanie bakterii charakterystycznych dla jelita grubego). U większości pacjentów rozrost flory bakteryjnej dotyczy więcej niż jednego szczepu bakterii. Do objawów SIBO zaliczamy m.in. nadmiar gazów jelitowych, biegunki i uczucie pełności w jamie brzusznej. Leczenie rozrostu bakteryjnego SIBO opiera się na antybiotykoterapii.
W przypadku SIBO częstość występowania w populacji ogólnej jest ciężka do precyzyjnego określenia. Szacuje się, że może dotyczyć od 2,5 nawet do 22% społeczeństwa. Rozrost bakterii częściej jest obserwowany u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego. Ocenia się, że w tej grupie pacjentów SIBO może występować nawet u 35-80%. Co ciekawe, podwyższony odsetek osób z SIBO zauważalny jest także w grupie pacjentów otyłych.
Objawy SIBO nie są charakterystyczne. Dolegliwości są podobne do tych występujących w różnych chorobach przewodu pokarmowego. Zdarza się także, że SIBO przebiega bezobjawowo. Wśród objawów zespołu rozrostu bakteryjnego wymienić można:
W ostrych przypadkach, biegunki mogą doprowadzić do utraty masy ciała, niedożywienia, obrzęków i niedoborów witaminowych.
Przewlekłe SIBO z powodu biegunek może prowadzić do niedożywienia i niedoborów witamin oraz minerałów. Szybki pasaż jelitowy powoduje niewystarczające wchłanianie składników odżywczych z jelita. Pacjenci są szczególnie narażeni na niedobór witaminy A, D i B12. Powoduje to szereg dolegliwości ze strony układu nerwowego, kostnego, a także wielu narządów.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12 to niedokrwistość megaloblastyczna, zmęczenie, nudności, brak apetytu, zaparcia lub biegunki. Czasami występują objawy psychiatryczne i neurologiczne: zaburzenia węchu i słuchu, drętwienie i/lub niedowład kończyn, zaburzenia chodu, zawroty głowy, otępienie, chwiejność nastroju, a nawet epizody manii lub depresji.
W przypadku zbyt niskiego stężenia witaminy D wzrasta ryzyko m.in. osteoporozy, chorób układu krążenia i niekorzystnych zmian neurologicznych. Pojawiać się mogą bóle mięśni, przewlekłe zmęczenie czy zwiększona podatność na infekcje. Niedobór witaminy A często powoduje nadmierne łuszczenie się i rogowacenie naskórka, suchość skóry, przerzedzenie i łamliwość włosów.
Przyczyny i leczenie przerostu bakteryjnego to temat, który jest coraz bardziej powszechny w gabinecie gastrologa. Przyczyn rozwoju SIBO może być wiele. Wymienić wśród nich można:
Zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego częściej niż w populacji ogólnej występuje w przebiegu niektórych chorób i zaburzeń. Na liście znajduje się m.in. zespół jelita drażliwego, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, marskość wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zespół krótkiego jelita, niedoczynność tarczycy, fibromialgia, akromegalia, trądzik różowaty, chłoniaki, białaczki, cukrzyca, alkoholizm. Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego występuje u niektórych pacjentów w trakcie lub okresie bezpośrednio po radioterapii okolicy brzucha.
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita znacznie częściej pojawia się u pacjentów z IBS. Ponadto, z uwagi na brak charakterystycznych objawów SIBO, często bywa mylone z zespołem jelita drażliwego. W obu zaburzeniach pojawiają się wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu, biegunki i/lub zaparcia. Zarówno w SIBO, jak i w IBS zalecanym modelem żywienia jest dieta z ograniczeniem węglowodanów fermentujących.
Do ustalenia diagnozy SIBO stosowane jest mikrobiologiczne badanie treści jelitowej (pobranej najczęściej z jelita czczego lub dwunastnicy) oraz wodorowy test oddechowy z laktulozą. Wytwarzanie wodoru u ludzi związane jest z aktywnością bakterii jelitowych fermentujących cukry. Wodór, który powstaje w jelicie jest wchłaniany do krwi, a następnie wydychany przez płuca. Im więcej wodoru w wydychanym powietrzu tym większa aktywność bakterii fermentujących. Są to podstawowe badania w kierunku SIBO. W celu poprawnego zdiagnozowania SIBO lekarze często zlecają wykonanie badań dodatkowych.
W diagnostyce SIBO najczęściej stosowane badania diagnostyczne to:
Jak wygląda leczenie rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego? Podstawą leczenia SIBO jest antybiotykoterapia oraz leczenie choroby podstawowej, która mogła doprowadzić do zaburzeń flory np. terapia zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego czy wydzielania enzymów trawiennych. Należy również przeanalizować leki, jakie przyjmuje pacjent. Kwestią sporną jest stosowanie probiotyków w leczeniu SIBO. Pozwalają one przywrócić naturalną równowagę mikroflory jelitowej, jednak u części pacjentów mogą nasilać wzdęcia. Nie bez znaczenia w terapii pozostaje zdrowy styl życia oraz zbilansowana dieta. W przypadku niedoborów witamin i/lub składników mineralnych dobierana jest odpowiednia suplementacja.
Diagnostyka i leczenie SIBO jest coraz bardziej popularnym tematem. Na szczęście u większości pacjentów z SIBO pełne wyleczenie jest możliwe po zastosowaniu antybiotykoterapii (czasami kurację trzeba przeprowadzić dwukrotnie). Jeżeli przyczyną SIBO są zmiany anatomiczne w jelicie, objawy choroby nie ustąpią na trwałe bez chirurgicznej korekcji nieprawidłowości anatomicznych.
Założeniem diety FODMAP (Fermentowane oligo-, di-, monosacharydy i poliole) jest ograniczenie spożycia produktów zawierających duże ilości cukrów fermentujących. Restrykcje te pozwalają na złagodzenie objawów SIBO. Do cukrów silnie fermentujących zaliczane są:
Ograniczeniu podlegają również fermentujące poliole - sorbitol, ksylitol. Bardziej restrykcyjną wersją jest dieta low-FODMAP, w której unikać należy wielu produktów. Z grupy warzyw i owoców nie są polecane następujące: jabłka, gruszki, figi, wiśnie, maliny, śliwki, morele, jeżyny mango, arbuz, owoce suszone i z puszki, czosnek, cebula, groszek, brokuły, buraki, karczoch, awokado, warzywa strączkowe i kapustne. Dodatkowo należy unikać produktów mlecznych takich jak lody, mleko, jogurty czy sery. Ograniczeniu podlegają także produkty na bazie pszenicy, cukry, soki owocowe i słodziki. Po zakończeniu etapu low-FODMAP stopniowo wprowadza się pojedyncze produkty i obserwuje reakcję organizmu.
Wśród innych diet wymienić można protokół dr Siebecker, dietę SCD oraz GAPS.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.