Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Jagoda kamczacka (łac. lonicera caerulea) to długowieczny krzew należący do rodziny Lonicera. Zaliczana jest do roślin jagodowych. Główne miejsce pochodzenia jagody kamczackiej to Rosja, Chiny oraz Japonia. Występuje również w Europie - w Alpach i w Skandynawii. Posiada wydłużone owoce z wieloma nasionami. W zależności od odmiany może mieć kształt owalny, walcowaty lub kubkowaty. Różne odmiany charakteryzują się odmiennym smakiem, od słodko-kwaśnych po cierpkie i goryczkowe, ich jagodowy smak w zależności od odmian może być porównany do borówki amerykańskiej. Owoce charakteryzują się dużymi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W Polsce jest mało znana, lecz systematycznie zyskuje na popularności. Pojawia się również pod innymi nazwami, m.in wiciokrzew siny, suchodrzew siny czy borówka kamczacka. Jagoda nadaje się do bezpośredniego spożycia i także na przetwory. Można ją wykorzystywać jako dodatek do jogurtów, ciast, dżemów czy nalewek, nadaje się do mrożenia. W sprzedaży pojawia się najczęściej w formie soków i suszonych jagód.
Jagoda kamczacka posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych. W szczególności potasu (220 mg/100g), witaminy C (do 186,6 mg/100g), magnezu (24 mg/100g), manganu (0,16 mg/100g) czy miedzi (0,12 mg/100g). Posiada również dużą zawartość polifenoli i antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających.
Jagoda kamczacka jest rośliną, której owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków. Zawiera związki fenolowe, w tym flawonoidy, kwasy fenolowe, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Przyczyniają się do zapobiegania chorobom metabolicznym takim jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Antocyjany wpływają m.in. na wzrok, krążenie w naczyniach włoskowatych siatkówki oka, łagodzenie stanów zapalnych i poprawę ostrości widzenia. Jagody posiadają wysoki potencjał przeciwutleniający. Polifenole usuwają wolne rodniki i hamują ich powstawanie, co pozytywnie wpływa na profilaktykę w przypadku chorób krążenia czy nowotworów. Związki polifenolowe działają także przeciwbakteryjnie. Spożywanie jagód może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi. Obecne w jagodach przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny, poprawiają pamięć i spowalniają starzenie się mózgu. Tak samo jak w przypadku innych jagód, jagoda kamczacka zawiera substancje, które zapobiegają zapaleniu pęcherza. Regularne spożywanie owoców jagodowych korzystnie wpływa na cholesterol, wzmacnia naczynia krwionośne i pozytywnie wpływa na stan żył.
W Polsce istnieją 4 główne odmiany jagody kamczackiej: Wojtek, Jolanta, Julia i Michał. Krzewy są bardzo proste w uprawie. Odmianę Wojtek zaczęto uprawiać w Polsce jako jedną z pierwszych. Może osiągać rozmiar do 150 cm, cechuje się dużymi owocami, które są lekko wydłużone, i delikatnie zwężone na końcach. Posiadają granatową barwę i woskowy nalot. Dojrzałe owoce są słodkie i smaczne. Na żyznej glebie z kilkuletniego krzewu można nazbierać od 2,5 kg do 5 kg owoców. Krzewy jagody kamczackiej są odporne na mróz. sam krzew wytrzymuje w temperaturze do -40ºC, a kwiaty do -7ºC (przymrozek wiosenny). Jagody cechuje odporność na choroby i szkodniki. Posiada wczesne pory kwitnienia. Krzewy owocowe dojrzewają nawet przed wczesnymi truskawkami, posiada niewielkie wymagania glebowe oraz stosunkowo szybko osiąga okres owocowania - pierwsze plony można uzyskać już w drugim roku po posadzeniu.
Roślinę należy sadzić w okresie jesiennym bądź wiosennym. Zaleca się sadzenie z sadzonek w doniczkach, o pewnej tożsamości odmianowej. By krzewy lepiej się zapylały sugeruje się posadzenie co najmniej dwóch odmian sadzonki jagody kamczackiej. Ta roślina długowieczna może rosnąć nawet 30 lat, osiągając przy tym do 2 m wysokości z podobną średnicą. Należy zapewnić szeroki rozstaw w ogródku lub plantacji. Krzewy należy odchwaszczać i nawozić wczesną wiosną przy użyciu nawozów ekologicznych., kompostem lub obornikiem.
Jak już wspomniano wymagania glebowe są stosunkowo niskie. Jednakże chcąc uzyskać jak najlepsze plony należy o glebę odpowiednio zadbać. Na glebach piaszczystych zaleca się coroczne nawożenie obornikiem lub kompostem. W przypadku zakwaszonej gleby należy zastosować wapnowanie, przy użyciu kredy nawozowej bądź wapniaka kornickiego. Jagoda kamczacka najlepiej radzi sobie przy odczynie gleby 6-6,5 pH.
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.
Produkt niedostępny