Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są to związki tłuszczowe niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Należy zachować ich odpowiednie proporcje w diecie, tak, aby wywierały korzyści zdrowotne.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Słowo „nienasycone” oznacza, że w ich cząsteczce znajduje się więcej niż jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. Są to związki niezbędne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Niezmiernie ważne jest zachowanie ich równowagi, zaleca się aby stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w diecie wynosił 4:1 lub mniej. NNKT są konieczne do prawidłowego rozwoju tkanki nerwowej, układu immunologicznego i wzrostu u dzieci. Ich niedobór może skutkować zahamowaniem wzrostu, zmniejszonym wydzielaniem gruczołów łojowych, zmianami skórnymi (cienka, sucha, łuszcząca się skóra), wzrostem podatności na infekcje, upośledzeniem czynności fizjologicznych narządów i tkanek, a także przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia i bezpłodności.
Kwasy tłuszczowej omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, orzechy włoskie, migdały, pestki czarnej porzeczki.
Suplementacja dietetyczna kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 już od dawna jest stosowana w celu spowolnienia progresji chorób układu krążenia i zapobiegania ostrym incydentom sercowo-naczyniowym. Znalazła szerokie zastosowanie w profilaktyce nie tylko chorób związanych z procesem miażdżycowym, ale także wielu innych o podłożu zapalnym. Z reguły, w diecie obserwuje się nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do omega-3. Zaleca się więc suplementację i zwiększenie spożycia wraz z żywnością głównie kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do omega-3, zwiększając ryzyko zakrzepowe i stymulując wytwarzanie związków o działaniu prozapalnym. Badania nie potwierdzają, aby kwasy tłuszczowe omega-6 korzystnie wpływały na profil lipidowy. Nie zaobserwowano obniżania poziomu cholesterolu ani triglicerydów przy suplementacji lub wyższym spożyciu kwasów omega-6. Korzystny efekt zdrowotny można osiągnąć natomiast, suplementując kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, badania pokazują, że aby obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL nie wystarczy samo zwiększenie podaży kwasów omega-3, ale musi ulec zmianie proporcja omega-6 do omega-3, czyli będziemy dążyć do obniżenia spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, a zwiększenia omega-3. Stosunek ten odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób układu krążenia, jak i innych schorzeń cywilizacyjnych.
Jaka jest różnica między kwasami omega-3 a kwasami omega-6? Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wiązanie podwójne przy trzecim węglu licząc od grupy metylowej, natomiast omega-6 – przy szóstym węglu. Poza różnicami w budowie, mają odmienne właściwości. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują aktywność przeciwzapalną, dzięki czemu są pomocne w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów czy chorób układu krążenia. Przykładami związków z grupy omega-3 są: kwas α-linolenowy, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy tłuszczowe omega-6 wpływają prozapalnie i zwiększają reaktywność płytek krwi. Mimo, że należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ich ilość w diecie powinna być kontrolowana. Do tej klasy związków zaliczamy m.in. kwas linolowy, kwas γ-linolenowy i kwas arachidonowy.
Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-6 zazwyczaj nie jest potrzebna, może jedynie dotyczyć osób, które ze względów medycznych muszą stosować dietę beztłuszczową. Zaleca się wówczas stosowanie preparatów zawierających pełne spektrum omega: omega-3, 6 i 9. Kwasy tłuszczowe omega-3 z kolei, są często wybieranym suplementem diety. Dla osób zdrowych standardowo zalecaną dawką jest 1g dziennie, natomiast jeśli występują choroby przewlekłe, lekarz lub dietetyk może zasugerować przyjmowanie 2, 4 lub więcej gramów dziennie, w zależności od schorzenia i stopnia jego zaawansowania.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.