Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z magnezem – cytryniany magnezu, mleczany, węglany, tlenki i inne nazwy, które większości osób nic nie mówią. Mogą to być suplementy lub leki, tabletki lub proszek do rozpuszczania. Jak więc wybrać ten najlepszy produkt?
Magnez pełni w organizmie człowieka wiele funkcji. Jest konieczny do budowy kości, wpływa na aktywność niektórych enzymów, uczestniczy w przemianie węglowodanów. Bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej, wpływając na kurczliwość mięśni. Ponadto wpływa na funkcje mózgowe i działa przeciwstresowo. Jego niedobór może skutkować nieprawidłową pracą serca, obniżeniem odporności, niedokrwistością, zaburzeniami metabolizmu tkanki kostnej i skurczami mięśni.
Magnez jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych. Jego najbogatsze źródła to zielone części roślin, kiełki zbóż, otręby, pełnoziarniste produkty zbożowe, banany, migdały, orzechy, rośliny strączkowe, kakao. Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mleko czy mięso zawierają niewielkie ilości tego składnika.
Dziennie zapotrzebowanie na magnez zależy od wielu czynników takich jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, a także stres. Standardowe zapotrzebowanie na magnez w różnych grupach wiekowych przedstawia tabela 1. Wchłanianie jonów magnezu następuje głównie w jelicie cienkim oraz częściowo w dwunastnicy. Zazwyczaj, przy przeciętnym sposobie odżywiania, z żywności wchłania się około 30-50% spożytego magnezu, jednak w warunkach jego deficytu w organizmie, wchłanianie może wzrosnąć do 80%.
Tabela 1. Zalecane dzienne spożycie magnezu u osób zdrowych.
Grupa osób (wiek, płeć) |
Magnez [mg] |
Niemowlęta: 0-0,5 0,5-1 |
30 70 |
Dzieci: 1-3 4-6 7-9 |
80 130 130 |
Dziewczynki: 10-12 13-15 16-18 |
240 360 360 |
Chłopcy: 10-12 13-15 16-18 |
240 410 410 |
Kobiety: 19-30 31-65+ Ciężarne Karmiące |
310 320 360 320 |
Mężczyźni: 19-30 31-75+ |
400 420 |
Magnez w preparatach występuje w formie soli organicznych lub nieorganicznych. Każdy związek cechuje się inną rozpuszczalnością w wodzie i przyswajalnością. Spośród soli organicznych najlepiej w wodzie rozpuszcza się cytrynian magnezu, a z nieorganicznych – chlorek magnezu. Suplementy mogą także zawierać mleczan magnezu, siarczan, węglan i tlenek. Zdecydowanie najgorzej rozpuszcza się tlenek magnezu, w litrze wody zaledwie 0,006 grama. Dlaczego w takim razie jest składnikiem preparatów, skoro prawie wcale nie jest przyswajalny? Jest tani i lekki, łatwo jest więc wyprodukować tabletki zawierające dużą ilość magnezu, kusząc później klienta jego dużą zawartością. Obecnie uważa się, że organizm człowieka dużo lepiej przyswaja organiczne sole magnezu, czyli w formie w jakiej występuje w pożywieniu. Najlepszej jakości preparaty zawierają cytrynian lub mleczan magnezu. Często preparaty zawierają dodatkowo witaminę B6, która poprawia przyswajanie magnezu. Rozpuszczalność w wodzie wybranych soli magnezu przedstawiona jest w tabeli 2.
Tabela 2. Rozpuszczalność wybranych soli magnezu w wodzie w temperaturze 20-25ºC.
Rodzaj soli magnezu |
Rozpuszczalność [g/dm3] |
Chlorek magnezu |
560 |
Siarczan |
357 |
Cytrynian* |
200 |
Mleczan* |
33 |
Węglan magnezu |
1,8 |
Szczawian magnezu |
0,4 |
Tlenek magnezu |
0,006 |
*Związki organiczne
Na przyswajalność magnezu wpływa nie tylko jego postać chemiczna, ale także inne składniki, które mogą być zawarte w suplementach lub żywności. Według badań wchłanianie magnezu może ograniczać jednoczesne suplementowanie żelaza lub wapnia. Między innymi z tego powodu nie zaleca się stosowania preparatów wieloskładnikowych jako metody uzupełnienia niedoboru magnezu. Jeśli są wskazania do suplementowania żelaza lub wapnia, należy rozłożyć ich przyjmowanie w ciągu dnia np. rano magnez, a wieczorem wapń i/lub żelazo. Ponadto fosforany zawarte w przetworzonej żywności (szczególnie w mięsie i serach podpuszczkowych), a także duża ilość błonnika, kwasu szczawiowego (szpinak, szczaw, rabarbar) oraz fitynianów (rośliny strączkowe, orzechy, ziarna zbóż) w diecie osłabiają wchłanianie magnezu.
Preparaty z magnezem mogą występować w różnej postaci – tabletek do połykania, tabletek musujących, proszku, a nawet w formie płynnej. Najwięcej producentów sprzedaje magnez w tabletkach. Jak wybrać te najlepsze? Podpowiadamy:
1. Znajdź taki preparat, który zawiera mleczan lub cytrynian magnezu, ponieważ te formy są najlepiej przyswajalne.
2. Zwróć uwagę na wielkość tabletek, aby nie było problemów z ich połykaniem.
3. Sprawdź ile magnezu zawarte jest w jednej kapsułce.
4. Masz problemy z żołądkiem? Wybierz tabletki powlekane.
Zarówno leki jak i suplementy diety mogą zwierać dobrej jakości, dobrze przyswajalny magnez. Istnieją dobre firmy produkujące suplementy, które przestrzegają wszystkich wymagań produkcyjnych i jakościowych. Niemniej jednak, leki są pewniejszymi preparatami, ponieważ ich produkcja jest ściśle kontrolowana na każdym etapie, a ich skuteczność jest potwierdzona badaniami. Jedynym minusem jest cena – leki zazwyczaj są droższe w porównaniu z suplementami.
Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że dodawanie soli magnezu do kąpieli jako sposób na uzupełnienie jego niedoboru jest absolutnie pozbawione sensu. Ten mit krążący w internecie rozprzestrzenił się bardzo szybko. Można za niewielkie pieniądze kupić sole magnezu na kilogramy. Producenci mają bardzo wysoką marżę na tego rodzaju produktach, ze względu na niską cenę surowca. Produkty takie są zazwyczaj zarejestrowane jako kosmetyki i słusznie – można sobie z użyciem takich soli zrobić relaksującą kąpiel w wannie, ale nie oczekujmy, że w ten sposób wzrośnie nam poziom magnezu w organizmie.
Wybierając dobry preparat z magnezem powinniśmy kierować się przede wszystkim rodzajem soli magnezu i jej zawartością w jednej tabletce. Najlepiej przyswajalne są organiczne sole magnezu takie jak cytrynian i mleczan. Spośród soli nieorganicznych, najlepiej wchłaniany jest chlorek magnezu.
Piśmiennictwo
1. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
2. Karmańska, Aleksandra, Andrzej Stańczak, and Bolesław Karwowski. "Magnez aktualny stan wiedzy." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (2015): 677-689.
3. Gröber, Uwe, Joachim Schmidt, and Klaus Kisters. "Magnesium in prevention and therapy." Nutrients 7.9 (2015): 8199-8226.
4. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo PZWL, 2014, ISBN: 978-83-200-4867-4
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.