Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Kandydoza to choroba grzybicza wywołana przez drożdżaki z rodzaju Candida spp. Inaczej nazywana jest drożdżycą. Candida albicans stanowi część naturalnej flory przewodu pokarmowego u większości ludzi. Drożdżaki mogą także znajdować się na skórze, w dolnych odcinkach układu moczowego oraz w kobiecych drogach rodnych. Kiedy dochodzi do ich nadmiernego namnożenia mówi się o kandydozie, która może dawać cały szereg nieprzyjemnych objawów. Wystąpić może m.in. kandydoza układu pokarmowego, nerwowego, dróg rodnych, płuc czy wsierdzia.
Objawy przerostu grzybów z rodzaju candida zależą od lokalizacji nadmiernego namnożenia patogenu:
Patologiczne namnażanie się drożdżaków może mieć wiele przyczyn. Głównie będą to stany obniżenia odporności i zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego, a także zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Wśród czynników ryzyka kandydozy wymienić można:
Ponadto stosowanie antykoncepcji hormonalnej może przyczynić się do namnażania grzybów Candida i powstawania kandydozy pochwy ze względu na spadek ilości korzystnych bakterii z rodzaju Lactobacillus odpowiadających za utrzymanie optymalnego, niskiego pH w pochwie. Podwyższenie pH stwarza lepsze warunki do namnażania się grzybów.
W przypadku nieprawidłowej higieny jamy ustnej lub obniżenia odporności na błonie śluzowej jamy ustnej mogą pojawić się wykwity złożone z białej, puszystej kolonii drożdżaków z cechami stanu zapalnego. Po „starciu” białego nalotu widoczne jest zaczerwienienie lub nadżerka. Zmiany są bolesne, szczególnie jeśli mają duże rozmiary. Język może być czerwony i obrzęknięty.
Grzybicze zapalenie przełyku występuje głównie u osób z nieprawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym. Objawia się zaburzeniami połykania, uczuciem niedrożności i pieczenia przełyku, bólem za mostkiem. Kandydoza żołądka i jelit występuje dość rzadko. Przeważają w niej niespecyficzne objawy takie jak bóle brzucha, nudności, biegunki.
Powierzchowne drożdżakowe zapalenie skóry często pojawia się na pośladkach u niemowląt, określane jako „pieluszkowe zapalenie skóry”. Skóra, w szczególności w fałdach skórnych pośladkowych, jest zaczerwieniona, pojawiają się pęcherze i sączące nadżerki. Grzybica skóry może dotyczyć także pachwin, okolicy pępka, palców stóp oraz paznokci.
Czynnikiem ryzyka zakażenia błon śluzowych narządów płciowych jest stosowanie doustnej antykoncepcji hormonalnej, hormonów steroidowych, zakażenie HIV, cukrzyca. Częściej pojawia się u kobiet w ciąży. Najczęściej występujące objawy grzybicy to pieczenie i świąd pochwy, ból przy oddawaniu moczu, upławy.
Dobór metody w diagnostyce kandydozy jest zależny od lokalizacji zakażenia. Badania przeprowadza się przez rozpoczęciem leczenia przeciwgrzybiczego. Przeprowadzane są niektóre z następujących badań:
Dobór metody leczenia kandydozy jest zależny od obszaru dotkniętego infekcją grzybiczą. W przypadku kandydoz układowych najczęściej stosuje się leki przeciwgrzybicze takie jak echinokandyna, LFAmB czy flukonazol. Czas trwania terapii to z reguły 14 dni. W przypadku zakażenia miejsc intymnych z reguły stosowane są specjalne globulki dopochwowe. Przy kandydozie skóry i błon śluzowych często przepisywane są preparaty do stosowania miejscowego. Leczenie drożdżycy jest ustalane przez lekarza indywidualnie dla każdego pacjenta.
Candida albicans zwiększa poziom kortyzolu we krwi, co pośrednio przekłada się na zwiększoną ochotę na jedzenie słodkich produktów. Dieta jednak powinna być przeciwieństwem - o niskim indeksie glikemicznym, ograniczająca cukry proste. Dieta o niskiej ilości węglowodanów sprzyja zmniejszeniu ilości Candida. Przede wszystkim powinno się ograniczyć:
Dieta powinna bazować na węglowodanach złożonych (pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż brązowy, gruboziarniste kasze), ciemny chleb na zakwasie, ryby, chude mięso, niesłodzone jogurty probiotyczne, orzechy, surowe warzywa, owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym (jabłka, gruszki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, grejpfruty, pomarańcze, wiśnie, kiwi), oleje roślinne dodawane na zimno (nierafinowane), rośliny strączkowe, woda, herbaty ziołowe. Należy dbać także o dostarczanie prebiotyków (cykoria, karczochy, inulina).
W celu zahamowania namnażania drożdży zaleca się nie nadużywanie antybiotyków i kortykosteroidów. Są to leki bardzo często przepisywane przez lekarzy, a niekoniecznie niezbędne we wszystkich przypadkach klinicznych, z jakimi pacjenci się zgłaszają do specjalisty. Dieta powinna być zdrowa i zbilansowana. Należy zrezygnować z cukru, słodyczy, produktów o wysokim indeksie glikemicznym, słodzonych napojów, nektarów, słodkich owoców bogatych we fruktozę, a także produktów zawierających drożdże jak np. piwo czy chleb pieczony na drożdżach. Powinno się zminimalizować ilośc produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B. Naturalnymi źródłami są pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki np. dyni, słonecznika.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.