Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Suplementy diety z roku na rok zyskują na popularności. W aptekach jest dostępne wiele preparatów w kapsułkach: magnez, żeń-szeń, witamina B12, witamina B6, witamina E, kompleksy witaminowe i wiele inny preparatów. Przed ich zakupem powinno się przeanalizować swoją dietę pod kątem niedoborów oraz sprawdzić ewentualne interakcje preparatu z przyjmowanymi lekami. Przed rozpoczęciem stosowania suplementów diety warto skonsultować się z lekarzem. Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, których nadmiar nie jest usuwany z organizmu. U osób po 60 roku życia częściej występują choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, osteoporoza, które mogą zwiększać zapotrzebowanie na witaminy i minerały. W połączeniu z zaburzeniami łaknienia, osłabieniem smaku i problemami z uzębieniem, pojawiać się mogą niedobory żywieniowe. Często również w przypadku osób w starszym wieku występują problemy z trawieniem surowych warzyw i owoców, produktów mlecznych czy bogatych w błonnik, powodując wzdęcia, bóle brzucha i biegunki.
Składniki, których niedobory najczęściej pojawiają się w diecie seniorów to:
Są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które powinny być dostarczane wraz ze zbilansowaną dietą dla seniora. Czasami jednak, ze względu na ograniczenia medyczne, ciężko jest je dostarczyć w odpowiedniej ilości. Z tego powodu są częstymi składnikami w preparatach witaminowych na wzmocnienie organizmu dla seniorów.
Niedobór witaminy D może mieć różnorodne skutki, zależnie od jego stopnia nasilenia. Gdy niedobór jest bardzo poważny (0-10 ng/ml), może prowadzić do ostrej nadczynności przytarczyc, krzywicy, miopatii, upośledzonego wchłaniania wapnia oraz osteomalacji. W przypadku umiarkowanego niedoboru (10-20 ng/ml), dochodzi do obniżenia gęstości kości i upośledzenia wchłaniania wapnia w jelitach. Oprócz zwiększonej podatności na złamania, osłabienia siły mięśniowej i bólu mięśniowo-stawowego, mogą wystąpić także pogorszenie samopoczucia oraz większa skłonność do infekcji. Badania kliniczne wykazują, że już stężenie poniżej 20 ng/ml niesie poważne konsekwencje zdrowotne. Niedobór witaminy D wiąże się także z większym ryzykiem chorób układu krążenia, nadciśnienia, zawału serca oraz choroby niedokrwiennej serca. Obserwuje się związek między niedoborem witaminy D a depresją. Ponadto, niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Małe stężenie witaminy D zostało również powiązane z występowaniem cukrzycy typu 2. Witamina D ma właściwości przeciwzapalne i wpływa na uwalnianie insuliny z komórek β trzustki. Jej niedobór może nasilać oporność na insulinę, procesy zapalne i aktywność wolnych rodników tlenowych, co prowadzi do uszkodzeń komórek β i rozwoju cukrzycy.
Wapń w diecie Polaków pochodzi głównie z produktów mlecznych. Ze względu na wzrost częstości nietolerancji laktozy wraz z wiekiem, obserwuje się zmniejszenie spożycia nabiału wśród osób starszych. Obecnie na szczęście, coraz więcej produktów dostępnych jest w opcji z obniżoną zawartością laktozy, co być może przełoży się na zwiększenie spożycia wapnia u seniorów. Wśród najbardziej znanych skutków niedoboru wapnia w organizmie to osteoporoza, skurcze mięśni i zaburzenia krzepnięcia krwi.
Z powodu zmniejszonego spożycia produktów bogatych w witaminy z grupy B oraz pogorszenia ich wchłaniania, u części osób starszych pojawiają się niedobory witamin z grupy B. Mogą one powodować zaburzenia funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego, pogorszenie pamięci i koncentracji, obniżenie odporności czy problemy skórne. Witaminy z grupy B znajdują się w różnorodnych produktach spożywczych: pełnoziarniste produkty zbożowe, jajka, mięso, nabiał, rośliny strączkowe, drożdże, niektóre warzywa.
Kwas foliowy występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Do jego najbogatszych źródeł zaliczana jest wątroba, ciemnozielone warzywa liściaste, rośliby strączkowe, kalafiory, brokuły, jaja, drożdże, kiełki zbóż. Niedobór kwasu foliowego może mieć różne przyczyny, w tym nieodpowiednią dietę, zaburzenia wchłaniania i zaburzenia genetyczne. Gdy stężenie folianów w osoczu jest zbyt niskie, może wywoływać szereg objawów, takich jak niedokrwistość megaloblastyczna, zapalenie języka i jamy ustnej, biegunka oraz zaburzenia w układzie pokarmowym. Niedobór kwasu foliowego może również prowadzić do anemii megaloblastycznej. Ponadto, niedostateczna podaż folianów z dietą może przyczyniać się do postępującej miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, zaburzeń psychicznych i zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak płuc, piersi, macicy, jajnika i jelita grubego.
Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która pełni istotną rolę w organizmie. Główne źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce. Są to produkty nie tak często spożywane przez seniorów z wielu względów – problemy z gryzieniem, dolegliwości żołądkowe po spożyciu surowizny, a także w niektórych przypadkach – wysoka cena. Niedobór witaminy C może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zaburzeń krwiotwórczych, zwiększonej podatności na infekcje, pogorszenia stanu skóry, osłabienia mięśni, zmęczenia, a także zaburzeń wchłaniania żelaza, co może skutkować niedokrwistością.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.