Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Pistacja właściwa (Pistacia vera L.) jest rośliną pochodzącą z Azji, uprawianą w wielu krajach świata. Z krajów Bliskiego Wschodu, rozprzestrzeniły się do krajów w rejonie Morza Śródziemnego. Obecnie, największe obszary uprawne z drzewami pistacjowymi znajdują się w USA, Turcji oraz Iranie. Orzechy pistacjowe pod względem botanicznym zalicza się do pestkowców. Część jadalną stanowi pestka. Otoczona jest ona twardą, niejadalną łupiną. Gdy orzech jest całkowicie dojrzały, łupina pęka, umożliwiając jego zjedzenie.
100 gramów pistacji zawiera 567 kcal. W tym 71,4% pochodzi z tłuszczu, 14,8% z białek i 13,8% z węglowodanów. W 100 g pistacji prażonych bez soli zawarta jest następująca ilość witamin, minerałów i składników odżywczych:
Ponadto, w swoim składzie zawierają niewielkie ilości związków biaktywnych z grupy karotenoidów takie jak luteina i zeaksantyna, a także polifenoli roślinnych (kwas galusowy, katechina, apigenina, genisteina). Charakteryzują się również wysoką zawartością fitosteroli roślinnych (214mg w 100g produktu) takich jak kampesterol, beta-sitosterol, stigmasterol.
W sklepach dostępne są pistacje solone oraz niesolone. Zawsze zdrowszą alternatywą będą te, bez sztucznie dodanej soli.
Pistacje, dzięki zawartości nienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), steroli roślinnych, witamin i składników mineralnych stanowią wartościowe uzupełnienie codziennego jadłospisu. Według badań, ich regularne spożywanie może przynosić korzyści zdrowotne. Ocenia się, że to właśnie pistacje najsilniej ze wszystkich orzechów mogą obniżać poziom cholesterolu i triglicerydów. Regularne spożywanie 30g niesolonych pistacji dziennie może obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL o 4,8-10,2 mg/dl, a triglicerydów o 2,2-20,6 mg/dl. Wywierają także działanie hipotensyjne, nieznacznie obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Ich korzystny wpływ na układ krążenia prawdopodobnie wynika z przeciwmiażdżycowej aktywności kwasów PUFA oraz fitosteroli. Dodatkowo, zawarta w nich witamina E działa przeciwutleniająco. zapobiegając utlenianiu cholesterolu LDL. Stanowią potencjalne uzupełnienie profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, zmniejszając ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca. Są także wartościowym składnikiem w diecie cukrzyka. Spożywane w ilości 25 gramów dziennie przez 12 tygodni przyczyniły się do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo o 16mg/dl.
Pistacje, pomimo, że są wartościowe, mają bardzo wysoką gęstość kaloryczną. Ich 100g zawiera 567 kcal, co stanowi ponad 1/4 dziennego zapotrzebowania energetycznego przeciętnej osoby dorosłej. Ilość tłuszczów w diecie, a także jej kaloryczność powinna być dobrana indywidualnie, w zależności od wieku, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Jednak dla większości osób, 25-30 gramów dziennie będzie odpowiednią porcją. Taka też ilość, według badań klinicznych, przynosi korzyści zdrowotne.
Głównym przeciwwskazaniem do spożywania pistacji jest alergia na orzechy, która może objawiać się zaczerwienieniem, wysypką skórną, świądem, dusznością czy obrzękiem języka i warg. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny unikać ich solonej wersji. Ze względu na wysoką wartość energetyczną, osoby otyłe i z nadwagą powinny kontrolować ich spożywaną ilość.
Pistacje jak najbardziej mogą być spożywane przez kobiety ciężarne. Należy jednak wybierać te niesolone. Ich ilość powinna być zbilansowana pod kątem energetycznym, by nie powodować nadwyżki kalorycznej. Należy również zwracać uwagę na jakość orzechów, nie jeść ich gdy podejrzewamy, że są spleśniałe czy przeterminowane.
Orzeszki pistacjowe to smaczna przekąska sama w sobie. Mogą jednak być stosowane jako dodatek do różnych dań, zarówno wytrawnych, jak i deserów. Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie makaronu z warzywami i pistacjami. Na 4 porcje potrzebne będą:
Sposób przygotowania: Pistacje, czosnek i pietruszkę siekamy. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy na niej czosnek, a następnie dodajemy pomidorki koktjalowe, połowę orzechów i natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Wykładamy na talerze. Posypujemy pozostałymi orzechami, natką pietruszki oraz startym serem. Takie danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i na pewno będzie ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.