Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, znana też jako dieta cukrzycowa, przeznaczona jest dla pacjentów z różnymi rodzajami cukrzycy (typu 1, typu 2, cukrzyca ciążowa) lub nieprawidłową tolerancją glukozy. Dieta o niskim indeksie glikemicznym stosowana jest także w przypadku insulinooporności. Jest popularna wśród osób odchudzających się, ponieważ nie powoduje dużych wahań w stężeniu glukozy we krwi, a co za tym idzie - napadów głodu.
Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest najwyższe o osób z nadmierną masą ciała. Warto zastosować dietę redukcyjną o niskim indeksie glikemicznym zanim wystąpią objawy cukrzycy.
Na czym polega dieta cukrzycowa? Dieta dla cukrzyka powinna składać się w przeważającej ilości z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG<55). Ograniczeniu podlegają węglowodany proste znajdujące się w cukrze, miodzie, słodkich owocach, słodyczach, jasnym pieczywie oraz niektórych produktach mlecznych. Dieta w cukrzycy powinna być ułożona indywidualnie, uwzględniając stan ogólny pacjenta, rodzaj przyjmowanych leków przeciwcukrzycowych oraz aktualne wyniki badań. U większości osób zaleca się spożywanie posiłków co 3-4 godziny. Śniadanie powinno się jeść najpóźniej po 1,5 godziny po obudzeniu, natomiast kolację – na 2-3 godziny przed pójściem spać. W zależności od leków i stanu pacjenta dietetyk może zalecić spożywanie od 3 do 5 posiłków dziennie. Warto pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody - 1,5-2 litry.
Do głównych produktów przeciwwskazanych w cukrzycy zaliczymy:
Alkohol bardzo niekorzystnie działa u pacjentów z cukrzycą. Hamuje uwalnianie glukozy z wątroby i może sprzyjać rozwojowi niedocukrzenia. Należy ograniczać spożycie soli (maksymalnie 5g/ dobę), cholesterolu, produktów wysokoprzetworzonych i smażonych.
Wymiennik węglowodanowy (WW) jest to porcja produktu wyrażona w gramach, która dostarcza 10 gramów węglowodanów przyswajalnych, czyli ilości węglowodanów z pominięciem błonnika pokarmowego. Obliczanie wymienników węglowodanowych jest istotne w szczególności u pacjentów leczonych insuliną, aby mogli dostosować dawkę do zawartości węglowodanów w spożytym posiłku.
Wymienniki białkowo tłuszczowe (WBT) to porcja produktu wyrażona w gramach, która dostarcza 100 kcal z białek i/lub tłuszczów. Znajomość tego parametru jest istotna dla osób na pompie insulinowej. Białka i tłuszcze (co prawda w mniejszym stopniu niż węglowodany) mogą podnieść poziom cukru we krwi. Wyliczanie WBT jest potrzebne do ustawienia tzw. "bolusa przedłużonego". Przelicznik ilości insuliny na 1 wymiennik białkowo-tłuszczowy ustala lekarz. Przykładowo, jeśli 100g produktu zawiera 10g białka i 4 gramy tłuszczu, to wiedząc, że 1g białka ma 4 kcal, a 1g tłuszczu ma 9 kcal, porcja dostarcza 10x4+1x9 = 49 kcal z białek i tłuszczów, czyli 0,49 WBT.
Indeks glikemiczny określa procentowo szybkość zwiększania się stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do glukozy. Im niższy IG, tym mniejszy wzrost glikemii poposiłkowej. Produkty dzieli się na:
W diecie osób z cukrzycą dominującą jej część powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który pomaga dokładniej od indeksu glikemicznego przewidzieć wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Aby wyliczyć ładunek glikemiczny należy znać wagę produktu, zawartość węglowodanów oraz jego IG.
ŁG = (IG produktu x ilość węglowodanów w porcji produktu)/100
Przykładowo chcemy zjeść 100 gramów arbuza, ale wiemy, że ma on wysoki indeks glikemiczny i nie powinien być spożywany przez cukrzyków. Czy poziom glukozy faktycznie tak szybko wzrośnie? Sprawdźmy. 100g arbuza zawiera 8,4g węglowodanów prostych, a jego IG wynosi 75. ŁG porcji arbuza wynosi (75x8,4)/100 = 6,3. Do wartości 10 posiłek klasyfikuje się jako o niskim ładunku glikemicznym. Po zjedzeniu tak małej porcji arbuza nie dojdzie do niebezpiecznie wysokiego, gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jeżeli natomiast zjedlibyśmy 400 gramów arbuza, to ładunek glikemiczny wyniósł by 25,2 - to już zbyt wysoko dla cukrzyka.
Grupa produktów | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane |
Warzywa i owoce |
pomidory, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewka, sałata zielona, brokuły, brukselka, cykoria, cukinia, kalafior, fasolka szparagowa, kapusty, kapusta pekińska, pory, papryka, szparagi, koperek, zielona pietruszka, marchew surowa, kabaczek, szczypiorek, natka pietruszki, seler naciowy, grzyby owoce cytrusowe, owoce jagodowe, kiwi, jabłka, truskawki wiśnie, awokado, agrest, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, porzeczki, borówki (owoce 200-300g na dobę) |
buraki, seler, pietruszka (korzeń) groch, fasola, soczewica, bób, ziemniaki krótko gotowane na parze lub w wodzie, podawane w całości |
warzywa rozgotowane, buraki zasmażane, marchew gotowana, warzywa z puszki (zawierają dużo soli) frytki, ziemniaki puree (rozgotowane powodują szybki wzrost glikemii poposiłkowej) banany, winogrona owoce z puszki i owoce bardzo dojrzałe, owoce suszone |
Mięso, jaja |
mięso chude: cielęcina, indyk, kurczak, konina, wołowina, królik, dziczyzna, wędliny chude: szynka wołowa, drobiowa, polędwica drobiowa, ryby świeże: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg strumieniowy, sandacz, sola, szczupak, białko jaja |
chudy schab, polędwica, polędwica wołowa, kabanos drobiowy, konserwy rybne, ryby ze skórą, w oleju, łosoś, śledź, makrela, węgorz, halibut, ryby wędzone żółtko jaja (2-3x w tygodniu) |
tłuste gatunki mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wszystkie podroby tłuste, drobno mielone, salami, pasztety, pasztetowa, parówki, boczek, kiełbasy tłuste ryby smażone na maśle, panierowane, krewetki, kawior, kalmary, małże, jajecznica na maśle, boczku, słoninie, smalcu |
Nabiał |
sery twarogowe: chude, ziarniste o obniżonej zawartości tłuszczu |
mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i mleczne napoje fermentowane: jogurty naturalne, kefir, maślanka – 1 szklanka dziennie, sery twarogowe półtłuste, odtłuszczone serki homogenizowane, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu |
mleko tłuste, skondensowane, zabielacze do kawy, śmietana, sery: tłuste, do smarowania typu „fromage”, śmietankowe, dojrzewające, podpuszczkowe, sery topione, słodzone desery mleczne |
Tłuszcze |
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany |
margaryny miękkie o obniżonej zawartości tłuszczu, oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron |
margaryny twarde, masło, słonina |
Cukier i słodycze |
brak |
dżemy i konfitury bez cukru, kompoty, przeciery owocowe, kisiele bez cukru, galaretki, gorzka czekolada |
miód, cukier, fruktoza, chałwa i desery tłuste, słodycze zawierające tłuszcz: ciasta z masami, czekolada mleczna lub owocowa, batony, wafelki z nadzieniem |
Zupy |
zupy czyste, jarzynowe, na wywarach warzywnych |
podprawiane jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem, zupy na chudych wywarach mięsnych |
zupy podprawiane zasmażkami i śmietaną, na wywarach z kości |
Przyprawy |
łagodne: sok z cytryny, zielona pietruszka, majeranek, oregano, bazylia, koperek, kminek, wanilia, cynamon, przyprawy korzenne |
ostra papryka, sól |
majonez, kostki rosołowe, gotowe sosy, ocet |
Produkty mięsne i rybne |
gotowane, pieczone w folii lub pergaminie, duszone |
mięso (soute) smażone w niewielkiej ilości tłuszczu |
smażone w głębokim tłuszczu, mięsa panierowane |
Produkty zbożowe |
pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, żytnie z dodatkiem otrąb i nasion, płatki owsiane, grube kasze: pęczak, gryczana, jaglana, ryż brązowy, makarony z mąki razowej |
pierogi z mąki razowej, pumpernikiel, drobne kasze, kluski kładzione |
pieczywo pszenne, pieczywo z dodatkiem miodu lub karmelu, błyskawiczne płatki śniadaniowe, mąka pszenna, rozgotowane: kasza, ryż, makaron |
Desery |
musy i galaretki owocowe bez dodatku cukru, sałatki owocowe |
budynie bez dodatku cukru, kisiele, biszkopty z białek, ciasta drożdżowe bez dodatku cukru |
faworki, ciasta francuskie, ciasta smażone piaskowe, torty, kruche, serniki |
Sosy |
sosy do sałatek na bazie soku z cytryny, niewielkiej ilości oleju lub jogurtu i ziół |
„sosy własne” o smaku łagodnym nie podprawiane mąką |
ostre, zaprawiane śmietaną, na zasmażkach, z masłem, żółtkiem, na tłustych wywarach mięsnych |
Napoje |
woda mineralna niegazowana, woda przegotowana, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, słaba herbata, soki warzywne bez cukru, napar z morwy białej, zioła "diabetosan" |
kawa zbożowa, mleko odtłuszczone, świeże soki owocowe bez dodatku cukru |
soki owocowe z dodatkiem cukru, napoje alkoholowe, napoje gazowane |
Nieodłącznym elementem leczenia cukrzycy jest poprawnie zbilansowana dieta cukrzycowa i regularna aktywność fizyczna. Ograniczenie spożycia węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, z zachowaniem restrykcji kalorycznej, opóźnia wystąpienie powikłań cukrzycy, zapobiega otyłości, a u osób z nadwagą ułatwia unormowanie masy ciała, a także poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny udać się do dietetyka w celu opracowania indywidualnego jadłospisu. U chorych na cukrzycę typu 2 i typu 1, w zależności od rodzaju przyjmowanych leków (metformina, insulina długo/ krótko działająca) mogą być różne zalecenia co do ilości posiłków - od 3 do 5. W przypadku cukrzycy dieta jest niezbędna do zapobiegania poważnym powikłaniom takim jak uszkodzenie nerek, utrata wzroku czy stopa cukrzycowa. Jadłospis i przepisy odpowiednie do diety cukrzyka dostępne są dla zarejestrowanych użytkowników na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia. W celu skorzystania z diety dla diabetyka wejdź na stronę https://diety.nfz.gov.pl/plany-zywieniowe
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.