(53 produkty)
Witamina A to jeden z niezbędnych składników pokarmowych, odpowiedzialnych za wiele mechanizmów i procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i może być przyjmowana z pożywieniem, natomiast w sytuacjach jej niedoboru konieczna jest suplementacja. Co istotne, witamina A to tak naprawdę kilka związków - w tym beta-karoten, a także retinol (kojarzony przede wszystkim z formułami kosmetycznymi) oraz jego pochodne. Najbogatsze źródła witaminy A, które warto uwzględnić w diecie (jeśli istnieje taka możliwość) to tran, marchew, szpinak, papryka czerwona, słodkie ziemniaki, morele, brzoskwinie i produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, tłuste ryby morskie, podroby (zwłaszcza wątroba) oraz masło i niektóre sery.
Tak, jak zostało to wspomniane powyżej - w niektórych sytuacjach wskazane jest suplementowanie witaminy A - a więc przyjmowanie preparatów z jej zawartością. Na niedobory narażone są najbardziej wcześniaki, osoby cierpiące na mukowiscydozę czy z pacjenci z zaburzeniami pracy trzustki.
Właściwości i działanie witaminy A na organizm obserwuje się w kilku obszarach. Wśród kluczowych ról witaminy A w kontekście ludzkiego zdrowia można wyróżnić:
Oczywiście wymienione powyżej właściwości witaminy A nie wyczerpują wszystkich obszarów funkcjonowania organizmu, dla których jest niezbędna. Więcej informacji o omawianej substancji znajduje się w artykule: Witamina A i jej znaczenie w organizmie.
Niestety, skutki niedoborów witaminy A mogą być bardzo dotkliwe. Wyróżnia się wśród nich przede wszystkim problemy ze wzrokiem. U pacjentów może pojawić się kurza ślepota (określana prawidłowo jako ślepota zmierzchowa), a więc trudności z widzeniem po zmroku. Oprócz tego następstwa niedoboru witaminy A to często uczucie wysuszenia oczu (suchość rogówki i spojówki), „piasku” pod powiekami, a nawet kseroftalmia (zespół suchego oka). Co istotne, przy dużych niedoborach i braku interwencji w postaci doboru suplementacji, kseroftalmia w skrajnych przypadkach może powodować ślepotę.
Oprócz wymienionych powyżej skutków niedoboru witaminy A, u osób z obniżonym poziomem omawianej witaminy obserwuje się także częstsze infekcje (deficyty odporności), nadmierne łuszczenie się naskórka i tendencję do dermatoz (rozwijania się chorób skóry), a także - u dzieci - zaburzenia lub zahamowanie wzrostu.
Witamina A występuje w aptekach pod różnymi postaciami - a w tym:
Obecnie witamina A pod postacią retinolu oraz retinalu wiedzie prym na rynku kosmetycznym - można znaleźć ją w składach kremów, serów, maseczek i innych produktów pielęgnacyjnych, mających działanie anti-aging. W tych formułach witamina A ma przebudowywać skórę, rozjaśniać przebarwienia, wspomagać walkę z trądzikiem i łojotokiem oraz wygładzać drobne zmarszczki.
Ponieważ w naszej szerokości geograficznej niedobory witaminy A nie zdarzają się zbyt często, to przed podjęciem decyzji o jej suplementacji należy skonsultować się z lekarzem w celu wykonania właściwych badań. Przeciwwskazaniami do stosowania witaminy A jest hiperwitaminoza (a więc nadmiar witaminy A w organizmie), ciąża, a także stany po operacjach czy przeszczepach. Ostrożność należy zachować u osób zmagających się z chorobami wątroby i u palaczy. Planując suplementację witaminą A w trakcie karmienia piersią również zaleca się konsultację lekarską. Oczywiście przeciwwskazaniem do przyjmowania suplementów z witaminą A jest uczulenie na którykolwiek ze składników aktywnych preparatu lub substancji pomocniczych.
Niestety, nadmiar witaminy A (hiperwitaminoza A) może prowadzić do wystąpienia licznych skutków ubocznych. Zalicza się do nich między innymi zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór (zwłaszcza na raka płuc wśród palaczy), niebezpieczne powiększenie wątroby, ociężałość i osłabienie i/lub nadmierną pobudliwość, a także odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy. Przy zaleceniu przyjmowania witaminy A nie wolno więc przekraczać ani czasu terapii, ani wyznaczonych dawek.