Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Chlorella to alga słodkowodna jednokomórkowa. Należy do gromady zielenic. Wyróżnia się ponad 20 gatunków chlorelli. W medycynie wykorzystywana jest głównie chlorella zwyczajna (łac. Chlorella vulgaris) oraz Chlorella pyrenoidosa. Badania nad właściwościami prozdrowotnymi chlorelli rozpoczęły się już w latach 50 XX wieku. Początkowo wykorzystywana była w Azji, głównie w Japonii, a z czasem suplementy z zielonymi algami trafiły do obiegu międzynarodowego. Zaliczana jest do "superfoods", czyli produktów spożywczych pozytywnie wpływających na zdrowie.
Na wstępie należy podkreślić, że zawartość witamin i minerałów, a także aminokwasów i składników bioaktywnych w chlorelli różni się w zależności od jej gatunku oraz sposobu i warunków uprawy. Chlorella w proszku, średnio ma 51-62% białka, 7-15% tłuszczów, 8-20% węglowodanów i 8-16% błonnika pokarmowego. Chlorella zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy takie jak izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina, histydyna czy fenyloalanina. Dodatkowo jest bogatym źródłem argininy (średnio 3200 mg w 100 g). Wśród składników odżywczych wymienić można także kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) oraz liczne inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Ponadto sproszkowana chlorella zawiera m.in.:
Chlorella posiada właściwości immunostymulujące - wzmacnia działanie układu odpornościowego i stymuluje produkcję białych krwinek. Dzięki wysokiej zawartości argininy i białka wspomaga gojenie się ran. Stanowi źródło żelaza, co może być pomocne przy leczeniu anemii. Chlorella jest szczególnie polecana dla osób z ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia. Według badań, suplementacja chlorelli przyczyniała się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów, glukozy na czczo a także delikatnego złagodzenia nadciśnienia tętniczego (obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi). Najbardziej znane właściwości lecznicze chlorelli związane są z oczyszczaniem organizmu i zwiększeniem usuwania szkodliwych substancji. Według badań naukowych doustna suplementacja chlorellą znacząco ograniczyła jelitowe wchłanianie niektórych substancji szkodliwych takich jak m.in. dioksyny, aminy heterocykliczne czy dimetylortęć.
Zarówno spirulina, jak i chlorella są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Docenia się je za potencjalne aktywność przeciwzapalną i zdolność do wspomagania pracy układu immunologicznego. Spirulina jest szczególnie z wysokiej zawartości białka. Działa przeciwutleniająco dzięki zawartości C-fikocyjaniny, która pomagać w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Z kolei chlorella jest często stosowana w celach detoksykacyjnych, ponieważ zawiera substancje, które ograniczają wchłanianie substancji szkodliwych oraz ułatwiają ich usuwanie. Ponadto, chlorella jest uznawana za źródło naturalnej witaminy B12. Spirulina także posiada właściwości oczyszczające, ale szacuje się, że słabsze od chlorelli.
Chlorella jest dostępna w formie sproszkowanej, w tabletkach, kapsułkach oraz w postaci wyciągu w płynie. Jak stosować chlorellę? Dawkowanie jest zależne od postaci preparatu. Przy stosowaniu chlorelli w tabletkach lub kapsułkach, najczęściej rekomendowana dawka przez producentów to około 1500mg. Na opakowaniach chlorelli w proszku znajdziemy zalecenia dawkowania od 3 do 5 gramów na dobę. Długość jednej kuracji ciągłej nie powinna przekraczać 6 miesięcy.
Suplementacja nie może zastępować zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. W razie wystąpienia skutków ubocznych należy przerwać suplementację i skonsultować się z lekarzem.
Chlorellę można przyjmować w tabletkach lub w formie sproszkowanej. Proszek można wykorzystać np. do przygotowania zielonego koktajlu.
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki.
Chlorella w 2014 roku została uznana przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za produkt bezpieczny dla zdrowia. Mimo swoich właściwości prozdrowotnych, u niektórych osób suplementacja chlorelli może wywołać działania niepożądane. Wśród dotychczas zaobserwowanych można wymienić m.in, różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, nudności, bóle brzucha), wysypka. Należy mieć na uwadze, że chlorella jest zieloną algą - produktem, który może powodować alergie. Szczególnie narażone są osoby z już rozwiniętymi alergiami, w szczególności na pleśnie z grupy Aletrnaria i/lub Cladosporium. W tej grupie istnieje ryzyko rozwoju reaktywności krzyżowej.
Suplementy diety zawierające chlorellę nie są zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących, dzieci czy osób starszych. Ostrożność powinny zachować także osoby chorujące na niewydolność nerek lub niedoczynność tarczycy - w tych grupach skutki uboczne suplementacji obserwowane były częściej.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.