Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Witamina D jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej nazwa obejmuje cholekalcyferol (witamina D3) oraz ergokalcyferol (witamina D2). Witamina D ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym utrzymanie zdrowego układu kostnego.
Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. W Polsce, od października do kwietnia, z powodu małego nasłonecznienie, synteza skórna jest niewielka. Źródłem witaminy D w żywności są głównie tłuste ryby morskie, jaja, masło i sery.
Witamina D pełni różnorodne funkcje w organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz odgrywa kluczową rolę w procesie transportu wapnia. Ponadto, wspomaga absorpcję wapnia i fosforanów w jelitach. Dodatkowo, wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy D odgrywa istotną rolę w patogenezie wielu chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych, zaburzeń neuropsychiatrycznych, takich jak depresja, schorzeń endokrynologicznych oraz problemów z układem pokarmowym. Ponadto, niski poziom witaminy D może wpływać na ryzyko rozwoju zarówno cukrzycy typu 1, jak i typu 2.
Jak objawia się niedobór witaminy D? Objawy mogą obejmować:
W cięższych przypadkach niedoboru witaminy D może dojść do zaburzeń układu kostnego, takich jak krzywica u dzieci i osteomalacja u dorosłych, a także zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji, chorób autoimmunologicznych i problemów sercowo-naczyniowych.
Przyczyn niedoboru witaminy D może być wiele. Jednym z głównych powodów jest niewystarczająca ekspozycja na promienie słoneczne, które są niezbędne do produkcji witaminy D w skórze. Inne przyczyny obejmują zaburzenia wchłaniania witaminy D z przewodu pokarmowego, stosowanie niektórych leków (takich jak przeciwpadaczkowe, glukokortykoidy), ograniczenia żywieniowe, a także pewne choroby przewlekłe m.in. choroba Crohna czy celiakia.
Skutki niedoboru witaminy D mogą być różne, w zależności od stopnia jego ciężkości. Kiedy niedobór jest bardzo cieżki (0-10ng/ml) dochodzi do ostrej nadczynności przytarczyc, krzywicy, miopatii, upośledzonego wchłaniania wapnia oraz osteomalacji. W przypadku wystąpienia niedoboru średniego (10-20ng/ml) dochodzi do obniżenia gęstości kości oraz upośledzenia wchłaniania wapnia w jelitach. Według wyników badań klinicznych, poziom witaminy D poniżej 20 ng/ml może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych. Niedobór witaminy D u dzieci może spowodować zaburzenia wzrostu oraz ryzyko krzywicy. U osób dorosłych może wystąpić osteopenia i osteoporoza, zwiększając ryzyko złamań kości, a także mogą pojawić się problemy z zapaleniem kości i stawów. Wiele badań klinicznych wskazuje na związek między niedoborem witaminy D a większym ryzykiem depresji oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie, zawał serca i choroba niedokrwienna serca. Witamina D odgrywa istotną rolę w regulowaniu układu odpornościowego, ponieważ receptory VDR są obecne na wielu komórkach uczestniczących w reakcjach immunologicznych, w tym monocytach, limfocytach B i T, makrofagach i komórkach dendrytycznych. Niedobór witaminy D może prowadzić do częstszych infekcji oraz zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1 i reumatoidalne zapalenie stawów. Niedobór witaminy D jest także powiązany z cukrzycą typu 2. Witamina D posiada właściwości przeciwzapalne i bierze udział w regulacji uwalniania insuliny z komórek β trzustki. Jeśli poziom witaminy D jest niski, może to prowadzić do oporności na insulinę, procesów zapalnych, aktywności wolnych rodników tlenowych oraz zaburzeń transportu wapnia, co może uszkodzić komórki β i prowadzić do rozwoju cukrzycy.
W celu sprawdzenia, czy nie mamy niedoboru witaminy D w organizmie, możemy zbadać stężenie 25-hydroksy witaminy D [25(OH)D] w surowicy krwi. Jako deficyt klasyfikuje się stężenie niższe niż 50 nmol/l (20 ng/ml). Jako odpowiedni poziom witaminy D w organizmie uznawane jest stężenie w zakresie 75-125 nmol/l (30-50ng/ml), natomiast wszystkie wartości pomiędzy deficytem a poziomem optymalnym określa się jako stężenie suboptymalne:
Leczenie niedoboru witaminy D polega na dobraniu odpowiedniej dawki suplementacji, zwiększenia jej spożycia wraz z dietą oraz wydłużeniu czasu ekspozycji na słońce, jeśli jest to możliwe.
Kiedy zbadać poziom witaminy D? Zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku, masy ciała, stanu zdrowia, ekspozycji na słońce oraz u kobiet stanu fizjologicznego - wzrasta podczas ciąży oraz karmienia piersią. Badanie to zaleca się wykonywać regularnie, a w szczególności u osób starszych i takich, u których objawy mogą wskazywać na niedobór. Osoby stosujące suplementację powinny regularnie wykonywać badania, aby nie dopuścić do przedawkowania.
W Polsce ze względu na małą ilość miesięcy słonecznych zaleca się odpowiednio dobraną suplementację, z reguły w okresie od października do kwietnia. W przypadku osób, które mają niewielki kontakt ze słońcem od maja do września, na przykład ze względu na stosowanie kremów z filtrem UV czy niewychodzenie z domu, suplementacja może być wskazana przez cały rok. Jak dobrać odpowiednią dawkę witaminy D? Standardowo, dla dorosłych, zaleca się suplementację w zakresie dawek od 800 do 2000 IU, w zależności od masy ciała. Osoby starsze (65 lat i starsze) powinny kontynuować suplementację przez cały rok ze względu na spadającą zdolność skóry do produkcji witaminy D. W przypadku osób otyłych (o wskaźniku masy ciała BMI > 30 kg/m²), może być zwiększenie dawki nawet do 4000 IU, zależnie od stopnia otyłości. W grupie kobiet ciężarnych i karmiących, zwykle zaleca się dawki od 1500 do 2000 IU, które powinny być dostosowane indywidualnie przez lekarza ginekologa.
Suplementacja witaminy D u dzieci jest kwestią istotną w ich zdrowym rozwoju. Aktualne wytyczne uwzględniają potrzeby dzieci w każdym wieku, choć nie określają szczegółowych norm stężenia 25(OH)D w surowicy krwi. Według zaleceń z 2009 roku, akceptowalny zakres stężenia witaminy D w surowicy krwi u dzieci wynosił od 20 do 60 ng/ml. Suplementację witaminy D u dzieci zaleca się już od pierwszych dni życia, ze względu na jej kluczową rolę w procesach rozwojowych i utrzymaniu zdrowia. Dawkowanie suplementu jest dostosowywane do wieku dziecka, ilości witaminy D w diecie, masy ciała oraz stopnia ekspozycji na słońce. Zazwyczaj niemowlętom w wieku do 6 miesięcy podaje się około 400 IU witaminy D dziennie, a dla dzieci w wieku od 6 do 12 miesięcy zalecane dawki wahają się między 400 a 600 IU na dobę. Dla dzieci powyżej 1 roku życia zaleca się dawki w zakresie od 600 do 1000 IU na dzień, w zależności od ich zapotrzebowania. Warto podkreślić, że suplementacja witaminą D jest szczególnie istotna w przypadku dzieci, które mają ograniczoną ekspozycję na słońce lub nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D z diety. Regularne monitorowanie poziomu witaminy D we krwi i konsultacja z lekarzem pediatrą pomogą ustalić odpowiednią dawkę suplementu, zapewniając optymalne wsparcie dla zdrowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego oraz immunologicznego u dzieci.
Lecząc deficyt witaminy D, należy regularnie monitorować jej poziom we krwi, ponieważ jest ona magazynowana w organizmie. Z tego powodu ważny jest balans - dobranie dawek tak, by uzupełnić niedobór witaminy D, ale nie doprowadzić do zbyt wysokiego stężenia witaminy d w organizmie. Przedawkowanie witaminy D może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Objawy nadmiaru witaminy D mogą obejmować nudności, wymioty, biegunkę, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia snu i podrażnienie.
Witamina D pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Około 80% zapotrzebowania pokrywane jest w wyniku syntezy skórnej witaminy D. Pozostała ilość powinna być dostarczana wraz z dietą. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych największa jest w tłustych rybach morskich, jajkach, maśle i produktach mlecznych. Niedobór witaminy D może powodować m.in. narastanie zmęczenia, bóle mięśni i stawów i pogorszenie samopoczucia. Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D różni się w zależności od wieku, masy ciała i stanu zdrowia. Z tego powodu ewentualna suplementacja powinna być dobrana indywidualnie, a poziom w surowicy krwi regularnie monitorowany.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.