Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Czy olej palmowy jest zdrowy? Czy może wykazuje działanie szkodliwe na organizm człowieka? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób - zwłaszcza ze względu na kontrowersje, jakie dotyczą właśnie tej substancji, stosowanej powszechnie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Kontrowersje te obejmują wiele obszarów - od wpływu na zdrowie, aż po kwestie etyczne, związane z pozyskiwaniem samego surowca. Z drugiej jednak strony olej palmowy jest stosunkowo tani w zakupie i produkcji, ma również wszechstronne zastosowanie - nie powinna więc dziwić nas jego obecność w tak wielu produktach, dostępnych na sklepowych półkach. Czy powinniśmy bać się tego składnika? Czy olej palmowy jest szkodliwy i za wszelką cenę musimy go unikać? Jaki ma skład i jak naprawdę wygląda produkcja oleju palmowego? Sprawdź najważniejsze informacje o tym surowcu i poznaj jego wady oraz zalety!
Jedną z największych wątpliwości i kontrowersji, jaką budzi stosowanie oleju palmowego na masową skalę, jest kwestia jego produkcji, odbywającej się głównie w Malezji i Indonezji. Z pozoru stanowi ona zaletę tego surowca - jest niezwykle tania i wydajna, ponieważ z 1 hektara uprawy palmy olejowej można wyprodukować aż około 4 ton oleju rocznie, podczas gdy z takiej samej objętości rzepaku czy słonecznika produkuje się niecałą tonę surowca. Sam olej pozyskiwany jest z ziaren lub z miąższu owocu palmy oleistej.
Niestety, powiększanie oraz nieprzerwana eksploatacja lasów - czy raczej upraw - palmowych, ma dużo negatywnych skutków - od konfliktów mieszkańców oraz producentów, poprzez degradację okolicznej fauny i flory, aż po wycinkę naturalnych lasów pod uprawę i zanieczyszczanie terenu chemikaliami wykorzystywanymi do zwiększenia efektywności i wydajności uprawy. Do tego dochodzi kwestia wykorzystywania dzieci i młodzieży do pracy na plantacjach - wszystko to sprawia, że organizacje ekologiczne, a także konsumenci zaangażowani w weryfikację źródła pochodzenia produktów, zwracają szczególną uwagę na kwestie etyczne i środowiskowe produkcji omawianego oleju.
Produkcja nie jest jedynym zastrzeżeniem, z jakim spotyka się wykorzystanie oleju palmowego - zwłaszcza w przemyśle spożywczym. Mimo, iż jest to tłuszcz pochodzenia roślinnego, to jego skład zdecydowanie odbiega swoimi właściwościami od składu - przykładowo - oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek czy innych, powszechnie polecanych produktów tłuszczowych. Olej palmowy w produktach spożywczych jest bowiem bogaty w tak zwane tłuszcze nasycone, czyni niekorzystne dla naszego organizmu. Stanowią one 50% jego zawartości i dzięki temu dorównuje on tłuszczom zwierzęcym. Oprócz kwasu palmitynowego (będącego właśnie tłuszczem nasyconym), olej palmowy zawiera także kwas oleinowy (tłuszcz jednonienasycony) oraz linolowy (wielonienasycony z grupy omega-6).
Co do zasady, właściwości oleju palmowego powinno rozpatrywać się w kontekście jego postaci. Na rynku niezwykłą rzadkością jest olej palmowy surowy - nieprzetworzony, który zawiera cenne dla zdrowia składniki, jednak nie powinien on stanowić znacznej części diety. Nieco częściej w żywności występuje rafinowany olej palmowy, jednak w procesie rafinacji (oczyszczania), zostaje on w dużej mierze pozbawiony wartościowych substancji. Z kolei olej palmowy utwardzony pojawia się w składach produktów najczęściej - w temperaturze pokojowej przybiera on stałą postać, a marki i firmy spożywcze wykorzystują tę właściwość, by nadać im odpowiednią teksturę i konsystencję. Niestety, olej palmowy utwardzony zawiera tłuszcze trans, które są najgorszymi tłuszczami pod względem właściwości zdrowotnych.
W jakich produktach można spotkać olej palmowy? Zastosowanie tego surowca jest tak szerokie, że tak naprawdę wyzwaniem może być znalezienie produktów przetworzonych, które go… nie posiadają. W składach żywności może on używać się pod takimi nazwami, jak tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz uwodorniony, tłuszcz częściowo utwardzony czy olej roślinny utwardzony. Niektórzy producenci wprost piszą na opakowaniu o zawartości oleju palmowego. Najczęściej pojawia się on:
Wymienione powyżej przykłady nie są oczywiście wszystkimi, w których można spotkać olej palmowy - jego zastosowanie jest tak szerokie, że w przypadku chęci rezygnacji ze spożywania tego surowca, zdecydowanie warto uważnie czytać i przeglądać składy poszczególnych dań, przekąsek i innych, przetworzonych produktów.
Olej palmowy w kosmetykach wykorzystywany jest dość często ze względu na swoje różnorodne właściwości (zależące głównie od formy, w jakiej został dodany do produktu). Czysty nierafinowany olej palmowy zawiera witaminę E oraz karetonoidy (będące prekursorami witaminy A), które cechują się silnym działaniem przeciwutleniającym - chronią więc komórki przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry. Oprócz tego olej palmowy sam w sobie jest emolientem - substancją napuszczającą i pośrednio nawilżającą, gdyż tworząc warstwę okluzyjną na powierzchni skóry (lub włosów) skutecznie zapobiega odparowywaniu cząsteczek wody.
Niestety, obecnie w kosmetykach najczęściej stosuje się przetworzony, rafinowany olej palmowy - wówczas pełni on w formułach funkcję konsystencjotwórczą lub - od odpowiedniej modyfikacji - pianotwórczą, sprawiając, że produkt ma odpowiednią formulację i daje użytkownikowi przyjemność ze stosowania. Jeśli jednak dodaje się go w postaci nierafinowanej, wówczas będzie wykazywał działanie pielęgnacyjne - opisane powyżej.
Źródła:
Zainteresowana tematem zdrowia – skończyła studia farmaceutyczne na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z zakresu dietetyki. Wieloletnie doświadczenie i chęć zdobywania wiedzy z licznych szkoleń pozwala jej na wspieranie zdrowia pacjentów. Ma holistyczne podejście do leczenia wielu schorzeń, które powinno opierać się na właściwej farmakoterapii, doborze diety i aktywności fizycznej. W aptece Olmed pełni funkcję eksperta w zakresie wiedzy dotyczącej stosowania leków, suplementów i wyrobów medycznych. Prywatnie szczęśliwa matka dwójki dzieci, która stara się żyć w równowadze ze sobą i innymi. Sama w wolnym czasie biega i udoskonala pozycję w jodze i uwielbia kryminały.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.