Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo. Ponadto jej poziom może wzrastać w ostrych stanach zapalnych - spełnia funkcje tzw. białka ostrej fazy. Stężenie ferrytyny jest obecnie najpowszechniej stosowanym wskaźnikiem służącym do oceny gospodarki żelaza. Jeśli nie ma zakażenia, stanów zapalnych i innych czynników powodujących ostry stan zapalny, ferrytyna dość dobrze odwzorowuje zapasy żelaza w organizmie. Określa się, iż jej stężenie na poziomie 1 μg/l odpowiada 8 mg żelaza znajdującego się w puli zapasowej. Szacuje się, że w organizmie dorosłego człowieka znajduje się 1,0-1,5g ferrytyny. Jej największe ilości znajdują się w wątrobie, śledzionie oraz szpiku kostnym. Obecna jest także we krwi i płynach ustrojowych.
Oznaczanie stężenia ferrytyny w surowicy wykonywane jest metodami immunochemicznymi przy pomocy analizatorów automatycznych. Prawidłowy poziom ferrytyny we krwi różni się w zależności od płci i wieku. U dorosłych kobiet prawidłowy zakres to 30-200 μg/l (średnio 35 μg/l), natomiast u mężczyzn od 30 do 400 μg/l (średnio 90 μg/l).
Oznaczenie stężenia ferrytyny najczęściej dokonuje się w celu oceny wysycenia organizmu żelazem. Niska ferrytyna może występować m.in. w zaburzeniach takich jak:
Podwyższony poziom ferrytyny może występować w różnych sytuacjach m.in. przy nadmiarze żelaza w organizmie, który powstał w wyniku nadmiernej suplementacji lub z powodu chorób przebiegających z jego magazynowaniem np. hemochromatoza. Wysoki poziom ferrytyny występuje także w przypadku ostrych stanów zapalnych wynikających np. z zakażenia czy stanu zapalnego. Ponadto obserwuje się zwiększenie wytwarzania ferrytyny w komórkach nowotworowych, przez co często normy ferrytyny są przekroczone u pacjentów onkologicznych. Podsumowując, zbyt wysoki poziom ferrytyny w organizmie może być zaobserwowany w sytuacjach takich jak m.in.:
Wśród objawów, które mogą świadczyć o niskim stężeniu ferrytyny we krwi to m.in. wypadanie i osłabienie włosów, nasilona łamliwość paznokci, szybkie męczenie się, kołatania serca, senność, osłabienie koncentracji. Niski poziom ferrytyny często współwystępuje z obniżonym poziomem żelaza oraz hemoglobiny, a także czasami także czerwonych krwinek. Badanie ferrytyny zaleca się wykonać u osób :
Próbka krwi pobierana jest z żyły tak jak w przypadku standardowej morfologii krwi. Aby wynik badania był wiarygodny do badania powinno się być na czczo, a krew pobrać w godzinach porannych - pomiędzy 7 a 10. Zaleca się, aby ostatni posiłek w dzień poprzedzający badanie zjedzony był do godziny 18.
Ferrytyna to białko, które odwzorowuje ilość żelaza w organizmie. Jeśli w badaniach laboratoryjnych wykryty zostanie obniżony poziom ferrytyny, wynik należy skonsultować z lekarzem. Najprawdopodobniej przepisze on leki zawierające żelazo, którego dawka zostanie dobrana indywidualnie do pacjenta. W miarę wysycania organizmu żelazem, jego magazyn w tkankach będzie się odbudowywał, co przełoży się na stopniowy wzrost ferrytyny w surowicy krwi. Uzupełnienie leczenia stanowi odpowiednia dieta bogata w żelazo oraz witaminę C, która poprawia jego przyswajalność. Wśród dobrych źródeł żelaza hemowego wymienić można różne rodzaje mięsa i ryby (w szczególności makrela, śledź, sardynki, łosoś). Żelazo znajduje się także w jajkach, głównie w żółtku. Żelazo niehemowe obecne jest w niektórych produktach roślinnych m.in. burakach, soi, pestkach dyni, kakao, fasoli, soczewicy, pietruszce, kaszy jaglanej.
Poza ilością żelaza w diecie należy zadbać o uzupełnienie jadłospisu w naturalne źródła witaminy C - świeże warzywa i owoce. Najbogatsze źródła to m.in. porzeczka czarna, papryka czerwona, dzika róża, kiwi, truskawki, pomarańcza, grejpfrut, maliny, natka pietruszki.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.