Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Metformina jest jednym z najcześciej stosowanych doustnych leków przeciwcukrzycowych w terapii cukrzycy typu 2. Zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz obniża produkcję glukozy w wątrobie. Ponadto metformina hamuje uczucie głodu, ułatwiając odchudzanie u cukrzyków. Nie stymuluje zwiększonego wydzielania insuliny, dzięki czemu nie powoduje hipoglikemii. Wywołuje niewielki korzystny wpływ na profil lipidowy - obniża stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, VLDL i trójglicerydów. Metformina w postaci o natychmiastowym uwalnianiu maksymalne stężenie we krwi osiąga po 2,5 godzinie, natomiast w postaci o przedłużonym uwalnianiu - po 7 godzinach. Metabolizm tego leku nie zachodzi w wątrobie. W postaci niezmienionej jest wydalany wraz z moczem. Dostępny jest jedynie na receptę. Metformina to substancja, która jest lekiem pierwszego rzutu u osób chorych na cukrzycę typu 2.
Metformina jest doustnym lekiem o działaniu przeciwcukrzycowym, którego głównym wskazaniem do stosowania jest niepowikłana cukrzyca typu 2 u pacjentów, u których ściśle przestrzegana dieta oraz aktywność fizyczna nie jest wystarczająca dla utrzymania prawidłowego poziomu glikemii. Szczególnie stosowana jest u osób otyłych. Może być używana jako jedyny lek przeciwcukrzycowy, jak rownież jako jeden z kilku (leczenie skojarzone). Warto podkreślić, że leczenie cukrzycy typu 2 poza przyjmowaniem leków polega na przestrzeganiu zasad diety cukrzycowej (o niskim indeksie glikemicznym) oraz regularnej aktywności fizycznej, która zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Leczenie metforminą stosowane jest również u pacjentów z insulinoopornością oraz z zespołem policystycznych jajników, w którym często obserwuje się spadek wrażliwości tkanek na insulinę. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego u osób ze stwierdzonym tzw. stanem przedcukrzycowym (obecnie określany jako nieprawidłowa tolerancja glukozy), czyli glukozą na czczo z zakresu 100-125 mg/dl, konieczna jest redukcja masy ciała oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Jeśli dieta i aktywność nie pomagają obniżyć poziomu glukozy zastosowanie znajduje metformina - jako profilaktyka rozwoju cukrzycy.
Obecnie za maksymalną dawkę dobową metforminy o natychmiastowym uwalnianiu uważa się 3000 mg, a tej o przedłużonym działaniu - 2000mg. Najczęściej, w początkach cukrzycy typu 2, stosowana jest dawka dobowa z zakresu 1000-1500 mg, rozbita na 2-3. Najczęściej spotykane pojedyncze dawki metforminy to 500 mg oraz 750 mg. Jest ona indywidualnie dobierana przez lekarza, w oparciu o wyniki glikemii. Zaczyna się od przyjmowania niskich dawek, tak aby wykryć najniższą skuteczną ilość leku.
Zaleca się przyjmowanie leku wraz z posiłkiem, aby złagodzić potencjalne zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego.
Najczęściej występujące skutku uboczne stosowania metforminy związane są z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego m.in. nudności, wymioty, bóle brzucha, uczucie przelewania, pełności, dyskomfortu w jamie brzusznej, bóle brzucha, biegunki. Czasami pojawia się metaliczny posmak w ustach. Jednym z efektów niepożądanych terapii metforminą jest obniżenie wchłaniania witaminy B12. Dość rzadkim, lecz niezwykle poważnym, potencjalnym działaniem niepożądanym działania leku jest kwasica mleczanowa. Zazwyczaj początek objawów jest łagodny (bóle mięśni, problemy z oddychaniem, senność, pogorszenie samopoczucia, problemy żołądkowo-jelitowe), ale z czasem ulegają nasileniu. W późniejszym czasie mogą dołączyć takie symptomy jak niedociśnienie, zaburzenia rytmu serca czy hipotermia.
Metformina jest lekiem, który obniża poziom glukozy we krwi, lecz nie stymuluje produkcji insuliny przez trzustkę. Z tego powodu nie powoduje hipoglikemii. Jednak, tak jak każdy lek, może wchodzić z innymi w interakcje. Metformina może zwiększać ryzyko wystąpienia hipoglikemii gdy dodatkowo chory na cukrzycę stosuje insulinę lub inne leki wpływające na wydzielanie insuliny.
Metforminę może stosować większość pacjentów z cukrzycą typu 2. Są jednak niektóre sytuacje kliniczne, przy których stosowanie tego leku jest przeciwwskazane:
Metformina, tak jak każdy lek, może wchodzić w interakcje z innymi substancjami czynnymi, które mogą nasilać lub osłabiać działanie metforminy. Do interakcji może dojść z niektórymi lekami z grup: antybiotyków, progestagenów i gestagenów, agonistów receptorów beta-2-adrenergicznych, inhibitorów kinazy białkowej, neuroleptyków, leków przeciwnowotworowych, sulfonamidów, leków moczopędnych, glikokortykosteroidów, fibratów i innych. Jednoczesne przyjmowanie zonisamidu (lek przeciwpadaczkowy) z metforminą może prowadzić do wzrostu kwasu mlekowego we krwi.
Wśród leków, które osłabiają działanie metforminy wymienić można: dienogest, drospirenon, etogestrel, lewonorgestrel, medroksyprogesteron, norgestimat, indapamid, klopamid, beklometazon, betametazon, deksametazon, arypiprazol, asenapina, klozapina, kwetiapina, olanzapina, rysperydon, zyprazydon.
Leki, które mogą nasilać działanie metforminy to m.in. : tedizolid, kwas alfa-liponowy (kwas tioktynowy), metoprolol, biktegrawir, ciprofibrat, digoksyna, dolutegrawir, fenofibrat, izawukonazol, kobucystat, metamizol, norfloksacyna, topiramat.
Metformina to najbardziej popularny lek stosowany u chorych na cukrzycę typu 2. W jaki sposób pomaga regulować poziom glukozy we krwi? Czy wchodzi w interakcje z innymi lekami? to m.in. : chlormadinon, formoterol, cerytynib, olodaterol, prochlorperazyna, progesteron, temsyrolimus, atazanawir, indakaterol, izoniazyd, budezonid, efedryna, prednizolon, prednizon, salmeterol.
Pacjenci z cukrzycą i insulinoopornością w zdecydowanej większości są otyli. Schudnięcie do prawidłowej masy ciała może w zupełności odwrócić insulinooporność, a także znacząco poprawić kontrolę glikemii u cukrzyków. Niestety, przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej redukcja masy ciała jest trudniejsza niż u zdrowej osoby. Metformina pomaga w odchudzaniu na kilka sposobów. Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę, opóźnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz zmniejsza jej produkcję w wątrobie. Ponadto, zmniejsza apetyt. Niektóre efekty niepożądane leczenia takie jak uczucie pełności, nudności, metaliczny posmak powoduje niechęć do jedzenia, zmniejszając ilość dostarczanych kalorii wraz z pożywieniem.
Stosując leki obniżające poziom cukru we krwi powinno się znacząco ograniczyć spożywanie alkoholu, w szczególności tych napojów o wysokim indeksie glikemicznym: piwo, słodkie wino, drinki z dodatkiem soków lub słodkich napojów gazowanych, likiery. Poza negatywnym wpływem na zdrowie i wysokiej kaloryczności alkoholu, może on maskować objawy hipoglikemii, utrudniając odpowiednią reakcję. Ponadto, spożywanie alkoholu może powodować wystąpienie opóźnionej hipoglikemii, a także kwasicy mleczanowej.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.