Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Kwasy tłuszczone omega 3 i 6 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich cząsteczce znajduje się więcej niż jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla. Są to związki egzogenne, nasz organizm ich nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z dietą. Kwasy tłuszczowe omega 9 klasyfikuje się jako jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają one jedno wiązanie podwójne, pomiędzy 9 a 10 węglem w cząsteczce.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega 3 i omega 6 zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Są konieczne do prawidłowego wzrostu u dzieci i aktywności układu immunologicznego. Stanowią składnik budulcowy w tkance nerwowej mózgu i lipidów siatkówki oka. Omega 3 a omega 6 – jaka jest różnica? Kwasy tłuszczowe omega 3 cechują się działaniem przeciwzapalnym. Przynoszą korzyści w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów, chorób układu krążenia. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzakrzepowe i wspomagają pracę mózgu. Według najnowszych badań klinicznych, kwasy omega 3 ze względu na swój charakter przeciwzapalny, mogą poprawiać proces leczenia pacjentów zakażonych COVID-19. Kwasy tłuszczowe omega 6 z kolei, mają działanie nasilające procesy zapalne. Mimo, że są niezbędnym składnikiem diety, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach i co istotne, w odpowiedniej proporcji do kwasów omega 3. Stosunek kwasów omega 6 do omega 3 w diecie powinien być jak najbliższy 1:1, ale już przy 4:1 obserwujemy korzyści zdrowotne. W krajach rozwiniętych, z uwagi na znaczne spożycie żywności przetworzonej, proporcja ta często wynosi 10:1, a nawet 15:1, dlatego bardzo istotne jest zwiększenie podaży omega 3, przez dietę i suplementację. Kwasy tłuszczowe omega 9 korzystnie wpływają na lipidogram, a także poprawiają jakość skóry.
Gdzie występują kwasy omega? W przeciwieństwie do większości kwasów tłuszczowych, których synteza możliwa jest poprzez przekształcenia innych związków, kwasy tłuszczowe omega-3 muszą być dostarczone z dietą. Ich główne źródła to tłuste ryby morskie, siemię lniane i olej lniany, oleje roślinne, nasiona i orzechy. Niewielkie ilości zawierają również niektóre warzywa takie jak jarmuż, szpinak i sałata. Według badań naukowych, wymierne korzyści zdrowotne opisuje się tylko w przypadku spożycia omega 3 pochodzenie zwierzęcego.
Kwasy tłuszczowe omega 6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak słonecznikowy, kukurydziany, konopny, rzepakowy, sojowy, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, migdały, orzechy włoskie, pestki czarnej porzeczki. Kwasy tłuszczowe omega 9 w największych ilościach znajdują się w oliwie z oliwek oraz oleju rzepakowym.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, powinno się dostarczać minimum 250 mg kwasów EPA i DHA dziennie (kwasy tłuszczowej z grupy omega 3). Taka ilość zawarta jest w dwóch porcjach tłustej ryby morskiej (50-100g) spożytych w ciągu tygodnia. Według publikacji, korzystne efekty zdrowotne omega 3 osiągane są przy spożyciu minimum 3g/dobę przez okres 6-12 tygodni. Ilość ta może być osiągnięte poprzez włączenie do jadłospisu odpowiednich produktów oraz dobrania suplementacji. Standardową rekomendowaną dawką suplementacji dla osób zdrowych jest 1g EPA i DHA na dobę. U osób z chorobami kardiologicznymi, mogą to być dawko 2-4g/dobę, w zależności od zaawansowania choroby oraz spożycia omega-3 wraz z dietą, co powinno być ustalone przez dietetyka lub lekarza prowadzącego. Należy pamiętać, że omega-3 mają właściwości przeciwzakrzepowe, dlatego przy stosowaniu dużych dawek u pacjentów leczonych warfaryną należy okresowo sprawdzać INR. U małych dzieci zaleca się spożycie 150-250 mg DHA na dobę.
Jeżeli jadłospis jest różnorodny, zazwyczaj nie ma potrzeby suplementowania kwasów omega 6 i omega 9. W przypadku zastosowania diety beztłuszczowej z przyczyn medycznych lub w chorobach o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwasy tłuszczowe, można rozważyć suplementowanie kwasów omega 3,6 i 9.
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.