Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Jagoda acai (łac. euterpe oleracea) to pochodząca z brazylijskich lasów amazońskich ciemnofioletowa, jednopestkowa jagoda, która wyglądem przypomina borówkę amerykańską. Występują na drzewach palmy brazylijskiej, a ich średnica wynosi około 2,5 cm. W samej Amazonii jest częstym elementem posiłków, jednakże ze względu na krótki okres przydatności do spożycia jagód w ich pierwotnej formie nie spotyka się poza ich naturalnym miejscem występowania. W Polsce zakupić można m.in. sproszkowane jagody acai, a także w formie soków i ekstraktów. Jagody acai zawierają wiele cennych składników, dzięki czemu zyskały swoją popularność.
Unikalne warunki klimatyczne w lasach deszczowych sprzyjają rozwojowi roślin o wyjątkowych właściwościach. Jedną z nich jest właśnie jagoda acai. Nazywana ją również „sekretem długowieczności”, ponieważ posiada liczne prozdrowotne właściwości i szerokie zastosowanie. Naukowcy zaliczają ją jako "superjagodę". Aktualnie nie znaleziono innego owocu, który dorównywałby jagodzie acai swoimi wartościami odżywczymi. W skład chemiczny jagody wchodzi białko, które posiada wysoką wartość biologiczną, posiada również wszystkie aminokwasy egzogenne w ich zalecanych proporcjach. Poziom kwasów tłuszczowych przybliżony jest do wartości tych w oleju z oliwek. Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, posiada wysoką (56,2%) zawartość kwasu oleinowego. W składzie jagody znajduje się również wapń, żelazo, witamina C, witamina A, beta-karoten. Jest bogata również w błonnik pokarmowy. Cechuje ją wysoka koncentracja witamin i składników mineralnych. Dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego daje długotrwałe uczucie sytości. W Polsce najczęściej dostępne są w postaci sproszkowanej lub suszonej.
Tabela 1. Zawartość wybranych składników odżywczych w suszonych owocach jagód acai.
Składnik |
Zawartość w 100 g suchej masy |
wartość energetyczna |
533,9 kcal |
błonnik pokarmowy |
44,2 g |
węglowodany |
52,2 g |
cukry proste |
1,3 g |
tłuszcz całkowity |
32,5 g |
białko |
32,5 g |
żelazo |
4,4 mg |
wapń |
260,0 mg |
witamina A |
1002 IU |
Wśród owoców, owoc acai jest najbogatszym źródłem substancji przeciwutleniających. Posiada nie tylko ich znaczną ilość ale również różnorodność. W skład owocu wchodzą związki fenolowe (polifenole), których całkowita zawartość wynosi 328 mg/100g, antocyjany, 3-glukozyd , bioflawonoidy i fisterole. W liofilizacie z jagód acai znajduje się około 0,44 mg/s beta-sitosterolu. Jagoda acai posiada wysoką całkowitą zawartość substancji przeciwutleniających. Jest ich o 33 razy więcej niż w przypadku czerwonego wina czy winogron. Antyoksydacyjny potencjał liofilizatu dla jagody to 1026 jednostek ORAC. To najwyższy wynik jaki stwierdzono w naturalnym owocu. Potencjał antyoksydacyjny, uważany dotąd za najwyższy występował w żurawinie i dzikich czarnych ostrężynach, i jest to jedynie 1/3 wartości jaką stwierdzono u jagody acai.
Jagoda acai posiada wiele właściwości leczniczych. W Brazylii korzystano z nich głównie do leczenia chorób skórnych czy nieżytów układu pokarmowego. Wykazują działanie przeciwutleniające, dzięki czemu przyczyniają się do usuwania wolnych rodników. W produktach stworzonych z jagód acai zawarte są aktywne przeciwutleniacze, które mogą wzmocnić potencjał aktyoksydacyjny i poprawiać odporność naszego organizmu. Naukowcy stwierdzili również, że spożywanie jagód acai może spowalniać proces starzenia się organizmu. Owoc acai posiada właściwości spowalniające rozwój komórek nowotworowych i wspomagające walkę z rakiem. W skład wchodzą również takie substancje jak, flawony, flawonoidy czy izoflawonidy, które hamują bądź niszczą rozwój bakterii i wirusów. Acai może stanowić jeden z elementów profilaktyki chorób układu krwionośnego. Pomaga regulować nadciśnienie tętnicze i obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz mięsień sercowy. Wspomaga również regulowanie poziomu glukozy we krwi. Zawarta w jagodach luteina i zeaksantyna działa ochronnie na wzrok i może przyczyniać się do hamowania degeneracji rogówki. Zawarte w soku z jagody acai związki fenolowe wpływają korzystnie na procesy trawienia.
Jagoda acai ma krótką przydatność do spożycia i musi być zjedzona zaraz po zbiorze. Owoce są najczęściej moczone w wodzie by otrzymać gęsty napój o charakterystycznej purpurowej barwie, intensywnym zapachu i cierpkim smaku. W Brazylii owoc wykorzystywany jest do produkcji soków oraz produktów mlecznych takich jak jogurty. Jagody acai mogą pojawiać się w składzie herbatek oraz suplementów.
Należy pamiętać, że o ile jagody acai posiadają cenne właściwości i wspierają funkcjonowanie organizmu, to powinny być jedynie uzupełnieniem zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Owoc acai posiada wysoką zawartość błonnika, działa regulująco na przemianę materii i daje uczucie sytości na długi czas. Jagody mogą wspomagać procesy odchudzania i warto zastanowić się nad włączeniem owoców do diety. Jednakże spożywanie jagód bez jakichkolwiek zmian nawyków żywieniowych oraz brak aktywności fizycznej niewiele przyniesie w procesie odchudzania.
Jagody acai wykazuja silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia. Niektóre badania sugerują neuroprotekcyjny wpływ jagód acai i spowolnienie powodowanego wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych (pamięć, postrzeganie, uwaga, mowa, złożone procesy myślowe).
Na Polskim rynku jagody acai pojawiają się pod różnymi postaciami. Najczęściej można je spotkać pod postacią ekstraktu z jagód acai w tabletkach lub kapsułkach. Występuje również pod postacią soku, który można pić bezpośrednio lub mieszać z wodą. Inną formą jest proszek, który dodaje się do zmiksowanych owoców, soku, deseru lub owsianki. Jagody acai wchodzą również w skład kremów do twarzy i ciała, żelów oraz maseczek do twarzy. Produkty z jagodami acai dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i sklepach internetowych.
W przypadku osób z chorobami przewlekłymi i/lub stosującymi stale leki, przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.