Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Spirulina to alga morska zaliczana do żywności „superfood”. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych i fitozwiązków. Jakie są właściwości spiruliny i jak ją stosować?
Spirulina (łac. Spirulina Platensis) jest rodzajem algi morskiej o zielono-niebieskiej barwie. Uprawiana jest w wielu rejonach świata, przede wszystkim w Azji, na obszarze Meksyku i Hawajów, w Ameryce Południowej oraz niektórych częściach Afryki. Rejony te są specjalnie dobrane pod kątem korzystnych warunków środowiskowych do hodowli alg. Dobroczynne właściwości spiruliny odkryli już Aztekowie. W Europie popularność zaczęła zyskiwać w latach 70-tych XX wieku. Szczególnie uznana jest spirulina hawajska.
Spirulina, dzięki zawartości składników bioaktywnych, witamin i minerałów została zaklasyfikowana jako „superfood”. Spirulina jest źródłem między innymi:
Spirulina, podobnie jak chlorella, może być dodawana do smoothie, koktajli, batonów, jak również suplementów diety.
Spirulina, ze względu na dużą zawartość składników mineralnych, witamin oraz związków aktywnych biologicznie, jest przedmiotem wielu badań naukowych. Wśród najczęściej pojawiających się publikacji, można przeczytać, że spirulina:
Ze względu na poprawę lipidogramu, w tym obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, spirulina będzie spowalniała procesy miażdżycowe. Bezpośrednio przenosi się to na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, w których bezpośrednią przyczyną jest miażdżyca tętnic:
INFO | Spirulina może stanowić element profilaktyki chorób układu krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. |
Spirulina najbardziej znana jest ze swoich właściwości detoksykujących. Szczególnie silnie działa w połączeniu z cynkiem. Według badań, przyjmowanie 250mg spiruliny w tabletkach dziennie wywołuje już efekt kliniczny, jednak najlepszy jest osiągany przy około 2g/dobę. Spirulina reguluje także ciśnienie krwi dzięki zawartości fikocyjaniny. Związek ten korzystnie wpływa na śródbłonek naczyń, uszkadzany w przebiegu procesów miażdżycowych. Ponadto, przyjmowanie spiruliny hamuje postęp miażdżycy, ze względu na obniżanie stężenia cholesterolu LDL oraz triglicerydów we krwi. Do poprawy profilu lipidowego przyczynia się również wpływ na zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu HDL, który spowalnia rozwój miażdżycy. Ważna informacją dla chorych na cukrzycę typu II, jest zdolność spiruliny do obniżania poziomu glukozy we krwi. Spirulina może być również sprzymierzeńcem odchudzania. Według badań, w grupie osób otyłych przyjmujących preparaty ze spiruliną zauważono znaczne obniżenie masy ciała. Szacuje się, że efekt ten spowodowany jest zmniejszeniem insulinooporności, absorbcji cholesterolu, działaniem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, jak również zwiększeniem stężenia adiponektyny (hormon biorący udział w przemianach glukozy i kwasów tłuszczowych).
Spirulina, ze względu na zawartość pełnowartościowego białka oraz licznych witamin, składników mineralnych i fitozwiązków, będzie idealnym rozwiązaniem dla:
Spirulina jest dobrym uzupełnianiem diety w witaminy w grupy B, witaminy A, C i E, jak również w pełnowartościowe białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Na rynku jest wiele preparatów bazujących na algach. Spirulina dostępna jest w proszku, jak również w postaci tabletek. Spirulina w proszku może być dodawana do smoothie, soków czy koktajli. Dla osób, które nie tolerują smaku spiruliny, lepszym rozwiązaniem będą tabletki. Wybór preparatu powinien być dokonany w oparciu o skład (bez sztucznych barwników i wypełniaczy), certyfikaty produktu oraz kraj pochodzenia.
W badaniach naukowych, spirulina w proszku podawana jest najczęściej w dawkach 1-4g na dobę. Już 1g dziennie stosowany przez 3 miesiące, obniżał poziom cholesterolu, triglicerydów, jednak lepsze efekty obserwowano w przypadku dawek 2g dziennie. Ważne jest zachowanie systematyczności stosowania, ponieważ przyjmowanie wysokich dawek spiruliny (4,8g/dobę), jednak przez krótki czas (17 dni) nie wywoływało efektów klinicznych.
Suplementy diety ze spiruliną są jedynie uzupełnieniem prawidłowej, zbilansowanej diety. Osoby przyjmujące przewlekle leki powinny skonsultować suplementację z lekarzem prowadzącym. Spirulina nie jest wskazana dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, aby niepotrzebnie nie stymulować układu odpornościowego. Ze względu na wysoką zawartość białka, spirulina jest przeciwwskazana dla osób z fenyloketonurią.
Niejednokrotnie spirulina i chlorella są ze sobą mylone. Mimo podobnego koloru oraz postaci suplementów, są to dwa różne gatunki alg: Spirulina Platensis oraz Chlorella vulgaris. Chlorella również zaliczana jest do „superfoods”, stanowiąc cenne źródło witamin, minerałów, chlorofilu oraz innych związków bioaktywnych. Podobnie jak spirulina, wpływa na odporność, poziom cholesterolu, oczyszcza z metali ciężkich, poprawia tolerancję i poziom glukozy oraz reguluje ciśnienie krwi.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.