Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Chemioterapia - obok radioterapii, hormonoterapii czy zabiegów chirurgicznych - jest jedną z najskuteczniejszych metod leczenia nowotworów różnego typu. Polega ona na podawaniu pacjentowi tak zwałów leków cytostatycznych - a więc leków, które, co do zasady, mają uszkadzać szybko dzielące się komórki nowotworowe. Niestety, cytostatyki nie działają wybiórczo - mają więc negatywny wpływ na inne komórki organizmu, charakteryzujące się szybkim podziałem. Wśród tych komórek wyróżnia się między innymi komórki odpowiedzialne za wzrost włosów, komórki błon śluzowych, a także szpik kostny. Z tego względu u osób chorych na nowotwór obserwuje się między innymi ogólne problemy z odżywianiem - od braku apetytu i utraty poczucia smaku, poprzez ból żołądka i jelit, aż po wymioty, biegunki, wzdęcia i upośledzenie wchłaniania się składników odżywczych z pożywienia, a w końcu - niedożywienie. Czy istnieją sposoby na to, by zapobiec takim skutkom ubocznym leczenia onkologicznego? Jak w praktyce powinna wyglądać dieta w czasie chemioterapii i w jaki sposób zadbać o dobrą kondycję pacjentów? Dlaczego dieta w chorobie nowotworowej jest tak istotna dla procesu zdrowienia? Poznaj najważniejsze informacje o tym, co jeść przy chemioterapii, by wesprzeć organizm w - nierzadko trudnym i bolesnym - procesie powrotu do zdrowia.
Tak, jak zostało już wspomniane - leki stosowane w trakcie chemioterapii niszczą komórki, które mają zdolność do szybkiego mnożenia się. Oprócz komórek nowotworowych (a więc celu leczenia), są to także zdrowe komórki błon śluzowych - w tym błony śluzowej i przewodu pokarmowego. Często dochodzi nawet do powstania stanu zapalnego w żołądku czy jelitach. Wszystko to sprawia, że pacjenci onkologiczni poddawani leczeniu cytostatykami odczuwają konkretne skutki uboczne chemioterapii:
Niestety, wymienione powyżej dolegliwości mogą doprowadzić do dalszych powikłań - w tym do nadmiarowej utraty masy ciała, do szybszej męczliwości, a w końcu - do niedożywienia. Organizm pacjenta onkologicznego powinien być natomiast silny, bez niedoborów witamin i minerałów oraz przygotowany na walkę z rakiem. Należy więc z całą mocą podkreślić, że rola żywienia w chorobie nowotworowej - w tym żywienia w trakcie różnego rodzaju terapii - ma ogromny wpływ na proces zdrowienia i regeneracji.
Odpowiednie żywienie w trakcie chemioterapii (ale również podczas realizacji innych metod leczenia nowotworów) jest niezwykle istotne - to właśnie dzięki niemu pacjent może uniknąć niedożywienia i powiązanych z nim objawów, takich jak ciągłe zmęczenie, osłabienie organizmu, trudności ze spaniem czy - ogólnie - z codziennym funkcjonowaniem. Warto tutaj zaznaczyć, że dieta przy chemioterapii powinna zdecydowanie uwzględniać kontrolę kaloryki posiłków, ponieważ pacjenci z brakiem apetytu czy z trudnościami z przełykaniem mogą (nawet nieświadomie i nie celowo) obniżać liczbę spożywanych kalorii, co w szybkim tempie prowadzi do niedowagi.
Właściwe żywienie w chemioterapii jest także istotne z uwagi na poprawę ogólnego komfortu życia pacjenta oraz dla… poprawy rokowań - wiele badań dowodzi, że wartościowa, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze dieta zdecydowanie wpływa zarówno na przyspieszenie regeneracji organizmu, jak i lepsze „znoszenie” skutków ubocznych chemioterapii. Co ważne - właściwe żywienie jest także istotne w kontekście gojenia ran (w tym ran pooperacyjnych, często obecnych u pacjentów onkologicznych po zabiegach resekcji guza). Na koniec należy zaznaczyć, że wdrażanie właściwych zaleceń dietetycznych już od początku terapii obniża ryzyko pojawienia się biegunek, wymiotów, nudności czy zaparć na kolejnych etapach leczenia.
Oczywiście nie ma jednego, uniwersalnego, przykładowego jadłospisu przy chemioterapii - istnieją jednak wartościowe wskazówki, do których każdy pacjent onkologiczny powinien się stosować w celu zapobieżenia niedożywieniu i osłabieniu organizmu. Oczywiście pożywienie to źródło energii sposób na to, by wzmocnić organizm - dlatego warto uczuli na tego typu kwestie opiekunów i rodzinę osób zmagających się z chorobą nowotworową - ich rola w motywowaniu oraz zachęcaniu pacjenta do praktykowania odpowiedniej diety w chorobie nowotworowej jest nieoceniona.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe przy chorobie nowotworowej i w trakcie chemioterapii obejmują przede wszystkim:
U wielu pacjentów dolegliwości trawienne stają się łagodniejsze po eliminacji z diety surowych warzyw i owoców, a także produktów zbożowych i pełnoziarnistych (będących doskonałym źródłem błonnika, jednak często powodujących biegunki u osób w trakcie chemioterapii). Oprócz powyższych wskazówek warto stosować się po prostu do zaleceń zdrowego żywienia - ograniczyć produkty wysoko przetworzone, smażone w głębokim tłuszczu, zawierające czerwone mięso, produkty ciężkostrawne lub wzdymające (dotyczy to nasion roślin strączkowych i warzyw kapustnych). Dodatkowe wskazówki dla diety doustnej u osób chorych na raka powinien przekazać lekarz prowadzący lub dietetyk - w zależności od zastosowanego leczenia.
Jednym z dość częstych skutków ubocznych chemioterapii, o którym niestety wciąż mówi się zbyt mało, jest biegunka - przebiegająca nierzadko z bólami w dolnej części brzucha, a także z osłabieniem organizmu z uwagi na niedostateczne wchłanianie się składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Zalecenia żywieniowe w trakcie chemioterapii u pacjentów z biegunką powinny opierać się na:
Jeśli objawy biegunki ustąpią lub osłabną, wówczas można rozpocząć włączanie do diety produktów, które - z uwagi na rozwolnienie - były do tej pory pomijane.
Wymioty przy lub po chemioterapii są elementem doświadczenia wielu pacjentów onkologicznych. Niestety, podobnie jak biegunka, stwarzają one ryzyko odwodnienia, ale również innych powikłań - podrażnienia przełyku, powstawania stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym czy degradacji szkliwa. Dieta przy chemioterapii ma więc służyć powściągnięciu mdłości i wymiotów. Służą temu:
Jeśli żaden z powyższych sposobów nie przynosi rezultatu, a wymioty doprowadzają do wycieńczenia organizmu, lekarz może przepisać pacjentowi leki przeciwwymiotne - dostępne na receptę.
Brak apetytu po chemioterapii lub w trakcie jej trwania to również bardzo częsty objaw. Nie należy go bagatelizować - pomniejszanie porcji oraz kaloryki posiłków w przypadku dużego zapotrzebowania organizmu na energię może skończyć się osłabieniem, a nawet omdleniami i niedożywieniem. Co zaproponować pacjentowi, u którego pojawia się brak apetytu po chemioterapii? Oto kilka wskazówek:
U niektórych pacjentów pomocna będzie również zamiana pokarmów wysokobłonnikowych - surowych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych - na propozycje ubogoresztkowe, lekkostrawne i nie dające bardzo szybkiego uczucia sytości - dzięki temu dana osoba może zjeść więcej, by poczuć satysfakcję z posiłku. Jeśli jednak pomimo starań o regularne przyjmowanie pokarmów waga pacjenta spada, należy zgłosić się do lekarza - by nie doszło do groźnego w skutkach niedożywienia.
Kserostomia to - tak, jak zostało to wspomniane we wstępie - nadmierna suchość w ustach, wynikająca z niszczenia komórek błony śluzowej jamy ustnej. Mimo niepozornej charakterystyki, kserostomia może niezwykle negatywnie wpływać na samopoczucie i zdrowie pacjenta. Przede wszystkim utrudnia żucie i połykanie (zwłaszcza osobom starszym), co prowadzi do utraty apetytu, a ten objaw może prowadzić do niedożywienia. Jak powinna więc wyglądać dieta osoby cierpiącej na kserostomię podczas chemioterapii?
W przypadku braku poprawy oraz zwiększeniu intensywności objawów, warto poradzić się lekarza - można podczas terapii stosować także tak zwaną sztuczną ślinę, którą kupuje się w aptece.
Przy chemioterapii z pewnością niewskazane jest spożywanie grejpfrutów oraz soków z tego owocu (niektóre źródła włączają w ten zakaz także owoce granatu). Składniki w nich zawarte, określane mianem flawonoidów, mogą przyczyniać się do osłabienia działania leków w wyniku mechanizmu polegającego na zmianie metabolizmu cytostatyków.
Bezpośrednio po zakończeniu leczenia, jak i u pacjentów w trakcie chemioterapii należy unikać potraw zawierających surowe produkty - ryby, niepasteryzowane mleko czy mięso oraz jajka (chodzi tu przede wszystkim o takie dania jak tatar, sushi, a także tiramisu lub inne ciasta przygotowane z użyciem surowych żółtek czy całych jajek). Powszechnie wiadomym jest, że w surowych produktach mogą znajdować się pasożyty lub bakterie, a organizm pacjenta onkologicznego osłabionego chorobą nie potrzebuje dodatkowych trudności w postaci walki z nowym zakażeniem.
Jednym z mitów dotyczących produktów zakazanych w diecie po chemioterapii jest także konieczność rezygnacji przyjmowania produktów z laktozą. Owszem - osłabiony organizm oraz przewód pokarmowy może mieć w trakcie leczenia problem z trawieniem produktów mlecznych, jednak nie oznacza to, że trzeba od razu rezygnować z mleka, jogurtów i innych tego typu produktów. Jeśli dolegliwości (wzdęcia, biegunki, gazy, zaparcia, bóle brzucha) faktycznie występują u pacjenta po produktach z laktozą i wszystko wskazuje na to, że organizm przestał ją tolerować, można wymienić je po prostu na ich odpowiedniki pozbawione laktozy lub na produkty roślinne (dbając przy tym, by były one wzbogacone w wapń).
Zainteresowana tematem zdrowia – skończyła studia farmaceutyczne na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z zakresu dietetyki. Wieloletnie doświadczenie i chęć zdobywania wiedzy z licznych szkoleń pozwala jej na wspieranie zdrowia pacjentów. Ma holistyczne podejście do leczenia wielu schorzeń, które powinno opierać się na właściwej farmakoterapii, doborze diety i aktywności fizycznej. W aptece Olmed pełni funkcję eksperta w zakresie wiedzy dotyczącej stosowania leków, suplementów i wyrobów medycznych. Prywatnie szczęśliwa matka dwójki dzieci, która stara się żyć w równowadze ze sobą i innymi. Sama w wolnym czasie biega i udoskonala pozycję w jodze i uwielbia kryminały.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.