Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Likopen to przeciwutleniacz z grupy karotenoidów - żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników występujących naturalnie w roślinach. To właśnie karotenoidy odpowiadają za kolor m.in. marchewki, dyni czy pomidorów. Są związkami neutralizującymi szkodliwy wpływ wolnych rodników, których nadmiar może przyczyniać się do rozwoju wielu różnych chorób. W grupie karotenoidów poza likopenem znajdują się m.in. β-karoten, zeaksantyna, fukoksantyna, kantaksantyna, fitoen, fitofluen czy luteina. Likopen to czerwony barwnik. Występuje w żywności m.in. w pomidorach i przetworach z nich wykonywanych, arbuzie czy grejpfrucie. Jest związkiem chemicznym rozpuszczalnym w tłuszczach. W przeciwieństwie do niektórych innych karotenoidów, nie ulega przekształceniu do witaminy A.
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi pomiędzy nasileniem procesów oksydacyjnych, które stymulują powstawanie wolnych rodników tlenowych oraz mechanizmów antyoksydacyjnych. Wolne rodniki to cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenia tkanek m.in. poprzez utlenianie kwasów tłuszczowych, DNA czy białek. Antyoksydanty neutralizują je, chroniąc tym samym komórki przed uszkodzeniem. W prawidłowych warunkach proporcja wolnych rodników do antyoksydantów w organizmie jest ściśle kontrolowana. Niestety istnieje wiele czynników, które mogą zaburzać tą równowagę. Wymienić wśród nich można m.in. palenie papierosów, picie alkoholu, niezdrową dietę, przewlekły stres, niezdrowy styl życia, zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie UV, niektóre leki, nadmierny wysiłek fizyczny. stres oksydacyjny może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób jak np. nowotwory, choroby serca, choroby neurodegeneracyjne, insulinooporność, zaburzenia metaboliczne, cukrzyca typu 2, choroby autoimmunologiczne. Ponadto może osłabiać działanie układu odpornościowego, przyspieszać starzenie się i powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Likopen znany jest ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Spożywanie produktów bogatych w likopen i inne antyoksydanty, wraz ze zdrowym stylem życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego dzięki neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Właściwości prozdrowotne likopenu nie kończą się na tym. Wykazuje on działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Może korzystnie wpływać na męską płodność. Posiada właściwości przeciwnowotworowe m.in. zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty. Dodatkowo badany jest jego potencjalny wpływ przeciwcukrzycowy, a także działanie ochronne na układ krążenia, wątrobę czy układ nerwowy.
Głównym źródłem likopenu w diecie są pomidory i ich przetwory, arbuzy oraz grejpfruty. Związek ten lepiej się wchłania z dodatkiem tłuszczów np. oliwy z oliwek. Warto wiedzieć, że likopen jest lepiej przyswajalny z przetworów pomidorowych niż ze świeżych warzyw - proces rozdrabniania i obróbki termicznej zwiększa jego biodostępność. Z kolei dieta wysokobłonnikowa, picie alkoholu i palenie papierosów ograniczają wchłanianie likopenu. Najlepsze źródła likopenu w diecie przedstawione są w tabeli numer 1. Są to średnie wartości, ponieważ na zawartość likopenu w pomidorach czy innych produktach mają czynniki związane z uprawę m.in. nawodnienie, temperatura, jakość gleby, czy nasłonecznienie.
Tabela 1. Średnia zawartość likopenu w wybranych produktach.
Produkt | Mg likopenu w 100 gramach produktu |
Przecier pomidorowy | 28,80 |
Sok pomidorowy | 7,5 |
Pomidory suszone na słońcu | 45,90 |
Passata pomidorowa w puszce | 21,80 |
Pomidory krojone w puszce | 5,11 |
Świeże pomidory, gotowane | 3,04 |
Świeże pomidory, surowe | 2,57 |
Arbuz | 4,53 |
Grejpfrut czerwony | 1,42 |
Papaja | 1,83 |
Owoc dzikiej róży | 1,14 |
Gujawa różowa | 5,2 |
Dieta bogata w likopen wskazana jest w profilaktyce wielu chorób. Coraz więcej badań sugeruje, że wysoka zawartość likopenu w diecie ma korzystny wpływ na zmniejszenie wystąpienia niektórych nowotworów. Likopen, dzięki redukcji utleniania DNA, białek i lipidów oraz ograniczenia proliferacji komórek nowotworowych hamuje proces kancerogenezy. Wyższy poziom likopenu we krwi obniżał ryzyko rozwoju raka prostaty. Niektóre badania wskazują, że spożywanie odpowiedniej ilości likopenu może pomóc zmniejszać ryzyko rozwoju także innych nowotworów m.in. szyjki macicy, jajnika, piersi, jelita grubego, białaczkę czy raka płuc.
W źródłach naukowych badany jest wpływ różnych dawek, ale ocenia się, że spożycie likopenu powinno być wyższe niż 15 mg na dobę. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca spożycie likopenu w wysokości 0,5 mg/kg masy ciała dziennie, maksymalnie 75 mg na dobę.
Osiągnięcie dobowej dawki terapeutycznej likopenu może być kłopotliwe, szczególnie jeśli ze względu na chorobę czy nietolerancje istnieją restrykcje żywieniowe. Przykładowe suplementy diety zawierające likopen to:
Suplement nie powinien być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
Tak jak było wspomniane wcześniej, ze względu na swoje właściwości likopen może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób, w których rozwoju istotną rolę odgrywa stres oksydacyjny. Dzięki temu likopen znalazł zastosowanie w prewencji i uzupełnieniu terapii wielu zaburzeń i stanów chorobowych. Wraz z innymi związkami o właściwościach antyoksydacyjnych będzie świetnym uzupełnieniem profilaktyki:
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.