Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Owoce goji pozyskiwane są z kolcowoju pospolitego (łac. Lycium barbarum L.) oraz kolcowoju chińskiego (Lycium chinese L.). Te rośliny z rodziny psiankowatych występują głównie w Azji. Ich owoce są drobne, elipsoidalne, w kolorze czerwono-pomarańczowym o słodko-cierpkim smaku. Głównym producentem owoców goji są Chiny. Od 2000 lat są ważną częścią medycyny chińskiej ze względu na bogaty skład i właściwości lecznicze. Suszone jagody goji gotowano przed spożyciem, stosując je do przygotowania herbaty ziołowej. Ponadto, w Chinach używano ich w kuchni, w połączeniu z mięsem, zupami i daniami wegetariańskimi, a także przy produkcji soków, wina i nalewek. Jogody goji wprowadzono do Europy w XVIII wieku. Ich uprawa wymaga gleb alkalicznych i słonecznych lokalizacji.
Obecnie, opisywane są mianem "superfood" i spożywane jako dodatek do owsianek, jogurtów, smoothie, koktajli, deserów oraz prozdrowotnych przekąsek. Ze względu na swój słodko-cierpki smak, znajdą zastosowanie jako element sałatek (np. z dodatkiem serów), wypieków, musli, a nawet dań wytrawnych.
Jagody goji są źródłem wielu składników bioaktywnych. Zawierają kompleksy polisacharydowe, karotenoidy (w tym zeaksantyna i luteina), polifenole, błonnik pokarmowy oraz witaminy i składniki mineralne. W mniejszych ilościach, suszone jagody goji zawierają również potas, magnez, wapń i fosfor. Najistotniejszymi składnikami w jagodach goji są kompleksy polisacharydowe. Stanowią one 5-8% suchej masy owoców. W ich składzie znajdują się aminokwasy oraz cukry proste (glukoza, galaktoza, arabinoza, ramnoza, ksyloza, kwas galakturonowy, mannoza). Jagody goji zawierają m.in. składniki takie jak:
Wartość energetyczna suszonych owoców kolcowoju wynosi ok. 370kcal/100g.
Nauka wciąż bada właściwości jagód goji. Posiadają one aktywność hipoglikemiczną, czyli obniżają poziom cukru we krwi. Będą więc pomocnym uzupełnieniem diety osób z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale również odchudzających się. Ze względu za zawartość polifenoli roślinnych, karotenoidów i witaminy C posiadają właściwości antyoksydacyjne . Przyczyniają się do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zwiększania "dobrego" cholesterolu HDL. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Według badań, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, hamując postęp choroby w niektórych rodzajach nowotworów. Jagody goji są źródłem luteiny i zeaksantyny, które pozytywnie oddziałują na siatkówkę oka i proces widzenia.
Do tej pory jest opublikowanych mało prac opisujących potencjalne przeciwwskazania do spożywania jagód goji. Poza alergią na ten owoc, wymienia się stosowanie leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna). Spożywanie dużych ilości jagód goji, równolegle ze stosowaniem leków rozrzedzających krew może nasilać ich skutki uboczne.
Jagody goji są świetnym dodatkiem do domowych koktajli. Można je komponować z różnymi owocami i dodatkami. Przykładowym sposobem podania będzie koktajl owocowy bomba witaminowa. Aby go przygotować potrzebne będzie:
Sposób przygotowania: jagody goji namaczamy w mleku roślinnym przez co najmniej 20 minut, aby zmiękły. Jeśli nie chcemy używać wegańskich zamienników, jagody możemy namoczyć w małej ilości wody, a do koktajlu dodać w zamian jogurt naturalny. Po namoczeniu, blendujemy na gładką masę obranego banana i kiwi, mleko roślinne oraz jogody goji. Opcjonalnie, koktajl można dosłodzić łyżką miodu lub syropu z agawy.
Jagody goji, ze względu na właściwości zdrowotne, nazywane są "czerwonymi diamentami" oraz "superfood". Zawierają flawonoidy, antyoksydanty (przeciwutleniacze) oraz inne związki bioaktywne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. zwiększenie wrażliwości na insulinę, ochronę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, stabilizację poziomu glukozy we krwi, obniżenie stężenia cholesterolu oraz wspomaganie odchudzania. W przypadku przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem ich regularnego spożywania.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.