Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego jest niezmiernie ważnym czynnikiem dla procesów trawienia i odporności organizmu. Na ilość oraz rodzaj bakterii jelitowych ma wpływ skład i ilość żywności, alkohol, leki, substancje psychoaktywne. Przyczyniać się może także styl życia, czynniki psychologiczne, stres. W zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, znanego pod nazwą SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) obserwuje się zbyt duży rozrost bakterii i/lub ich nietypowy rodzaj. Wśród przyczyn nadmiernego namnażania się bakterii wymienić można zaburzenia niektórych mechanizmów np. motoryki przewodu pokarmowego, wydzielania enzymów trawiennych i kwasów żółciowych, składu kwaśnej treści żołądkowej lub funkcjonowania naturalnych barier np. zastawki krętniczo-kątniczej. U większości pacjentów, u których rozwija się SIBO obserwuje się rozrost więcej niż jednego szczepu bakterii.
Częstość występowania SIBO u osób dorosłych jest ciężka do określenia. Szacuje się, że mogą to być wartości od 2,5% aż do 22%. Znacznie częściej pojawia się u osób z zespołem jelita drażliwego, bo aż u 35-80% pacjentów. Większą częstotliwość notuje się także u osób z celiakią i zespołem złego wchłaniania laktozy czy otyłością.
W rozwoju SIBO stwierdza się zaburzenia sekrecji kwasu solnego (zbyt mała ilość w soku żołądkowym), co może być spowodowane m.in. stosowaniem inhibitorów pompy protonowej (IPP). Często przyczynia się to do nadmiernego wzrostu bakterii oraz przyspieszenia pracy jelit. Na ilość i skład flory bakteryjnej jelit mają także wpływ zaburzenia wydzielania enzymów trzustkowych (np. w przebiegu mukowiscydozy), a także zaburzenia immunologiczne – niedobory odporności, niedobór sIgA. Do nieprawidłowości we florze bakteryjnej jelit może dochodzić także jeżeli występują nieprawidłowości anatomiczne lub czynnościowe przewodu pokarmowego np. zwężenia, guzy jelit, uchyłki, stany po operacji.
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelit częściej występuje u osób z różnymi chorobami i zaburzeniami w tym m.in.:
Objawy zespołu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego są niespecyficzne i mogą występować w różnych chorobach przewodu pokarmowego. Klinicznie SIBO może przebiegać bezobjawowo lub z objawami takimi jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, dyskomfort w jamie brzusznej. W ciężkich przypadkach występują oznaki złego wchłaniania – utrata masy ciała, niedożywienie, stolce tłuszczowe. Jako efekt niedożywienia zaobserwować można choroby skóry np. trądzik różowaty, niedokrwistość, bóle stawów, niedobór wapnia, witaminy D, witaminy B12 i ich następstwa kliniczne.
Objawy przerostu bakteryjnego jelita cienkiego są często bardzo podobne do tych występujących w przebiegu IBS. Ocenia się, że SIBO znacznie częściej występuje u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. W obu schorzeniach układu pokarmowego stosowana jest podobna dieta, bazująca na eliminacji węglowodanów fermentujących.
Najczęściej stosowaną metodą diagnostyczną w kierunku SIBO są wodorowe testy oddechowe z laktulozą.
Leczenie przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego bazuje na kuracji antybiotykowej oraz prawidłowej terapii ewentualnych chorób współistniejących. Po kuracji antybiotykami stosuje się probiotyki, które pozwalają na przywrócenie naturalnej równowagi w obrębie mikroflory jelitowej. W przebiegu leczenia SIBO należy zwrócić uwagę na optymalną dietę.
Niezmiernie istotną rolę w leczeniu zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego odgrywa dieta. Najczęściej stosowane diety na SIBO to dieta Low FODMAP (LFD/FODMAPs), GAPS Diet (Gut and Psychology Syndrome Diet) oraz dieta SCD (Specific Carbohydrate Diet).
Po zakończeniu etapu low-FODMAP można stopniowo wprowadzać produkty mleczne, niektóre owoce (granaty, grejpfruty, awokado, wiśnie), niektóre warzywa, orzechy i obserwować reakcję organizmu. Diety FODMAP i low-FODMAP są dietami eliminacyjnymi, co oznacza, że wiele produktów spożywczych jest wykluczonych lub ograniczonych, dlatego ważne jest, aby jadłospis był ułożony przez profesjonalnego dietetyka, aby zachować odpowiednią równowagę składników odżywczych.
Dieta SCD (dieta specyficznych węglowodanów) polega na wyeliminowaniu z jadłospisu dichacharydów, polisacharydów oraz produktów przetworzonych. Ma to przełożyć się na stabilizację mikroflory jelitowej, zmniejszenie stanu zapalnego oraz poprawienie trawienia. W diecie tej wyklucza się zboża glutenowe i bezglutenowe, niektóre warzywa skrobiowe, produkty przetworzone ( przetworzone warzywa, owoce i produkty mięsne), mleko i produkty mleczne, słodziki, soję, niektóre rodzaje grochu i fasoli. Jadłospis w diecie SCD opiera się na jajkach, mięsie, niektórych warzywach i owocach, orzechach i nasionach, jajkach, a także specjalnym jogurcie przygotowywanym w domu.
Dieta GAPS (dieta w syndromie psychologiczno-jelitowym) jest bardziej restrykcyjną wersją diety specyficznych węglowodanów. Stanowi jeden z trzech elementów programu leczenia obejmującego suplementację, dietę i detoksykację. Wśród produktów zabronionych w tej diecie wymienia się zboża glutenowe i bezglutenowe, cukier i wszystkie produkty go zawierające, słodziki, warzywa skrobiowe, soki owocowe (z wyjątkiem przygotowanych w domu wyciskanych), rośliny strączkowe, kawa, herbaty, soja, rośliny strączkowe, nabiał, proszek do pieczenia, wszystkie produkty przetworzone z dodatkiem konserwantów, barwników lub zagęstników.
Dr. Allison Siebecker, wiodąca ekspertka w dziedzinie SIBO, stworzyła protokół żywieniowy opierający się na dietach specyficznych węglowodanów i FODMAP, a także na jej osobistych doświadczeniach w pracy z pacjentami z nadmiernym rozwojem bakterii w jelicie cienkim. Protokół Siebecker zaleca rozpoczęcie diety od protokołów GAPS lub SCD, a następnie wprowadzenie produktów niskofodmapowych. Okres stosowania tej diety powinien trwać nie mniej niż dwa miesiące, po czym zaleca się przejście do końcowej fazy diety specyficznych węglowodanów po ustąpieniu objawów. Siebecker zaleca również specjalną obróbkę pokarmów na początkowych etapach, taką jak usuwanie skóry, rozdrabnianie i gotowanie, a nowe produkty powinny być wprowadzane stopniowo, obserwując reakcję organizmu.
SIBO to zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. W zespole SIBO diety bazują na ograniczaniu węglowodanów fermentujących. Warto pamiętać, że tolerancja pokarmów jest w SIBO różna u poszczególnych osób. Warto sobie notować po jakich posiłkach występowały dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Odpowiednia dieta jest podstawą w terapii SIBO. Produkty dozwolone zależą od rodzaju przyjętego modelu żywienia, na ogół jednak są to mięsa, tłuszcze, orzechy, nasiona, a także niektóre warzywa i owoce. Według niektórych specjalistów, pomocne może być okresowe stosowanie diety elementarnej w SIBO, nie ma jednak wystarczającej ilości badań potwierdzających jej skuteczność.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.