Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Cebula, będąca głównym składnikiem syropu z cebuli, jest bogata we flawonoidy (w szczególności w kwercetynę i glikozd kwercetyny), kwasy fenolowe, tiosulfoniany oraz antocyjany. Związki te mają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, a także hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych. Składniki cebuli mają działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz obniżające poziom cholesterolu. Syrop działa ochronnie na wątrobę, moczopędnie, hamuje agregację płytek we krwi i łagodzi kaszel. Jest jednym z naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem.
Popularny jest również syrop z cebuli i czosnku. Czosnek zawiera związki siarki organicznej, dzięki którym zawdzięcza swój zapach i działanie lecznicze. Jego głównym składnikiem jest allicyna, dzięki której wykazuje działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Wzmacnia organizm, a w połączeniu z cebulą nasila działanie antyseptyczne. Często do domowego syropu dodawany jest także imbir. Występujący w nim gingerol ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Napar z imbiru wykorzystywany jest w celu łagodzenia nudności oraz wymiotów. Syrop można również wzbogacić o miód. Posiada on substancje antybiotyczne i ma udowodnione działanie antybakteryjne. Jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu oddechowego, które przebiegają z kaszlem. Czasami do syropu dodaje się także buraki ćwikłowe. Posiadają kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy, kwas askorbinowy i azotany. Działają przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie. Przyprawami często dodawanymi do syropów z cebuli są goździki lub cynamon. Obecne w nich olejki eteryczne wykazują aktywność przeciwutleniającą i przeciwzapalną.
Syrop z cebuli jest skuteczny w walce z przeziębieniem. Wykorzystywany jest w przypadku stanów zapalnych, podrażnień gardła czy infekcji sezonowych. Spożywany profilaktycznie wzmacnia odporność i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Ponadto syrop z cebuli z dodatkiem miodu sprawdzi się również w przypadku występowania podrażnień górnych dróg oddechowych. Stosowanie syropu może przynieść ulgę przy katarze.
Zawarte w cebuli składniki sprawiają, że przygotowany z nich syrop idealnie nadaje się w przypadku występowania zarówno uporczywego kaszlu mokrego, jak i suchego. Rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie oraz łagodzi podrażnienia. Dodatkowo zawarta w nim witamina C korzystnie wpływa na odporność organizmu.
Syrop z cebuli jest bezpieczny do spożycia przez dzieci. Jednakże, zaleca się konsultację z lekarzem w przypadku chęci stosowania u maluchów poniżej 2 roku życia. Przed podaniem należy upewnić się że dziecko nie jest uczulone na jakikolwiek składnik syropu, by uniknąć niepożądanych reakcji alergicznych. Dostępne w sprzedaży gotowe syropy cebulowe zaleca się podawać dzieciom powyżej 6 roku życia.
Syrop z cebuli powinien być traktowany jako lek. Nie powinien być stosowany przewlekle i w nieograniczonych ilościach. U osób dorosłych syrop z cebuli można pić od 2 do 6 razy na dobę, po jednej łyżeczce. W przypadku dzieci do 3 razy na dobę. Zaleca się jego stosowanie w przypadku spadku odporności i wspomagająco przy kaszlu i przeziębieniu.
Cebula posiada w składzie fruktany, które powodują wzdęcia i nadwrażliwości. Z tego powodu nie zaleca się stosowania syropu z cebuli u osób z problemami z układem pokarmowym. Przed podaniem syropu z cebuli dziecku poniżej 2 roku życia należy skonsultować się z lekarzem. W przypadku syropu z miodem należy upewnić się czy nie występuje uczulenie na miód. Nie ma przeciwwskazań co do korzystania z syropu z cebuli u kobiet w ciąży. Należy jednak zachować ostrożność w czasie karmienia piersią, syrop z cebuli może powodować dyskomfort u niemowląt wywołując gazy i wzdęcia.
Do przygotowania syropu z cebuli można wykorzystać każdą odmianę cebuli. Najpopularniejsza jest cebula zwyczajna, żółta. Jest soczysta, zdrowa i posiada ostry smak. Cebulę należy obrać i drobno posiekać, a następnie umieścić w słoiku. W zależności od ilości użytej cebuli mogą to być mniejsze lub większe słoiki. Do dwóch średnich cebul będzie pasować słoik o pojemności około 400 ml. Na tym etapie można dodać cukier lub miód, od trzech do czterech łyżek. Całość dokładnie mieszamy. Słoik należy przykryć przykrywką i odstawić na kilka godzin. W tym czasie cebula puści sok. Syrop będzie gotowy po 2-3 dniach, syrop przelej do mniejszego słoiczka lub buteleczki. Gotowy syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce i zużyć do dwóch tygodni.
Do przygotowania syropu będziemy potrzebować:
Obierz cebulę i pokrój w piórka lub plasterki. Połowę cytryny pokrój w plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. Dwa lub trzy ząbki czosnku pokrój na drobne plasterki. Do słoika składniki należy wkładać warstwami. Począwszy od cebuli, następnie cytrynę i czosnek, po każdej takiej warstwie dodając łyżkę miodu. W ten sposób uzupełnij słoik do wyczerpania składników. Po umieszczeniu składników dodaj resztę miodu oraz sok z cytryny. Przykryty słoik należy odstawić na około 12 godzin. Następnie trzeba go szczelnie zakręcić i włożyć do lodówki na kolejne 12 do 24 godzin. Powstały syrop przelewamy do słoiczków lub buteleczek.
Do przygotowania syropu z cebuli, cytryny, imbiru i miodu będą potrzebne następujące ilości składników:
Cebulę oraz imbir należy pokroić w plasterki. Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki. Na dnie słoika należy ułożyć połowę pokrojonej cebuli i dodać łyżkę miodu. Następnie resztę cebuli i kolejną łyżkę miodu. W kolejnym kroku ponownie należy ułożyć imbir i dodajemy łyżkę miodu. Na wierzchu układa się cytrynę, którą należy zalać miodem. Tak przygotowany słoik powinno się zakręcić i odstawić na 24 godziny. Gotowy syrop przelewa się do mniejszych słoików i przechowuje w lodówce.
Przypisy
1. Kabrah, M. A. M., Faidah, H. S., Ashshi, A. M., Turkistani, M. S. A. (2016). Antibacterial effect of onion. Sch J App Med Sci, 4(11), 4128-4133.
2. Ma, Y. L., Zhu, D. Y., Thakur, K., Wang, C. H., Wang, H., Ren, Y. F., ... & Wei, Z. J. (2018). Antioxidant and antibacterial evaluation of polysaccharides sequentially extracted from onion (Allium cepa L.). International journal of biological macromolecules, 111, 92-101.
3. Bartak, M., Lange, A., Słońska-Zielonka, A., & Cymerys-Bulenda, J. (2020). Homemade onion syrup. Why is it a great common cold remedy. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, 7-12.
4. Lachowicz, S. (2014). Estimating the prevalence of polyphenolic compounds in onions (Allium cepa L.) and their products. The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 4(3), 213-216.
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.