Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Niedobór potasu czyli hipokaliemia może być spowodowana niedostateczną podażą w skutek jadłowstrętu czy niedożywienia, zwiększonym napływem potasu do komórek (najczęściej w wyniku zasadowicy lub pobudzenia układu współczulnego), przedawkowaniem insuliny, jak również biegunką. Hipokaliemia może wystąpić także przy nadużywaniu niektórych leków moczopędnych, sterydów i mineralokortykosteroidów.
Hipokaliemia, w zależności od jej nasilenia, może objawiać się zaparciami, zaburzeniami rytmu serca i osłabieniem mięśni szkieletowych. Czasami występują również drżenia mięśniowe, mrowienie i drętwienie kończyn. Może dojść również do zaburzeń neurologicznych nadpobudliwość nerwowa czy apatia. Niedobór potasu jest także przyczyną gromadzenia się kwasu mlekowego i pirogronowego w tkankach i zakwaszenia organizmu.
Hiperkaliemia, czyli nadmiar potasu, może być spowodowana różnymi stanami patologicznymi np. niewydolnością nadnerczy (choroba Addisona), niewydolnością nerek, hipoaldosteronizmem, a także w stanach przebiegających z upośledzeniem transportu potasu do komórek lub po dożylnym podaniu zbyt dużej dawki potasu. Hiperkaliemia może być również polekowa, najczęściej przy stosowaniu ACEI, blokerów receptora aldosteronowego (np. spironolakton), inhibitorów reniny oraz suplementów potasu w zbyt dużej dawce.
Hiperkaliemia objawia się podobnie jak hipokaliemia. Dochodzi do zaburzeń przewodnictwa nerwowego i pracy mięśni, zaburzeń rytmu serca, zaburzeń czucia i świadomości. Należy pamiętać, że znaczny niedobór lub nadmiar potasu jest stanem zagrożenia życia, może być symptomem wielu poważnych chorób i wymaga pilnej konsultacji lekarskiej.
Produkty bogate w potas to warzywa i owoce, w szczególności seler, marchew, pomidory, kapusta, pietruszka, banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce. Dobry źródłem są również zbożowe produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Mniejsze ilości zawarte są w mięsie i produktach mlecznych. Zawartość potasu w wybranych produktach przedstawia tabela 1. Dieta bogata w potas może zmniejszać ryzyko powstania kamieni nerkowych oraz obniżać ciśnienie tętnicze.
Tabela 1. Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych
Produkt | Zawartość potasu [mg/100g] |
Soja, nasiona suche | 2132 |
Fasola biała, nasiona suche | 1188 |
Otręby pszenne | 1121 |
Śliwki suszone | 804 |
Boćwina | 548 |
Ziemniaki | 443 |
Banan | 395 |
Grejpfrut | 277 |
O tym czy potrzebujemy uzupełnienia potasu powinien zadecydować lekarz, na podstawie pomiaru stężenia potasu w surowicy krwi. Nie powinniśmy sami podejmować tej decyzji, ponieważ objawy niedoboru potasu nie są swoiste, to znaczy mogą wystąpić w przebiegu różnych chorób. Zakres norm stężenia potasu w surowicy krwi przedstawiony jest w tabeli 2.
Tabela 2. Zakres norm stężenia potasu w surowicy krwi.
Poziom potasu w organizmie | Stężenie we krwi |
Potas – niedobór | <3,5 mmol/l |
Potas – norma | 3,5-5,0 mmol/l |
Potas - nadmiar | >5,0 mmol/l |
Jeśli mamy niewielki niedobór potasu, zazwyczaj wystarcza dieta bogata w produkty, będące dobrym źródłem tego makroskładnika. Suplementacja potasu często jest zalecana pacjentom kardiologicznym, przyjmującym niektóre leki moczopędne. Według badań może obniżać ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u pacjentów chorujących na nadciśnienie, szczególnie spożywających dużo soli wraz z dietą.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.