Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Oleje roślinne, ze względu na dużą zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezbędnym elementem zdrowej diety. Szczególną uwagę zwraca się na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Ich bogatym źródłem jest między innymi olej z czarnuszki. Kiedy go stosować i jakie ma właściwości?
Czarnuszka siewna powszechnie rośnie w Europie Wschodniej oraz w zachodniej części Azji. Nasiona i olej z czarnuszki siewnej używane były w medycynie chińskiej, arabskiej i ajurwedyjskiej już od starożytności. Za właściwości czarnuszki odpowiada szereg substancji bioaktywnych takich jak tymochinon, nigellicyna, tymol, alfahederyna i wiele innych. Olej z czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.) jest bogatym źródłem wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także sterole, tokoferole, żelazo, wapń, cynk, fosfor i miedź.
Według badań naukowych, olej z czarnuszki wykazuje liczne właściwości farmakologiczne:
Dodatkowo, olej z czarnuszki działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, redukuje poziom cholesterolu, jak również w niewielkim stopniu może obniżać ciśnienie tętnicze.
Olej z czarnuszki posiada udokumentowane działanie immunomodulujące. Oznacza to, że nie tylko wspiera pracę układu odpornościowego u osób, u których nie funkcjonuje on wystarczająco wydajnie, ale również „wycisza” go u alergików i cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Z tego powodu, nie tylko wspiera on odporność, ale także łagodzi objawy alergii. Główną substancją odpowiedzialną za to działanie jest zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon.
Olej z czarnuszki, ze względu na swoje właściwości, może być polecany dla wszystkich osób dbających o odporność i zdrową dietę. W szczególności korzyści z jego stosowania mogą zaobserwować alergicy, astmatycy, osoby z obniżoną odpornością, chorujący na atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu II oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu czy problemami gastrycznymi.
Jak stosować olej z czarnuszki? Przede wszystkim pamiętajmy, że jest to olej spożywczy. Jest on bezpieczny stosowany w rozsądnych ilościach. Najczęściej figurującymi dawkami w publikacjach naukowych jest 2,5-5ml oleju dziennie. Dla dzieci poniżej 6 roku życia ilości te są mniejsze - ½ łyżeczki dziennie (pomiędzy 3 a 6 rokiem życia). U młodszych dzieci, pomiędzy 1 a 3 rokiem życia nie zaleca się podawać więcej niż ¼ łyżeczki dziennie.
Olej z czarnuszki, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe znalazł zastosowanie w kosmetologii. W badaniu klinicznym na grupie osób z trądzikiem, stosowanie kremu zawierającego 10% oleju z czarnuszki przez 2 miesiące, znacząco zmniejszyło ilość i wielkość wyprysków. Zawarty w olejku tymochinon i nigellon korzystnie wpływają na redukcję skórnych manifestacji alergii, poprzez inhibicję uwalniania histaminy z komórek tucznych. Ponadto, dzięki obecności substancji antyoksydacyjnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na odbudowę bariery lipidowej skóry i jej regenerację.
Olej z czarnuszki może być stosowany również na włosy. Olejowanie włosów i skóry głowy przed myciem może być przeprowadzane z wykorzystaniem różnych olejów – także sezamowego, jojoba, ze słodkich migdałów i innych. Używanie oleju z czarnuszki szczególnie polecane jest dla osób z wrażliwą alergiczną skórą głowy, matowymi i łamliwymi włosami. Poza olejowaniem, można dodać kilka kropli oleju z czarnuszki do maski do włosów, zwiększając jej właściwości odżywcze.
Olej z czarnuszki jest olejem jadalnym, który jest bezpieczny i dobrze tolerowany. Jak każdy inny produkt, u niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną, jednak jest to rzadko spotykane. Ze względu na zawartość fitoestrogenów, lepiej wstrzymać się ze stosowaniem oleju z czarnuszki w większych dawkach u kobiet karmiących. Przy stosowaniu dawek powyżej 40mg/kg masy ciała u niektórych osób mogą pojawić się dolegliwości gastryczne takie jak odbijanie i bóle brzucha.
Olej z czarnuszki wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, w tym immunomodulujące i przeciwalergiczne. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na stan skóry i włosów.
Przypisy:
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.