Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Lubczyk (łac. levisticum officinale) znany jako naturalny afrodyzjak, należy do rodziny roślin selerowatych. To wieloletnie i aromatyczne ziele rozmiarem przewyższa resztę ziół. W przyjaznych warunkach potrafi osiągnąć nawet do półtorej metra wysokości. Bylina ta ma bladożółte kwiaty oraz krótkie, brunatne kłącze. Zbiory lubczyku odbywają się w sierpniu.
Szerokie spektrum działania tej rośliny sprawia, że stosowana jest w medycynie. Liście lubczyka ogrodowego bardzo często dodawane są do potraw, a dzięki prozdrowotnym właściwościom korzenia znajduje zastosowanie również w medycynie. Współcześnie lubczyk stosowany jest zazwyczaj w tabletkach, najczęściej w połączeniu z żeń-szeniem. Zarówno żeń-szeń, jak i lubczyk uznawane są za rośliny wspomagające doznania miłosne, lecz bogaty skład lubczyka sprawia iż jego zastosowanie w medycynie jest bardzo szerokie. Roślina ta zawiera olejki eteryczne, fitosterole, kwasy organiczne oraz skrobię. Według publikacji lubczyk:
Olejki znajdujące się w lubczyku zawierają kwasy organiczne, które działają jako naturalny przeciwutleniacz oraz liczne związki terpenowe, wykazujące aktywność bakteriobójczą. Skutecznie zwalcza również zatrucia pokarmowe oraz niestrawności. Łagodzące działanie lubczyka na ściany jelit i żołądka oraz jego rozkurczowe działanie sprawia, że również jest skutecznym środkiem w przypadku uporczywych bólów brzucha. Przyjmowanie ziela w postaci wyciągów, tabletek czy naparów pozytywnie wpływa na niestrawność. Ziele skuteczne jest również przy chorobach serca i układu krwionośnego. Ponadto, zawarta w lubczyku kumaryna działa przeciwzakrzepowo.
Lubczyk jest również skutecznym środkiem w przypadku problemów z pęcherzem o podłożu infekcyjnym.Występujący w lubczyku ligustylid sprawia, że roślina jest naturalnym spazmolitykiem, który rozluźnia mięśnie gładkie. Dzięki temu może łagodzić ból występujący w trakcie miesiączek i niwelować dolegliwości bólowe.
Ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat lubczyk jest często stosowany w kuchni. W smaku jest gorzkawy, lekko ostry oraz cierpki, i stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, ryb, potraw mięsnych czy owoców morza. Jest również popularnym składnikiem przypraw do zup. Do potraw wykorzystywany jest zarówno w całości ,jak i posiekany. Lubczyk jest również jednym z głównych składników przyprawy maggi.
Jak uprawiać lubczyk? Lubczyk preferuje ciepłe i nasłonecznione stanowiska, lecz również poradzi sobie w miejscach zacienionych. Najlepsze są gleby lekkie i przepuszczalne, spulchnione oraz dobrze uprawione, które nie są żyzne i zwięzłe, ale z dużą zawartością składników pokarmowych. Lubczyk nie urośnie na glebach jałowych, kwaśnych, suchych czy gliniastych. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu zaraz po ich zbiorze, dzieje się to zazwyczaj w sierpniu bądź późną jesienią, przed nastaniem mrozów, i wysiewane są na głębokość około 2-3 centymetrów. Ziemię należy nawozić, spulchniać, odchwaszczać oraz systematycznie podlewać, a zimą, by uniknąć przemarznięcia rośliny należy ją obsypać kompostem lub słomianym obornikiem . Świeże pędy pozyskiwane są przez cały okres wegetacji. Należy je zbierać w suche, słoneczne dni, najlepiej w godzinach popołudniowych, wtedy bowiem zawierają najwięcej olejków eterycznych i są najbardziej aromatyczne.
Lubczyk jest zielem łatwostrawnym, przeciwskazań do spożycia tej rośliny jest stosunkowo niewiele. Należy przede wszystkim pamiętać o jego rozkurczowym działaniu, które może być bardzo niekorzystne dla kobiet w ciąży. O ile spożycie niewielkiej ilości liści, przykładowo w rosole, nie powinno stanowić problemu, o tyle kobiety w ciąży powinny unikać wszelkich preparatów przygotowanych z jego korzenia lubczyku. Osoby z nadwrażliwością na kwas glutaminowy również powinny zwrócić uwagę na jego stosowanie - zarówno w postaci przyprawy, jak i suplementu.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.