Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Salmonellozy to grupa chorób zakaźnych powodowana przez bakterie Gram-ujemne z rodzaju Salmonella należące do rodziny Enterobacteriaceae (inne niż pałeczki duru i duru rzekomego). Bakterie z rodzaju salmonella występują u ludzi i zwierząt. Na podstawie antygenu somatycznego klasyfikowane są w grupach od A do E. Wśród najbardziej znanych wymienić można:
Określenie salmonelloza odnosi się najczęściej do zakażenia Salmonella enterica. Salmonellozy najczęściej przebiegają pod postacią ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego, ale także mogą wywoływać zapalenia płuc, kości, wsierdzia, opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicę. Czasami infekcja przebiega bezobjawowo. Rzadko powoduje zakażenie ogólnoustrojowe.
Bakterie salmonella są mało wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Za przebieg choroby odpowiedzialne są produkowane przez nie enterotoksyny. Objawy są wynikiem namnażania się bakterii w jelitach oraz wytwarzania przez nie toksyn, które zmieniają aktywny transport elektrolitów przez błonę śluzową do światła jelit. Powoduje to zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, biegunkę i patologie narządowe.
Źródłem zakażenia pałeczkami salmonella może być chory człowiek lub zwierzę. Najczęstszą przyczyną infekcji jest spożycie skażonej żywności: jajek, produktów mlecznych, drobiu, mięsa wołowego lub wieprzowego. Do zakażenia dochodzi na drodze fekalno-oralnej. Jeżeli żywność została zanieczyszczona odchodami zwierząt lub ludzi, a także w przypadku gdy posiłek był przygotowywany przez osobę chorą lub nosiciela, występuje ryzyko zakażenia pałeczkami salmonelli. Do zakażenia może dojść poprzez:
Najbardziej narażone są osoby z obniżoną odpornością, przyjmujące leki immunosupresyjne, w trakcie leczenia onkologicznego, osoby w podeszłym wieku oraz niemowlęta i dzieci w wieku do 5 lat.
Okres wylęgania choroby to średnio od kilkunastu do 48 godzin. Najczęściej występujące objawy zakażenia to m.in.:
W cięższym przebiegu choroby mogą pojawiać się objawy związane z odwodnieniem takie jak: spadek ciśnienie tętniczego, skąpomocz, skurcze łydek, zaburzenia wodno-elektrolitowe. Choroba może przybierać także groźną dla zdrowia i życia postać uogólnioną, której towarzyszy gorączka, odwodnienie, drgawki oraz zaburzenia świadomości.
Objawy zatrucia salmonellą u dzieci są takie same jak u osób dorosłych: biegunka, ból brzucha, wymioty, nudności, gorączka. Małe dzieci jednak są szczególnie podatne na odwodnienie. Zaniepokoić powinna nadmierna senność, apatia, rozdrażnienie, trudności w uspokojeniu dziecka, zmniejszona ilość wydalanego moczu czy suchość błon śluzowych, a także brak łez podczas płaczu. U maluchów częściej pojawiają się powikłania i wymagają hospitalizacji.
Podstawą diagnostyki jest wykrycie pałeczek salmonella w kale. Mogą one być także oznaczone w próbkach podejrzanego pokarmu, krwi lub wymiocinach. W postaci żołądkowo-jelitowej, jeżeli nie występują powikłania antybiotykoterapia nie jest wskazana. Zwiększa ona bowiem ryzyko wystąpienia nosicielstwa pochorobowego. Antybiotyki podawane są jedynie przy ciężkim przebiegu, posocznicy, a także w grupach osób ze zwiększonym ryzykiem zakażenia pozajelitowego: dzieci poniżej 6 miesiąca życia, osób dorosłych powyżej 50 roku życia, pacjentów z niedoborami odporności, cukrzycą, wadami serca, nowotworami czy protezami naczyniowymi.
W domowym leczeniu salmonelli stosowane są:
Przy salmonellozie nie można się głodzić. Dieta powinna był łatwo strawna, bazująca na gotowanych i przetartych potrawach, bez dodatku mleka i ostrych przypraw.
Powikłania najczęściej występują w przypadku uogólnionej postaci choroby. Wymienić wśród nich można zapalenia dróg moczowych, dróg żółciowych, płuc, kości, stawów, opon mózgowo-rdzeniowych.
Nie jest dostępna szczepionka chroniąca przed zakażeniem salmonella enterica. Profilaktyka polega na przestrzeganiu zasad sanitarnych przy produkcji żywności oraz odpowiedniej higienie osobistej. Szczególną uwagę trzeba zwracać na produkty takie jak surowe jaja i produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie są poddawane obróbce cieplnej. Wśród podstawowych zasad jak uniknąć zatrucia pokarmowego znajdują się:
Dur brzuszny to ostra, układowa, bakteryjna choroba zakaźna występująca tylko u człowieka. Czynnikiem etiologicznym jest pałeczka duru brzusznego (salmonella typhi). Bakteria ta jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, środków odkażających i promieni słonecznych. Ginie po podgrzewaniu w temperaturze 60 stopni przez 20 minut. Z kolei odporna jest na niskie temperatury. Dur brzuszny występuje na całym świecie, jednak najczęściej w krajach rozwijających się o niskim poziomie higieny. Endemicznie występuje w wielu rejonach Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Afryki, Azji południowo-wschodniej. W Polsce przypadki duru brzusznego najczęściej dotyczą osób powracających z egzotycznych wakacji. Rezerwuarem bakterii są ludzie – chorzy, nosiciele oraz ozdrowieńcy. Bakterie wydalane są z kałem lub moczem. Zarazić się można poprzez spożycie zakażonej wody, żywności i mleka, a także poprzez kontakt bezpośredni z osobą chorą lub nosicielem. Bakterie dostają się do organizmu człowieka przez przewód pokarmowy. Kolonizują jelito cienkie i wnikają do układu chłonnego jelit. Wydzielana przez nie endotoksyna uszkadza nabłonek jelitowy. W wyniku przedostania się bakterii do krwi rozpoczyna się okres bakteriemii, który trwa do 7 dni. Dochodzi do stopniowego narastania gorączki, powiększenia wątroby i śledziony, uszkodzenia jelit, mięśnia sercowego, układu nerwowego oraz narządów miąższowych. W jelitach mogą powstawać owrzodzenia stanowiące ryzyko krwotoku jelitowego i przedziurawienia jelita. Okres wylęgania choroby wynosi średnio 10-14 dni. Objawy jakie mogą występować to: wysoka gorączka do 40 stopni, silne bóle głowy, bóle mięśni, objawy odurzenia, suchy język z brunatnym nalotem, wzdęty brzuch, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, bradykardia, zaburzenia świadomości, majaczenie, zaburzenia snu. Może pojawiać się biegunka, nawet do 10 stolców dziennie. Choroba ma charakter wyniszczający i może prowadzić do licznych powikłań, w tym zgonu. Leczenie polega na przyjmowaniu odpowiednio dobranych antybiotyków, wyrównanie zaburzeń wodno-elektrolitowych, a w ciężkich przypadkach czasami podawane są sterydy. U osób podróżujących do obszarów endemicznego występowania duru brzusznego zaleca się profilaktyczne szczepienie. Ponadto, należy pamiętać w podróży o piciu jedynie wody butelkowanej z pewnego źródła, częste mycie rąk oraz unikanie jedzenia w restauracjach o wątpliwym standardzie higienicznym, a także bliskiego kontaktu z tubylcami.
Dur rzekomy to choroby zakaźne powodowane przez różne szczepy bakterii salmonella parathypi. Objawy choroby przypominają dur brzuszny, jednak mają znacznie mniejsze nasilenie. Dur rzekomy występuje głównie na dalekim i bliskim wschodzie, a także w niektórych krajach śródziemnomorskich. W Polsce notuje się zaledwie kilka zachorowań rocznie, głównie u osób powracających z podróży. Droga szerzenia się i patogeneza jest analogiczna jak w durze brzusznym. Okres wylęgania choroby jest nieco krótszy i wynosi najczęściej 8 – 11 dni. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.