Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Błonnik pokarmowy nie tylko wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, ale także pomaga kontrolować apetyt. Sytość odczuwana jest, gdy jedzenie wypełniające żołądek naciska na jego ściany. Błonnik zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki czemu szybciej redukujemy uczucie głodu. Błonnik nie jest trawiony przez organizm człowieka, więc nie zwiększa kaloryczności posiłków. Błonnik pokarmowy znajduje się w produktach takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe (m.in. ciemne pieczywo, kasza gryczana, kasza bulgur, ciemny makaron, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby), warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy.
Aktywność fizyczna to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odchudzania. Pamiętajmy, że odchudzanie to nie tylko dieta. Dzięki aktywności fizycznej poprawia się wrażliwość komórek na insulinę, zwiększa się całodobowy wydatek energetyczny, a także może wzrastać tkanka mięśniowa. Im większa zawartość mięśni w organizmie tym wyższa podstawowa przemiana materii - więcej możemy jeść i nie tyć.
Jednym z najzdrowszych modeli żywienia jest dieta śródziemnomorska. Bazuje na produktach takich jak:
W diecie ogranicza się spożycie mięsa czerwonego np. wołowiny, wieprzowiny, do kilku razy w miesiącu. Ten sposób żywienia cechuje się umiarkowaną podażą kalorii, od 1800 do 2500kcal, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania. Korzystnym wariantem tej diety pod kątem odchudzania byłoby wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta śródziemnomorska jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole roślinne i błonnik pokarmowy. Dzięki temu, nie tylko spowoduje redukcję masy ciała, ale korzystnie wpłynie na układ krążenia, zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwory czy wystąpienie demencji.
Wbrew informacjom, jakie można znaleźć w internecie diety cud nie istnieją. Nie ma magicznego środka, który spowoduje utratę kilogramów bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Żadnej magicznej tabletki powodującej spadek masy ciała o 20 kilogramów w tydzień. Do tematu odchudzania należy podejść racjonalnie i z głową. Nasze postępowanie może mieć długofalowe, czasami bardzo przykre, konsekwencje. Szczególnie chciałabym w tym miejscu podkreślić szkodliwość diet bardzo nisko energetycznych typu 800, 1000 kcal. Powodują one większe spalanie tkanki mięśniowej, a co za tym idzie obniżenie podstawowej przemiany materii - dobowego wydatku energetycznego w stanie spoczynku. Wiąże się to z postępującym spadkiem zapotrzebowania kalorycznego. Ujmując to prościej - coraz mniej możemy jeść, aby nie tyć. Jeśli długotrwale stosowana jest dieta o zbyt niskiej kaloryczności w stosunku do zapotrzebowania organizmu pojawia się błędne koło. Schemat wygląda mniej więcej tak: ktoś chce szybko schudnąć. Wyszukuje dietę 1000 kcal w internecie i rozpoczyna stosowanie. Początkowo jest zachwyt. W ciągu pierwszego tygodnia spadło 2,5kg. W ciągu następnego już 2 kg. spadek masy ciała stopniowo się spowalnia. Po kilku miesiącach, mimo bardzo restrykcyjnej diety masa ciała już nie spada. Co więcej, zaczyna rosnąć. Zwiększenie kaloryczności do 1500 kcal, która jeszcze kilka miesięcy temu byłaby skuteczna do redukcji, teraz powoduje przybieranie na masie. Nastąpił duży spadek tkanki mięśniowej oraz spowolnienie metabolizmu. Organizm zaadaptował się do spożywania mikroporcji. Pojawiają się niedobory składników takich jak tłuszcze, witaminy, minerały. Narasta zmęczenie. Każda próba powrotu do normalnego odżywiania kończy się dodatkowymi kilogramami. Dochodzi do efektu jojo. Nie dość, że cały włożony trud poszedł na marne, to pojawiła się nadwyżka kilogramów. Wróciły te utracone, a także pojawiły się nadprogramowe. Proces wychodzenia z tego stanu trwa latami. Pod opieką doświadczonego dietetyka można naprawić wyrządzone szkody, jednak wymaga to cierpliwości i zaangażowania.
W celu dopasowania kaloryczności diety należy wyliczyć indywidualne zapotrzebowanie energetyczne. W tym celu najlepiej udać się do dietetyka, który je ustali z wykorzystaniem analizy składu ciała na specjalnym urządzeniu. Pokazuje ono m.in. zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, podstawową przemianę materii. Rzadko kiedy rekomendowana będzie kaloryczność poniżej 1500 kcal na dobę. Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne mnoży się przez wskaźnik aktywności fizycznej, aby wyliczyć zapotrzebowanie całodobowe (ilość kcal spalanych przez cały dzień). Aby chudnąć kilogram tygodniowo, od tej wartości powinno być odjęte około 1000 kcal. Dla przykładu - całkowite dzienne zapotrzebowanie energetyczne pacjenta dietetyk oszacował na 2800 kcal. W celu redukcji kg tygodniowo kaloryczność jadłospisu powinna wynosić około 1800 kcal. Aby zrzucić zbędne kilogramy w tempie 0,5 kg w ciągu tygodnia, dieta redukcyjna powinna być ułożona na 2300 kcal.
Podstawą zdrowego odchudzania jest zbilansowana dieta, która będzie uwzględniała w wystarczających ilościach białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Kaloryczność powinna być dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania. Tempo odchudzania nie powinno być zbyt szybkie. Proces odchudzania jest długotrwały. Aby utrzymać efekt wyuczone zdrowe nawyki żywieniowe powinny zostać z nami na stałe. Spożywanie słodyczy i fast-foodów może być jedynie wyjątkiem, a nie regułą, po osiągnięciu docelowej masy ciała. To, co najczęściej powoduje efekt jojo to źle dobrana dieta o zbyt niskiej kaloryczności oraz powrót do niezdrowych zachowań, które wcześniej doprowadziły do powstania nadprogramowych kilogramów.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.