Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi pomiędzy nasileniem procesów oksydacyjnych, stymulujących powstawanie wolnych rodników tlenowych oraz mechanizmów antyoksydacyjnych. Rodniki są cząsteczkami, które mogą powodować uszkodzenia tkanek m.in. poprzez utlenianie kwasów tłuszczowych, DNA, białek. Wolne rodniki mają wolny, niesparowany elektron. Substancje antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniacze oddają wolnym rodnikom swój wolny elektron, niejako je neutralizując i chroniąc inne komórki przed szkodliwym działaniem oksydantów. Przykładem antyoksydantów są m.in. karotenoidy, polifenole, witamina C, A, E, glutation oraz niektóre enzymy - dysmutaza ponadtlenkowa, transferaza S-glutationowa, katalaza.
Co wywołuje stres oksydacyjny? Wolne rodniki powstają jako naturalny efekt metabolizmu komórkowego. Są one niezbędne do wielu procesów fizjologicznych, takich jak wzrost komórek i ich różnicowanie. W prawidłowych warunkach ich proporcja w stosunku do antyoksydantów w organizmie jest ściśle kontrolowana. Jednak czynniki zewnętrzne, takie jak promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiskowe, palenie tytoniu, niezdrowa dieta czy przewlekły stres, mogą prowadzić do nadmiernej produkcji wolnych rodników w ludzkim organizmie. Gdy nadmiar reaktywnych form tlenu i azotu jest generowany, organizm nie jest w stanie skutecznie ich neutralizować za pomocą enzymów antyoksydacyjnych, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza i glutation. To prowadzi do akumulacji rodników tlenu i azotu, które wykazują wysoką reaktywność chemiczną i mogą uszkadzać DNA komórek, białka, kwasy tłuszczowe oraz błonę komórkową. Dezintegracja i uszkodzenia komórek przez wolne rodniki mogą powodować zaburzenia funkcji komórek i tkanek oraz prowadzić do rozwoju nowotworów i wielu innych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca czy choroby neurodegeneracyjne. Stres oksydacyjny może również nasilać się w wyniku zmniejszonej aktywności enzymów antyoksydacyjnych, niedoboru niektórych składników odżywczych (np. witamin C, E, A, beta-karotenu, selenu) oraz działania substancji prooksydacyjnych (np. metali ciężkich). Wśród czynników sprzyjających zaburzeniu równowagi między utleniaczami i przeciwutleniaczami wymienić można:
Stres oksydacyjny prowadzi do szybszego starzenia się organizmu i rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych takich jak m.in. miażdżyca, nowotwory. Nie ma jednak specyficznych objawów, które jednoznacznie wskazywałyby na zbyt dużą ilość wolnych rodników. Objawy takie jak:
mogą wskazywać na różne problemy zdrowotne, w tym niektóre choroby, których rozwoju sprzyjają zaburzenia równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami.
Ochrona organizmu przed nadmiarem wolnych rodników jest niezmiernie istotna. Stres oksydacyjny może powodować:
Podczas wysiłku fizycznego dochodzi do zwiększonego zużycia tlenu. i zwiększonej produkcji wolnych rodników tlenowych. Proces ten jest zależny od intensywności, częstotliwości, czasu trwania i rodzaju wysiłku fizycznego. Regularny umiarkowany wysiłek fizyczny powoduje jednoczesny wzrost potencjału antyoksydacyjnego organizmu. Usprawnia to walkę ze stresem oksydacyjnym. Mechanizmy te są dużo bardziej sprawne niż u osób prowadzących siedzący tryb życia. Odpowiedzią organizmu na wzrost produkcji wolnych rodników podczas aktywności jest zwiększone wytwarzanie przeciwutleniaczy. Jest do mechanizm adaptacji do treningu. Ważne jest także dostosowanie ćwiczeń do możliwości i wytrzymałości.
Antyoksydanty można znaleźć w różnych grupach produktów spożywczych, takich jak:
Dostarczanie wraz z pożywieniem różnorodnych, zdrowych produktów sprzyja utrzymaniu prawidłowej równowagi pomiędzy antyoksydantami a wolnymi rodnikami w organizmie.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.