SZUKASZ PO ATRYBUCIE - Substancja czynna: kwas azelainowy
Kwas azelainowy to jedna z najbardziej znanych substancji czynnych o działaniu keratolicznym (delikatnie złuszczającym skórę) oraz rozjaśniającym przebarwienia. Stosowana jest w kosmetologii i dermatologii. Kremy, emulsje, peelingi czy maści z kwasem azelainowym zawdzięczają swoją popularność przede wszystkim swojej skuteczności, ale również delikatności w zakresie złuszczania martwych komórek naskórka oraz wysokiemu profilowi bezpieczeństwa. To właśnie z tych względów kosmetyki z kwasem azelainowym mogą być stosowane przez wiele osób i przy wielu problemach skórnych (przykładowo, przeciwwskazaniem nie jest ciąża czy karmienie piersią). Poznaj wszystkie zalety stosowania kwasu azelainowego i sprawdź, w jakich formułach można aplikować go na skórę.
Kwas azelainowy jest substancją zaliczaną go grupy kwasów dihydrokarboksylowych (a więc zawierających w swojej strukturze dwie grupy karboksylowe) i, co ciekawe - w niewielkich ilościach produkują go grzyby obecne na naszej skórze (są to grzyby z gatunku Malassezia furfur). Oprócz tego omawiana substancja w naturze znajduje się także w pszenicy, jęczmieniu czy życie.
Kwas azelainowy obecny jest w kremach, maściach i innych formułach przeznaczonych wyłącznie do stosowania na skórę. Można znaleźć go w preparatach dostępnych w aptece bez recepty (w stężeniu do 20%), a także w lekach na receptę i w formułach używanych w gabinetach kosmetologicznych do zaawansowanych zabiegów (w stężeniu powyżej 40%).
106 produktów
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Kwas azelainowy cechuje się różnymi właściwościami, wśród których można wyróżnić:
Oprócz powyższych, kwas azelainowy, dzięki wsparciu regeneracji cery i dzięki zdolności do walki z wolnymi rodnikami, wykazuje także działanie przeciwstarzeniowe, chroniąc skórę przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego.
Zastosowanie kwasu azelainowego jest bardzo szerokie - wykorzystuje się go między innymi w preparatach, kremach, żelach czy maściach do niwelowania i leczenia takich problemów skórnych, jak:
Kwas azelainowy polecany jest także osobom chcącym rozpocząć profilaktykę przeciwstarzeniową, a u których jednocześnie nie można stosować agresywnie działających kwasów czy też retinoidów. Ponadto wykorzystuje się go do leczenia nadkażeń bakteryjnych skóry oraz do walki z rogowaceniem okołomieszkowym czy - w niektórych przypadkach - do niwelowania objawów alergii skórnych (po konsultacji z lekarzem).
Mimo, iż kosmetyki z kwasem azelainowym mają wysoki profil bezpieczeństwa, to przy ich stosowaniu warto pamietać o kilku zasadach:
Najpopularniejsze preparaty z kwasem azelainowym dostępne na rynku to oczywiście kremy i maści Skinoren oraz Acnederm. Ponadto omawiany kwas znajduje się w wielu kremach, peelingach czy emulsjach produkowanych przez marki kosmetyczne - oczywiście w stężeniach niższych, niż w przypadku preparatów aptecznych. Jeśli kwas azelainowy w naszej pielęgnacji służy leczeniu konkretnej dermatozy (choroby skóry), dana osoba powinna pozostawać pod opieką dermatologa.