Colostrum (siara bydlęca, młodziwo) - czym jest colostrum? Właściwości i dawkowanie

Arykuł banner - Colostrum (siara bydlęca, młodziwo) - czym jest colostrum? Właściwości i dawkowanie

Publikowane artykuły mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Dowiedz się więcej...

SIARA BYDLĘCA (COLOSTRUM BOVINUM) – CO TO JEST I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI?

Coraz większą popularność zyskują preparaty oparte na naturalnych składnikach. Jednym z takich środków jest suplement diety z siary bydlęcej. Ze względu na swoje właściwości stał się poszukiwany w praktyce medycznej. Pomimo tego, że korzyści płynące ze stosowania takiego leku potwierdzono kilkaset lat temu, stosunkowo niedawno przybrał on formę farmakologiczną. Colostrum jest często używane przez sportowców w celu zwiększenia siły, budowy mięśni, spalania tłuszczu i zwiększenia odporności ze względu na wyjątkowe korzyści odżywcze, których nie ma żaden inny produkt mleczny. Co sprawia, że ​​siara bydlęca jest tak wyjątkowa? Zawiera dużą ilość przeciwciał, czynników wzrostu i enzymów, które wspomagają wzrost organizmu i obronę przed chorobami. Zobaczmy, czym jest siara bydlęca i jak naprawdę wpływa na ludzkie ciało.

Czym jest siara bydlęca, skąd pochodzi i jakie ma właściwości?

Co to jest colostrum (inaczej siara bydlęca) i jak jest wytwarzane? Siara bydlęca jest pierwszym mlekiem ssaków, które tworzy się w gruczołach sutkowych na krótko przed urodzeniem, a produkcja zajmuje tylko kilka dni. Skład siary bydlęcej zmienia się w ciągu pierwszych dni i z czasem staje się mlekiem matki. Jest ważnym źródłem białek, hormonów wzrostu i przeciwciał niezbędnych do wczesnego rozwoju noworodka.

Colostrum jest szczególnie bogate w immunoglobuliny i inne substancje biologicznie czynne o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które zawierają również wysokiej jakości białko serwatkowe w niższych stężeniach. W przeciwieństwie do innych produktów mlecznych, tylko siara zawiera czynniki wzrostu (zwłaszcza IGF-1 i IGF-2), które umożliwiają szybki wzrost i rozwój. Ze względu na szeroko rozpowszechniony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka siara bydlęca jest stosowana jako suplement diety. W większości przypadków siara bydlęca jest pozyskiwana z bydła jako suplement, ale można również znaleźć siarę kozią. Siara bydlęca jest bardzo podobna w składzie do siary ludzkiej, ale zawiera więcej substancji biologicznie czynnych, zwłaszcza tych, które mają pozytywny wpływ na funkcje immunologiczne, takich jak immunoglobulina IgG. Ze względu na wysoką zawartość czynników wzrostu, takich jak IGF-1 i IGF-2 (insulinopodobne czynniki wzrostu), a także białek o korzystnym wpływie na układ odpornościowy, przede wszystkim immunoglobulin, siara jest postrzegana jako suplement odpowiedni do wspomagania funkcje odpornościowe, wyniki sportowe, zwalczają infekcje i poprawiają zdrowie układu pokarmowego.

Jakie korzystne substancje znajdziemy w siarze bydlęcej?

  • Białka zawarte w siarze bydlęcej są średnio około 2,5 razy większe niż w zwykłym mleku. Colostrum zawiera 70-80% całkowitych immunoglobulin białkowych, czyli do 80 razy więcej niż w mleku. Reszta białka to białka serwatki i kazeiny.
  • Przeciwciała to substancje białkowe należące do grupy immunoglobulin, które układ odpornościowy wykorzystuje w walce z chorobami pod postacią bakterii i wirusów. Przeciwciała są w stanie znaleźć i zneutralizować tych najeźdźców. Immunoglobuliny IgG, IgM i IgA są najliczniejsze w siarze bydlęcej. To IgG z siary bydlęcej można wykorzystać do ochrony organizmu w postaci odporności biernej. Ze względu na wysoką zawartość IgG, siara bydlęca jest z powodzeniem stosowana również w leczeniu biegunki.
  • Czynniki wzrostu to substancje stymulujące wzrost, a hormony IGF-1 i IGF-2 (insulinopodobne czynniki wzrostu) lub insulinopodobne czynniki wzrostu występują w największej ilości w siarze bydlęcej i często występują pod nazwą somatomedyny. Somatomedyny zwykle stymulują proteosyntezę (tworzenie nowych białek).
  • Peptydy przeciwdrobnoustrojowe laktoperoksydaza i laktoferyna to peptydy, które układ odpornościowy wykorzystuje do zwalczania infekcji. Colostrum jest najbogatszym źródłem laktoferyny.
  • Antybakteryjny enzym lizozym, który może zniszczyć ścianę bakteryjną, co może prowadzić do zniszczenia samej komórki. Lizozym uzupełnia antybakteryjne właściwości laktoferyny.
  • Polipeptydy bogate w prolinę (PRP) są również znane jako kolostrynina. Są ważnymi regulatorami układu odpornościowego, wspierają produkcję białych krwinek, a także mogą brać udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
  • Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina stymulują aktywność komórek odpornościowych.

Właściwości i zalety siary bydlęcej

Główna właściwość siary znajduje odzwierciedlenie w działaniu immunomodulującym. Substancja posiada właściwości odmładzające i regenerujące. Stosowanie siary jest bardzo korzystne dla organizmu, co polega na wykonywaniu następujących funkcji:

  • przywrócenie dobrego działania układu pokarmowego;
  • odnowa komórek mózgu i wątroby;
  • poprawa stanu emocjonalnego;
  • doprowadzenie procesów metabolicznych do normy;
  • przywrócenie struktury włosów i nabłonka;
  • spowolnienie starzenia się organizmu;
  • oczyszczanie organizmu z toksyn.

Colostrum pomaga organizmowi zwalczać infekcje, optymalizując jego obronę. Suplement diety zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, układu oddechowego, a także zaburzeń takich jak cukrzyca czy alergie. Colostrum zawiera substancje, które są budulcem komórek. Wśród składników znajdują się również elementy odpowiedzialne za wzrost i rozwój szkieletu dzieci, wzmacniające kości. Suplement diety nie tylko uruchamia procesy zwalczania bakterii i infekcji, ale także stymuluje organizm do aktywnej eliminacji grzybów.

Dlaczego i jak brać siarę bydlęcą?

Myśląc o tym, jak pić siarę bydlęcą, przede wszystkim musisz zapoznać się ze wskazaniami i przeciwwskazaniami. Suplement jest przepisywany podczas diagnozowania:

  • przenikania czynników infekcyjnych do organizmu;
  • rozwoju procesów zapalnych;
  • zaburzeń układu sercowo-naczyniowego;
  • obecności chorób endokrynologicznych i stanów autoimmunologicznych;
  • powstawania wrzodów w żołądku lub dwunastnicy;
  • rozprzestrzeniania się złośliwych lub łagodnych nowotworów.

Zaleca się przyjmowanie siary bydlęcej w przypadku wykrycia zespołu przewlekłego zmęczenia. Suplement diety jest przepisywany jako terapia podtrzymująca przeziębienia zlokalizowane w obszarze patologii oskrzelowo-płucnych. Siara jest w stanie skutecznie rozwiązywać problemy ze stanem skóry, a także przyczyniać się do zwycięstwa nad infekcją herpeswirusem. Siara bydlęca jest przepisywana w okresie rekonwalescencji po zabiegu, ponieważ ma właściwości gojące rany. Przy opracowywaniu programów odchudzania często przepisuje się ten suplement, podkreślając jego znaczącą rolę w metabolizmie. Zgodnie z instrukcją stosowania siary bydlęcej, suplementu nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. W przypadku wykrycia nietolerancji składników warto również odstąpić od przyjęcia suplementu.

Wymagana dzienna dawka siary dla dorosłych to 4 kapsułki, które przyjmuje się pojedynczo w ciągu dnia. Norma dziecięca - 1 tabletka trzy razy dziennie. Lek stosuje się 30 minut przed posiłkiem. Najlepiej stosować siarę w połączeniu z kompleksami witaminowymi, które pozwalają organizmowi szybciej wchłonąć substancję.

Jeśli jako dodatek do żywności stosuje się proszek, najlepiej rozpuścić go w wodzie lub soku. Dopuszczalne jest jednak użycie go na sucho popijając odpowiednią ilością wody. Nie dodawaj proszku do gorących lub zimnych napojów. Pod wpływem niskich temperatur traci swoje właściwości.

Przypisy:

  1. Pakkanen R, Aalto J. Growth factors and antimicrobial factors of bovine colostrum. Int Dairy J. 1997;7:285–297.
  2. Hurley WL, Theil PK. Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk. Nutrients. 2011;3:442–474.
  3. Jensen ML, Sangild PT, Lykke M, et al. Similar efficacy of human banked milk and bovine colostrum to decrease incidence of necrotizing enterocolitis in preterm piglets. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2013;305:R4–R12.
  4. Gopal PK, Gill HS. Oligosaccharides and glycoconjugates in bovine milk and colostrum. Br J Nutr. 2000;84(Suppl 1):S69–S74.
  5. Sacerdote P, Mussano F, Franchi S, et al. Biological components in a standard- ized derivative of bovine colostrum. J Dairy Sci. 2013;96:1745–1754.

mgr farm. Edyta Olszewska

Edyta ukończyła Uniwersytet Medyczny w Łodzi na kierunku farmacji. Aktualnie pracuje jako kierownik apteki, gdzie aktywnie doradza pacjentom i realizuje się w roli farmaceuty. Prywatnie lubi aktywnie spędzać czas uprawiając sport, szczególnie crossfit i jazdę na rolkach, a także chętnie podróżuje.

Zobacz wszystkie wpisy autora

Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Olmed nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

Nigdy nie lecz się sam, korzystaj z opieki medycznej swojego lekarza i w przypadku objawów choroby lub pogorszenia się Twojego stanu zdrowia skontaktuj się ze specjalistą. Właściciel serwisu aptekaolmed.pl nie ponosi odpowiedzialności związanej z wykorzystaniem informacji zawartych w publikowanych za pośrednictwem Serwisu artykułach.

Wybrane leki, suplementy i kosmetyki:

Bepanthen Baby Vivomixx Mensil - lek na potencję Canesten Iberogast Entitis Dicoflor Baby Dulcobis Nurofen Sylimarol Biotebal Pyralgina Gripex Duo Axoprofen Forte

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług statycznych, społecznościowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej*

AUROimmuno