Kwasy tłuszczowe omega-6 – działanie i źródła występowania

Arykuł banner - Kwasy tłuszczowe omega-6 – działanie i źródła występowania

Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są to związki tłuszczowe niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Należy zachować ich odpowiednie proporcje w diecie, tak, aby wywierały korzyści zdrowotne.

Kwasy tłuszczowe omega – co to jest?

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Słowo „nienasycone” oznacza, że w ich cząsteczce znajduje się więcej niż jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. Są to związki niezbędne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Niezmiernie ważne jest zachowanie ich równowagi, zaleca się aby stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w diecie wynosił 4:1 lub mniej. NNKT są konieczne do prawidłowego rozwoju tkanki nerwowej, układu immunologicznego i wzrostu u dzieci. Ich niedobór może skutkować zahamowaniem wzrostu, zmniejszonym wydzielaniem gruczołów łojowych, zmianami skórnymi (cienka, sucha, łuszcząca się skóra), wzrostem podatności na infekcje, upośledzeniem czynności fizjologicznych narządów i tkanek, a także przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia i bezpłodności.

Kwasy tłuszczowe omega-6 – występowanie w żywności

Kwasy tłuszczowej omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, orzechy włoskie, migdały, pestki czarnej porzeczki.

Kwasy tłuszczowe omega-6 – właściwości

Suplementacja dietetyczna kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 już od dawna jest stosowana w celu spowolnienia progresji chorób układu krążenia i zapobiegania ostrym incydentom sercowo-naczyniowym. Znalazła szerokie zastosowanie w profilaktyce nie tylko chorób związanych z procesem miażdżycowym, ale także wielu innych o podłożu zapalnym. Z reguły, w diecie obserwuje się nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do omega-3. Zaleca się więc suplementację i zwiększenie spożycia wraz z żywnością głównie kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do omega-3, zwiększając ryzyko zakrzepowe i stymulując wytwarzanie związków o działaniu prozapalnym. Badania nie potwierdzają, aby kwasy tłuszczowe omega-6 korzystnie wpływały na profil lipidowy. Nie zaobserwowano obniżania poziomu cholesterolu ani triglicerydów przy suplementacji lub wyższym spożyciu kwasów omega-6. Korzystny efekt zdrowotny można osiągnąć natomiast, suplementując kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, badania pokazują, że aby  obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL nie wystarczy samo zwiększenie podaży kwasów omega-3, ale musi ulec zmianie proporcja omega-6 do omega-3, czyli będziemy dążyć do obniżenia spożycia kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, a zwiększenia omega-3. Stosunek ten odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób układu krążenia, jak i innych schorzeń cywilizacyjnych.

Omega-3 a omega-6 – czym się różnią?

Jaka jest różnica między kwasami omega-3 a kwasami omega-6? Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wiązanie podwójne przy trzecim węglu licząc od grupy metylowej, natomiast omega-6 – przy szóstym węglu. Poza różnicami w budowie, mają odmienne właściwości. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują aktywność przeciwzapalną, dzięki czemu są pomocne w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów czy chorób układu krążenia. Przykładami związków z grupy omega-3 są: kwas α-linolenowy, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy tłuszczowe omega-6 wpływają prozapalnie i zwiększają reaktywność płytek krwi. Mimo, że należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ich ilość w diecie powinna być kontrolowana. Do tej klasy związków zaliczamy m.in. kwas linolowy, kwas γ-linolenowy i kwas arachidonowy.

Suplementacja kwasami omega-6 – dawkowanie

Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-6 zazwyczaj nie jest potrzebna, może jedynie dotyczyć osób, które ze względów medycznych muszą stosować dietę beztłuszczową. Zaleca się wówczas stosowanie preparatów zawierających pełne spektrum omega: omega-3, 6 i 9. Kwasy tłuszczowe omega-3 z kolei, są często wybieranym suplementem diety. Dla osób zdrowych standardowo zalecaną dawką jest 1g dziennie, natomiast jeśli występują choroby przewlekłe, lekarz lub dietetyk może zasugerować przyjmowanie 2, 4 lub więcej gramów dziennie, w zależności od schorzenia i stopnia jego zaawansowania.

 

Przypisy:

  1. Schulze, Matthias B., et al. "Intake and metabolism of omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: nutritional implications for cardiometabolic diseases." The Lancet Diabetes & Endocrinology(2020).
  2. Harris, William S. "Nutrigenetics: Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids." Principles of Nutrigenetics and Nutrigenomics. Academic Press, 2020. 223-226.
  3. Sut, Agnieszka, et al. "Dietary intake of omega fatty acids and polyphenols and its relationship with the levels of inflammatory markers in men with chronic coronary syndrome after percutaneous coronary intervention." Kardiologia polska2 (2019): 117-123. Trebaticka, J., et al., Cardiovascular diseases, depression disorders and potential effects of omega-3 fatty acids. Physiol Res, 2017. 66(3): p. 363-382.
  4. Trebaticka J., et al., Cardiovascular diseases, depression disorders and potential effects of omega-3 fatty acids. Physiol res, 2017. 66(3): p. 363-382.
  5. Kaikkonen, J.E., et al., High serum n6 fatty acid proportion is associated with lowered LDL oxidation and inflammation: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Free Radic Res, 2014. 48(4): p. 420-6.

dr n.med Agnieszka Sut

W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.

Zobacz wszystkie wpisy autora

Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze specjalistą. Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.

Powiązane produkty

Miniaturka artykułu - SOLGAR Omega 3-6-9 - 60 kapsułek
SOLGAR Omega 3-6-9 - 60 kapsułek
113.25 zł

Produkt niedostępny

Miniaturka artykułu - KALLOS KJMN Maska omega-6/olejek makadamia, 1000ml
KALLOS KJMN Maska omega-6/olejek makadamia, 1000ml
10.12 zł

Produkt niedostępny

Miniaturka artykułu - EstroVita skin, 250ml
EstroVita skin, 250ml
76.49 zł
Miniaturka artykułu - OstroVit Omega 3-6-9, 90 kapsułek
OstroVit Omega 3-6-9, 90 kapsułek
15.90 zł

Produkt niedostępny

Wybrane leki, suplementy i kosmetyki:

Mensil - lek na potencję Entitis Dicoflor Baby Dulcobis Sylimarol Biotebal Fibrocontrol Bepanthen Lipiform Plus Magne B6 Forte Cetaphil Emolium Pampers Nutridrink
NO-SPA MAX 80 mg - 20 tabletek