Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Dieta Low FODMAP (Low FODMAP diet) to dieta zalecana osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS -Irritable Bowel Syndrome lub też zespół jelita nadwrażliwego, mylony często z SIBO). W ramach tego sposobu żywienia wyklucza się konkretne produkty, przyczyniające się do występowania dokuczliwych objawów ze strony układu pokarmowego. Warto od razu zaznaczyć, że jadłospis FODMAP nie jest zalecany do stosowania przez całe życie - zazwyczaj pacjenci muszą wdrażać go w momentach zaostrzenia choroby, a więc w czasie intensyfikacji symptomów. Na czym polega dieta Low FODMAP? Skąd wzięła się jej nazwa i jakie produkty są dozwolone, a jakie - zakazane? Jak w praktyce wygląda wdrażanie poszczególnych faz tego sposobu żywienia i dlaczego osoby chore nie mogą w ten sposób odżywiać się na stałe? Poznaj najważniejsze informacje o diecie oraz ilości FODMAP w pokarmach i sprawdź, w jaki sposób wpływa na organizm oraz na układ trawienny!
Dieta Low FODMAP oznacza po prostu dietę pozbawioną (lub ze zminimalizowaną zawartością) pokarmów zawierających fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole (stąd wzięła się jej nazwa - od angielskiego określenia wspomnianych składników pokarmowych, czyli Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols). Składniki te to głównie węglowodany, u osób z IBS nieprawidłowo rozkładające się w jelicie cienkim.
Tak, jak zostało to już wspomniane we wstępie - dieta low-FODMAP jest elementem postępowania terapeutycznego w przebiegu schorzenia określanego mianem zespołu jelita drażliwego. Pacjenci cierpiący na ten zespół zmagają się z bólami brzucha, zaparciami, biegunkami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego po spożyciu niektórych produktów - w tym produktów z wysoką zawartością FODMAP. Ich ograniczenie w diecie jest więc zasadne i w wielu przypadkach przynosi osobom chorym dużą ulgę, prowadząc do wydłużenia okresów remisji choroby.
W 2021 roku, w magazynie European Journal of Nutrition, ukazała się metaanaliza badań, zestawiająca ze sobą wyniki u pacjentów z zespołem jelita drażliwego stosujących dietę low FODMAP oraz diety kontrolne (w tym dietę z wysoką zawartością FODMAP, dietę tradycyjną i inne). Okazało się, że to właśnie dieta low FODMAP przynosi najlepsze efekty w postaci zminimalizowania objawów jelitowych lub ich całkowitego cofnięcia (1).
Niestety, długotrwałe praktykowanie diety low FODMAP nie jest korzystne dla flory jelitowej człowieka. Ponadto wiele wykluczeń produktów sprawia, że jest to dieta niedoborowa - jej wielomiesięczne stosowanie mogłoby skutkować zmniejszonym poziomem witamin, minerałów oraz innych cennych składników - istotnych przecież dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu oraz poszczególnych organów. Z tego względu jadłospis z niską zawartością FODMAP zazwyczaj jest stosowany przez pacjentów przez okres od kilku do kilkunastu tygodni (protokół wdrażania i poszczególne etapy diety opisujemy w dalszej części tekstu).
Wśród produktów, które są dozwolone w diecie FODMAP (zawierają niewiele wspomnianych wcześniej specyficznych sacharydów oraz polioli), czyli jednocześnie są „bezpieczne” dla osób z IBS, wyróżniamy:
Wśród produktów o wysokiej zawartości FODMAP, koniecznych do czasowego wyeliminowania u osób z zespołem jelita drażliwego, wyróżniamy:
Dietę FODMAP wprowadza się u pacjenta w ramach trzech etapów:
Wszystkie wymienione powyżej fazy diety FODMAP powinny być kontrolowane przez specjalistę - dietetyka pracującego na co dzień z pacjentami z zespołem jelita nadwrażliwego. Taka osoba jest w stanie dokładnie określić kolejność wykluczania bądź wprowadzania nowych produktów oraz korygować ewentualne błędy - w zależności od samopoczucia podopiecznego. Ogólnie rzecz biorąc, osoby cierpiące z powodu IBS już po 2-3 tygodnia pierwszej fazy mogą odczuwać znaczną poprawę. Jelita podejmują prawidłową pracę, znikają bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Dla trwałego efektu ważnym jest przejście przez każdy etap zgodnie z zaleceniami specjalisty.
Pacjent z IBS będący pod opieką specjalisty, oprócz ogólnych zaleceń żywieniowych, powinien również otrzymać od dietetyka przykłady jadłospisu low FODMAP. Kilka propozycji na poszczególne posiłki prezentujemy poniżej.
ŚNIADANIE LOW FODMAP:
PRZEKĄSKA LOW FODMAP:
OBIAD LOW FODMAP:
KOLACJA LOW FODMAP:
Źródła:
Zainteresowana tematem zdrowia – skończyła studia farmaceutyczne na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z zakresu dietetyki. Wieloletnie doświadczenie i chęć zdobywania wiedzy z licznych szkoleń pozwala jej na wspieranie zdrowia pacjentów. Ma holistyczne podejście do leczenia wielu schorzeń, które powinno opierać się na właściwej farmakoterapii, doborze diety i aktywności fizycznej. W aptece Olmed pełni funkcję eksperta w zakresie wiedzy dotyczącej stosowania leków, suplementów i wyrobów medycznych. Prywatnie szczęśliwa matka dwójki dzieci, która stara się żyć w równowadze ze sobą i innymi. Sama w wolnym czasie biega i udoskonala pozycję w jodze i uwielbia kryminały.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.