Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...
Awokado (łac. Persea americana Mill.) jest owocem występującym naturalnie w Ameryce Środkowej, rosnącym w klimacie subtropikalnym. Awokado składa się z około 60% tłuszczu. Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie miąższu owocu. W zależności od sposobu otrzymywania, wyróżnia się:
Największą wartość odżywczą mają oleje tłoczone na zimno.
Olej z awokado jest źródłem kwasów tłuszczowych (głównie jednonienasyconych), witaminy E oraz licznych składników bioaktywnych. Olej pozyskiwany z miąższu awokado jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Jego skład zależy od warunków uprawy, metody ekstrakcji, odmiany owocu oraz tego jak bardzo jest dojrzały w momencie tłoczenia. Główne składniki to nienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), stanowiące około 70,6% całkowitej zawartości tłuszczu w oleju. Z tej grupy największa zawartość jest kwasu oleinowego. Olej z awokado zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z przewagą kwasów omega-6. Olej ten jest także źródłem związków bioaktywnych takich jak fitosterole, w tym szczególnie β-sitosterol, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przyczynia się do poprawy profilu lipidowego. Skwalen, inny kluczowy składnik, posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspierając zdrowie organizmu.
Tabela 1. Zawartość wybranych składników w oleju z awokado.
Składniki | Zawartość w 100 ml oleju |
Kaloryczność [kcal/100 ml] |
884 |
Tokoferole [mg/100 ml] |
4,5-6,5 |
SFA, razem [g/100 ml] |
11,6 |
MUFA, razem [g/100 ml] |
70,6 |
MUFA 16:1 [g/100 ml], kwas oleopalmitynowy |
2,66 |
MUFA 18:1 [g/100 ml], kwas oleinowy |
67,9 |
PUFA, razem [g/100 ml] |
13,5 |
PUFA 18:2 [g/100 ml], kwas linolowy (omega-6) |
12,5 |
PUFA 18:3 [g/100 ml], kwas alfa-linolenowy (omega-3) |
0,96 |
Spożywanie roślinnych produktów jest elementem profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, cukrzycy i zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Awokado, ze swoją wysoką zawartością jednonienasyconych tłuszczów i fitozwiązków zostało uznane za wartościowy element diety. Olej z awokado zawiera związki antyoksydacyjne, tokoferole, nienasycone kwasy tłuszczone i liczne związki bioaktywne. Według badań wzbogacenie diety w olej z miąższu awokado może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy, obniżać stężenie "złego" cholesterolu LDL w surowicy krwi i trójglicerydów, przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu i poprawiać zdrowie i wygląd skóry. Badania wskazują, że olej z awokado może wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez różne mechanizmy, w tym hamowanie nadmiernego wyrażania onkogenu HER2 związanego z przerzutami raka prostaty. Chlorofile i karotenoidy także posiadają potencjał antynowotworowy, zwłaszcza w kontekście ochrony przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Luteina i zeaksantyna z oleju z awokado pełnią rolę przeciwutleniaczy, chroniąc przed uszkodzeniem struktur komórkowych w siatkówce. Ich zdolność do absorpcji niebieskiego światła może opóźniać rozwój zwyrodnienia plamki związanej z wiekiem. Ponadto olej z awokado może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę.
Olej z awokado tłoczony na zimno (nierafinowany) polecany jest do dań, przy których nie jest wymagana obróbka termiczna np. sałatki, surówki., sosy, dressingi, majonezy Można nim, podobnie jak oliwą, polać np. makaron po nałożeniu na talerz. Rafinowany olej z awokado tłoczony na gorąco można używać do gotowania, pieczenia, grillowania i smażenia. Jest stabilny do temperatury 270°C. Jest to dużo wyższa wartość niż dla oleju rzepakowego czy oliwy. Olej rafinowany ma mniej wartości odżywczych, dlatego do dań na zimno poleca się opcję extra virgin. Olej z awokado najlepiej kupować w szklanych, ciemnych, nieprzezroczystych butelkach. Ciemne szkło zapobiega zbyt szybkiej oksydacji tłuszczów wielonienasyconych i pogorszeniu jakości. Olej z awokado jest klarownym olejem o zielonym kolorze. Posiada delikatnie orzechowy posmak i gładką, płynną konsystencję. Spożywczy olej z awokado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych aptekach internetowych lub w dużych marketach.
Olej z awokado w kosmetykach znajdziemy w składzie pod nazwą "persea gratissima oil". Może być stosowany bezpośrednio na skórę, włosy lub paznokcie lub mieszany z innymi olejami np. olej z wiesiołka, ze słodkich migdałów, olej arganowy, olej z nasion czarnuszki, olej z pestek winogron czy olej z owoców dzikiej róży. Polecany jest szczególnie w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, dojrzałej. Wnika w głębsze partie skóry, działając odżywczo i regenerująco. Olej z awokado:
Naturalny olej z awokado należy do klasyków pielęgnacji. Ma bardzo szerokie zastosowanie i sprawdzi się w każdym wieku. Olej z awokado polecany jest jako dodatek do odżywek i masek do włosów, a także do olejowania - przed myciem na całą długość lub po myciu na same końcówki. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób z suchą skórą głowy. Regularne wykonywanie masaży skalpu w połączeniu z olejowaniem skóry głowy nie tylko zmniejszy suchość, ale także poprawi kondycję włosów. Zdrowa skóra głowy to zdrowe włosy. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające działa ochronnie na skórę przed promieniowaniem UV i czynnikami zewnętrznymi. Stanowi świetny dodatek do pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Ponadto olej ten silnie nawilża i odżywia skórę, co doceniają osoby z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy nadmierną suchością. Można go nakładać bezpośrednio na skórę twarzy lub jako dodatek do gotowych kremów. Kosmetyczny olejek z awokado można kupić w niektórych aptekach i drogeriach internetowych.
Stosowanie oleju z awokado jest popularne w pielęgnacji skóry i włosów, w tym do tworzenia do maseczek DIY. Przy użyciu kilku składników, w łatwy sposób możemy przygotować odżywczą, nawilżającą maseczkę w naszym "domowym spa".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sposób użycia:
Maseczkę poleca się wykonywać raz w tygodniu.
Przypisy
W swojej karierze naukowej zajmuje się przeciwzapalnym wpływem składników żywności w chorobach cywilizacyjnych, w tym w nowotworach. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Prywatnie miłośniczka ekologii, fotografii i dalekich podróży.
Zobacz wszystkie wpisy autora
Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej,
ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji
pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą
stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania
produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na
życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym
specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.
Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku
objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze
specjalistą.
Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z
wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu
artykułach.